Klaver is een hardnekkig onkruid dat zelf stikstof uit de lucht opneemt waardoor ze goed kan groeien.
Klaver groeit goed op een stikstofarme grond, omdat het plantje stikstof uit de lucht kan halen. Klaver in je tuin wijst dan ook op een stikstoftekort in de grond. Door te kiezen voor bemesting met een hoog stikstofgehalte geef je andere planten een betere kans, waardoor de klaver het moeilijker krijgt.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Geef daarom minimaal kunstmest.
Voor een gezonde aarde
En deze plant trekt ook wormen aan, die de aarde luchtiger en vruchtbaarder maken. De klaver voegt daar zelf ook nog wat aan toe, omdat hij met zijn lange penwortel kanaaltjes in de grond boort. Daarnaast kan klaver stikstof aan zich binden en hiermee de grond verrijken.
Wat zijn de voordelen van klaver in een grasland? Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.
Klaver bestrijden met kalk
En dus is een goede plek om te starten het toedienen van kalk. De bodem heeft namelijk kalk nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Bij een tekort aan kalk neemt onkruid de overhand. Met name het onkruid dat bij een gebrek aan voedingsstoffen ook goed kan groeien.
Het is belangrijk om onkruid direct te verwijderen om te voorkomen dat het zich snel uitbreidt. Verwijder het onkruid altijd in zijn geheel, dus ook de wortel! Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon.
Bestrijden van rode klaver in gazon:
Hark met een grove hark zodat het los komt te zitten. Pluk het onkruid daarna zoveel mogelijk met wortel eruit. Dit zul je moeten herhalen totdat het niet meer terugkomt. U kunt ook kokend water of schoonmaakazijn erover gieten of spuiten.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Een klaver is op zich een makkelijke plant die zichzelf vermeerdert. Een klaver stekken hoeft dus eigenlijk niet. Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver.
Klaver kan tegen droogte, sterft zelden af, blijft mooi donkergroen en groeit traag.
Om klaverzuring te bestrijden raden wij aan: Het onkruid met wortel en wortelknolletjes te verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Zaai niet te diep
Klaverzaad is fijner dan graszaad. Voor een goede opkomst moet je de klaver niet dieper zaaien dan 2 cm. De optimale zaaidiepte voor klaver is 0,5 tot 1 cm. Met een Cambridge-rol kun je het zaad perfect aandrukken zodat de kieming optimaal verloopt.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Klaverplanten blijken geschikt om het land met stikstof te bemesten.
Klaver heeft namelijk de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden via de rhizobium bacterie. De stikstof wordt opgeslagen in de stikstofknolletjes waarna het vrijkomt in de bodem en opgenomen kan worden door het gras en de klaver. Dit kan leiden tot hogere opbrengsten van zowel droge stof als ruw eiwit.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Goed ontwikkelde klaver bestrijdt in het voorjaar onkruid. Daarnaast is klaver een gewas dat stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en dit zorgt voor een goede verhouding in de grond. Bovendien zorgt de klaver voor een constante grasgroei doordat de bodem meer vocht vast houdt.
Klaver is in staat om via de rhizobium-bacterie stikstof uit de lucht om te zetten in voor de plant opneembare stikstof. Daarmee beïnvloedt het ook de stikstofbenutting van het bedrijf op een positieve manier. Het gras dat in de directe omgeving van klaver staat, kan daarvan profiteren.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.