Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Het ontbijt of fufu bestaat meestal uit granen met melk, brood met ei of vis. De lunch is eerder een snack: sandwich, banaan met pindanoten.
Bobotie. Een bekende onder de Zuid Afrikaanse gerechten is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika.
Je wordt meestal uitgenodigd om 's avonds te komen eten en dan word je zo tussen zeven en acht uur verwacht. Dan krijg je een drankje, een drankje en nog een drankje. Het enige wat er is om te voorkomen dat je voor negen uur al stomdronken bent is een schaaltje chips.
Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Kruiden komen er ook vandaan: peper, kaneel en kerrie. Het komt allemaal uit het regenwoud.
Zuid-Afrika heeft veilig drinkwater
Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar.
Fufu of foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West- en Midden-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.
De Zuid-Afrikaner zijn echte vleeseters, steaks zijn hier erg goed en niet duur. Ook vind je in dit land een grote verscheidenheid aan vis. Er zijn hier veel restaurants die de specialiteiten van een ander land aanbieden, zo kun je hier onder andere Indiaas, Portugees en Chinees eten.
Één van de bouwstenen van de cultuur in Zuid-Afrika is vlees. Als je ooit wordt uitgenodigd voor een echte, onvervalste Zuid-Afrikaanse braai – en die kans is groot – neem dan vooral je eigen eten mee en zorg dat het geen kip is. Kip telt namelijk niet als vlees en wordt gezien als een vegetarische maaltijd.
Typisch Nigeriaanse gerechten
In heel Nigeria eet men echter graag cassave, bakbananen, okra (groentesoep) en yams (zoete aardappel). In het noorden eet men vooral kebab, met graangerechten zoals fufu als bijgerecht. De kebab wordt gemaakt van varkens- of kalfsvlees en wordt geserveerd met een pittige saus.
De Ghanese keuken is pittig en gekruid. Er wordt veelal vis, kip, en vlees gegeten in combinatie met rijst, sausjes en voornamelijk deegballen. Enkele bekende gerechten zijn bakbanaan, pindasoep en vissoep. Maar ook Fufu wordt erg vaak gegeten!
Fufu-meel van bakbananen 680g online kopen bij Pimentón.
Het fufudeeg wordt tot kleine bolletjes gerold en vervolgens gedoopt in, en gegeten bij, een soep of stoofpot. In Nigeria eet men fufu graag bij hartige stoofjes van okra of bij tomatensoep.
Het kraanwater in Zuid-Afrika is in principe overal drinkbaar, tenzij dit anders staat vermeld. Het zal wel een andere smaak hebben dan u gewend bent. Mocht u toch twijfelen dan kunt u bijna overal flessen mineraalwater kopen.
Normaal gesproken is het drinkwater in Kaapstad verder prima. In de periodes dat het waterpeil iets lager is, raden we flessen water aan.
De stopcontacten in Zuid-Afrika zijn van het Type M: In Botswana wordt ook gebruik gemaakt van dit type stekkers. Er zijn echter ook plekken waar een 3 punts stopcontact met langwerpige gaten wordt gebruikt, deze zogenaamde UK-stekker is wel terug te vinden op een wereldstekker.
De Afrikaanse nachtschade is een andere populaire bladgroente die voorkomt in de tropische regio's van Afrika. De plant behoort tot dezelfde familie als die van de aardappel, tomaat en aubergine. De bladeren worden geblancheerd en verwerkt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd.
Stapels geroosterd vlees wordt geserveerd. Dit met ugali en groenten naar keuze. Het vlees van geit, schaap of rund wordt geroosterd, in kleine stukken gehakt met een scherp mes en vervolgens aan tafel geserveerd op een houten bord. Ook eet men rijst met bonen of een egg chop.
Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi's en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend.