Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Een wieg die je direct naast jullie bed zet of aan je eigen ledikant kunt bevestigen ( de zogenaamde cosleeper) is heel handig. Je kunt je baby eruit halen zonder zelf uit je bed te komen, even voeden en je baby kan zo weer terug in haar bedje.
Een wieg kun je zeker tot de eerste 3 maanden gebruiken, en misschien zelfs tot 6 maanden. Daarna is het oppassen geblazen, want je kindje wordt steeds beweeglijker en kan op de zij gaan rollen. Zodra je kindje zich omrolt, zich kan optrekken of gaat zitten, is het verstandig over te stappen naar een ledikant.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Begin dan met de locatie van het wiegje of het ledikant. Voor een goede nachtrust van je kindje is het belangrijk om het bedje op de meest geschikte locatie te plaatsen. Een wieg of ledikant plaats je bij voorkeur niet tegen een raam of tegen de verwarming.
Plaats het wiegje of bedje dus voor een raam waar zoveel mogelijk licht door binnenkomt. Zonlicht breekt bilirubine in de huid af. Leg de baby alleen met een luier aan voor het raam, hierdoor komt er zoveel mogelijk zonlicht op zijn huidje en kan de bilirubine beter worden afgebroken.
De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de zes en twaalf maanden zijn: dan mogen ze uit de reiswieg en in de wandelwagen.
Re: Hoevaak verschoon jij het wiegje/ledikantje? spullen van het wiegje iedere week, behalve de 2 dekentjes. En als ze gespuugd heeft dan de hydrofiele doek vaker. Slaapzakje ook 1 keer in de week.
Laken. De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Het matrozenbedje is eigenlijk geen bedje maar een laken waarmee je op een speciale manier het ledikant kunt opmaken. Dit kan met een kant-en-klaar laken of een eenpersoons volwassen bovenlaken. Je bent vast bekend met het kort (of laag) opmaken van een babybed. Kort opmaken wordt geadviseerd vanwege de veiligheid.
Kort opmaken
Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om.
Een ledikant hemel zorgt voor een geborgen en knus gevoel bij het bedje van je kindje. Daarnaast kan het bescherming bieden tegen bijvoorbeeld muggen. Daarnaast kleed een hemel ledikant het geheel mooi aan.
Wiegje of ledikantje met matras en hoeslaken. Een commode en aankleedkussen. Een stoel om bij je baby te zitten en 's nachts borstvoeding in te geven. Een thermometer om de temperatuur van de kamer in de gaten te houden.
Zet het bed niet tegenover de deur maar zo dat het kind de deur kan zien. Dit geeft rust en zorgt voor een betere energiestroming. Kies voor lichte, zachte en warme kleuren in de kinderkamer. Pasteltinten blauw of groen en neutrale kleuren zijn hier heel geschikt voor.
Ook moet je er rekening mee houden dat de matras op de bodem van een park iets minder goed kan verluchten dan op de bodem van een babybed. De bodem van een park is verstelbaar in 2 of 3 standen. Wanneer je baby groter wordt, kan je de bodem lager zetten en de matras vervangen door een parklegger.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Gedurende het eerste levensjaar van een baby raden kinderartsen aan om ze alleen op hun rug te leggen. Op deze manier wordt de luchtstroom bij je baby verhoogd. Bij buikslapen zal je baby minder lucht inademen. Dit kan lijden tot het Sudden Infant Death Syndrome, in Nederland ook wel bekend als: wiegendood.
Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dicht bij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dicht bij je te hebben als je borstvoeding geeft.