Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Heel simpel: kimchi is naast lekker ook super gezond. Het bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en zogenaamde 'goede melkzuurbacteriën'. De vis- of garnalenpasta's die aan kimchi worden toegevoegd zitten vol eiwitten en gezonde aminozuren.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
Bewaar de pot in de koelkast voor de houdbaarheid. Na openen is de kimchi nog ca. een week houdbaar.
Zet in de koelkast om het fermentatieproces (zo goed als) stop te zetten. De kimchi blijft goed afgesloten in een luchtdichte pot in de koelkast ongeveer 3 maand houdbaar.
6 maanden is onze indicatie maar natuurlijk kun je het langer bewaren zolang je er hygiënisch mee omgaat en gekoeld bewaard. Na 6 maanden kan alleen de knapperigheid van je kimchi verloren gaan.
Natuurlijk ruik je de kool als je de pot open doet. Dat is een zurige geur met vooral heel veel knoflook. Ik vind dat best lekker. Zelfs als je er minder van gecharmeerd bent, is de lucht zo weer weg als de pot dicht en het eten op is.
Kimchi is vol van smaak, pittig, zuur en zoet tegelijk en wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofpotten, pannenkoekjes en 'mandu', Koreaanse dumplings.
Je kunt bij Asian Food Lover kant en klare kimchi kopen in pot en blik. Bestel je kimchi vandaag nog voor 13.00 uur en krijg je bestelling de eerstvolgende werkdag geleverd!
Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten (meestal kool). In Korea is het zelfs hét nationale gerecht, het staat zelfs op de Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed lijst. Het wordt, net als bijvoorbeeld zuurkool, gefermenteerd. Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van gisten, schimmels en bacteriën.
Waarom is gefermenteerd voedsel gezond? Door fermentatie neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel.
Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn yoghurt, bier, zuurkool, brood, tempé en kimchi. Gefermenteerde producten kunnen een gerecht heel interessant maken door de zuren en structuren ervan. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe lekker een zure augurk, wat een gefermenteerde kleine komkommer is, op een burger kan smaken!
Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Het woord kimchi wordt meestal vertaald met verzonken groente en verwijst naar de bereidingswijze, waarbij de groente wordt ingelegd.
Het verschil? Zuurkool wordt meestal gemaakt met witte kool en gekruid met karwijzaad. Voor kimchi wordt Chinese kool gebruikt en het wordt gekruid met knoflook en chillipasta. Ondanks de verschillen in ingrediënten en smaak, zijn zowel zuurkool als kimchi al heel lang opgenomen in traditionele keukens.
Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij verstopping en bij sommige vormen van diarree. Maar er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand is niet wetenschappelijk bewezen.
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Kimchi is gefermenteerde chinese kool met kruiden en specerijen. Dit koreaanse bijgerecht is heerlijk bij rijstgerechten, vlees, vis, salades en soepen.
Bereiding: Schep de mayonaise in een bekken. Meng de kimchi basis en het limoensap erdoorheen met behulp van een garde. Breng eventueel op smaak met zout.
Jang is het Koreaanse woord voor 'saus'.
De kimchi saus bevat geen vissaus en enkel natuurlijke ingrediënten, waardoor het product ook nog eens vegan is. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke suikers maar deze worden tijdens het fermentatieproces grotendeels door de bacteriën verwerkt.
De Koreaanse keuken is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die rijst, soep en kimchi (gefermenteerde groenten) vergezellen.
Koreaans peperpoeder Gochugaru 500g online kopen bij Pimentón.
De lichtgekleurde, langwerpige krop heeft een flink formaat. Chinese kool is heel geschikt om rauw te eten in salades, maar ook erg lekker in Oosterse soepen, roerbakgerechten en stamppotten.
Chinese kool invriezen
Geen probleem! Halveer de krop in de lengte, dek de snijvlakken af met huishoudfolie en bewaar het in de koelkast. Geblancheerde Chinese kool (minimaal 2 minuten) kun je in een goed gesloten plastic zak tot 12 maanden bewaren in de diepvries (bij minimaal -18°C).
Kimbap of gimbap zijn Koreaanse rijstrolletjes die wat lijken op sushi. Als vegan vulling gebruiken we rauwe groenten en kimchi.
De kruidenmix bevat knoflook, zout, gember, en chilipeper. Met deze kruidenmix boots je gemakkelijk het traditionele Koreaanse gerecht, waarbij kool wordt gefermenteerd, na. Uiteraard goed te combineren om groente op smaak te brengen in een salade of als vulling in een quesadilla.