Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Een konijn mag maximaal 100 mililiter kruidenthee op een dag hebben. Voor de rest hoort het konijn water te krijgen, dat mag kraanwater zijn, regenwater of mineraalwater.
Als een konijn de hele dag aan het drinkflesje blijft lurken haal het flesje dan eens weg en zet in plaats daarvan een drink bakje om uit te proberen of er dan minder wordt gedronken. Oorzaken van het vele drinken kunnen zijn: Blaasproblemen. Blaasontsteking.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
De meest bekende manier van water geven is wel de drinkfles. Deze is eenvoudig te bevestigen in een traliekooi en geeft de dieren de hele dag door toegang tot hun drinken. Een drinkfles is ook erg hygiënisch, daar er geen vuil ik kan komen.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Wanneer spreken we van veel drinken en plassen (PU/PD) .... Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht drinkt dan spreken we van te veel drinken.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Praktisch drinkflesje voor de knaagdierenkooi Naast een goede toevoer van het voer is het van belang dat je konijn of knaagdier ook genoeg drinkt. Deze dieren hebben de voorkeur om een drinkflesje te gebruiken, zoals de Drinkfles Top van Zolux. Deze drinkfles verstrekt water naar behoefte.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
Een gezond konijn produceert wel 300-350 keutels per dag. En ze plassen. Als baasje moet je dat allemaal opruimen. Dat betekent dat je eindeloos mag blijven vegen en moeilijk moet doen om de urine uit tegels en vloeren te krijgen.
vNormale urine van een konijn kan variëren van bijna helder geel tot zeer donker oranje of roestkleur. De kleur wordt geproduceerd door een pigment genaamd porfyrine, die kan worden veroorzaakt door het eten van plant pigmenten, vooral die voedingsmiddelen die hoog zijn in carotenen, zoals wortelen.
Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Laat je konijnen liefst drinken uit een bakje. Zo kunnen ze gulzig drinken en krijgen ze voldoende vocht binnen. Zet er twee neer, voor het geval ze er eentje omstoten en ververs minimaal een keer per dag het water. Je kunt konijnen niet zomaar van alle groente voeren, want ze hebben een hele kwetsbare spijsvertering!
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Juiste hoogte: hang het bakje niet te hoog, zodat de keel van het konijn niet dichtgedrukt wordt door de rand als hij probeert te drinken. Het makkelijke van een drinkfles is dat je er van buitenaf bij kan om het water te verversen of verschonen.
Dus Geen drinkbak en laat hem maar even dorst hebben dan is hij pas getriggerd om het te gaan leren dat is meestal pas met 2 a 3 dagen. Elke dag tik je 1,2,3 keer tegen het pinnetje aan en laat zien dat daar het water uit komt. Als hij maar dorst genoeg heeft leert hij het vanzelf echt waar!!
Konijnen zijn van nature zindelijke dieren een ruime toiletbak mag zeker niet in zijn verblijf ontbreken! Deze handige toiletbakken zijn verkrijgbaar in 2 maten. Medium: 40 x 30 x h 10 cm = Goed voor jonge konijnen en dwergkonijnen. Large: 50 x 35 x h 12 cm = Goed voor jongen tot grote konijnen.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Een konijn heeft per etmaal minstens 50 ml. water per kg lichaamsgewicht nodig, wanneer het konijn niet genoeg wil/kan drinken is het nodig dat de dierenarts onderhuids vocht toedient.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.