Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Ze hebben vooral veel eiwit nodig. Legvoer is ongeschikt in de opfokperiode. Kippen zijn gek op groenvoer. Ze eten graag gras, maar ook groenten, fruit en kruiden.
Kippen eten zo'n beetje alles wat u ze geeft (binnen het redelijke natuurlijk). Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan.
Kippen kunnen niet slikken. Ze gooien hun kop achterover om het water te laten zakken. Daarom is het handig de drinkbak zo te plaatsen dat de rand hiervan gelijk is aan de rughoogte van de kip.
Er zijn ook etensresten die je jouw kippen beter niet kunt voeren. Ze zullen deze etensresten vaak snel verorberen, maar gezond is het niet. Dingen als yoghurt, vlees (waaronder katten- en hondenvoer) zijn enorm slecht voor kippen. Ook beschimmeld of bedorven eten is voor kippen niet gezond.
Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Drinkwater: Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Kippen willen graag scharrelen, een ruime ren aan het hok is dan ook een must! Jouw kippen los laten lopen in de tuin kan natuurlijk ook. Een nachthok, kippen trekken zich tijdens de avond namelijk graag terug. Door het nachthok hebben ze een veilige, warme en beschutte haven.
Grit is voor legkippen en andere sierpluimvee een belangrijke bron van calcium waarmee de hennen de eischaal kunnen produceren. Andere namen zijn ook wel oesterschelpen en schelpengrit. Naast kippengrit heeft pluimvee ook maagkiezel nodig.
Gekookte noedels. Rijst, mais, gerst en tarwe. Gekookte aardappelen. Groentes als wortel, sla, komkommer, tomaten, spinazie, enzovoort.
Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen. Kippen zijn gemakkelijke dieren, maar hebben wel wat verzorging nodig.
Een heerlijke traktatie!De samenstelling is minder vet dan vogelpindakaas en daardoor specifiek voor pluimvee geschikt.
Kippen lusten heel graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel, aardbeien. Ze eten niet van het loof van de wortels, erwtjes, bonen, courgettes, pompoenen, komkommers.
Grondwater is de belangrijkste bron van water in de pluimveesector. Slechts een vijfde van het verbruik is afkomstig uit leidingwater, een minderheid uit de opvang van hemel-, oppervlakte- of recuperatiewater …
Appelazijn 1 liter
Appelazijn kan worden gebruikt bij duiven, vogels en kippen. Het stimuleert de darmwerking (vertering), verhoogt de weerstand, gaat spierkrampen tegen en ontsmet (onderdrukt Trichomonas). Appelazijn zorgt ook voor gezonde zachte pluien en draagt bij aan het handhaven van de juiste pH in het lichaam.
Kippen slapen van nature graag hoog om veilig te zijn van roofdieren. De meeste kippen die voor de gezelligheid worden gehouden slapen daarom graag op stok.
Kippen kunnen dus veel eten, maar je kunt ze zeker niet gebruiken als levende afvalbak. Geef niet aan dieren wat je zelf ook niet meer zou eten. Dus je verlepte broccoli, beschimmelde brood en uit elkaar vallende plakje leverworst hoef je je kippen echt niet te geven.
Daarnaast klimmen wilde kippen graag in bomen om te slapen, dit doen ze zodat ze 's nachts beschermd zijn tegen roofdieren. Die instincten zien we nog altijd terug bij de kip uit de veehouderij; dat is namelijk ook de reden dat zij op stok gaan om te slapen.
Om onbewerkte, verse producten zoals afvalrestjes van sla, witlof, wortelen en zelfs een groot deel van het onkruid in je tuin, staan ze letterlijk te springen. Elk levend organisme heeft water nodig, zo ook kippen. Je geeft ze elke dag wat te drinken, tenzij het water niet vervuild is en er genoeg voorradig is.