Zowel flexfolie als flockfolie is te gebruiken met een snijplotter. Maar je kan ook figuurtjes met de hand snijden. Die teken je op de achterzijde (dus op de drager) en knipt ze dan uit met een puntige schaar zonder de drager te verwijderen. Flexfolie is echter beter geschikt voor kleinere ontwerpjes dan flockfolie.
Flex en flock. Aan welke kant moet ik de flexfolie / flockfolie snijden? De flexfolies en flockfolies moeten altijd met de doffe zijde naar boven gesneden worden.
Het flexfolie heeft twee kanten : De glanzende kant is de drager, ook wel backing genoemd, en we raden je af om in deze kant te snijden! De matte kant is de kant waar je moet snijden en moet omhoog in de snijplotter worden geplaatst.
Flexfolie staat bekend als een dunne en gladde folie. Flock is het tegenovergestelde. Door een suède afwerking voelt de folie een stuk dikker aan. Daarnaast is de afwerking niet glad; de toplaag van de folie bestaat namelijk uit kleine zachte haartjes.
Zowel flexfolie als flockfolie is te gebruiken met een snijplotter. Maar je kan ook figuurtjes met de hand snijden. Die teken je op de achterzijde (dus op de drager) en knipt ze dan uit met een puntige schaar zonder de drager te verwijderen. Flexfolie is echter beter geschikt voor kleinere ontwerpjes dan flockfolie.
Volg bovenstaande algemene instructies voor het aanbrengen van de flexfolie. Schakel de stoomfunctie van het strijkijzer uit. Verwarm/strijk de textiel voor, dit bevordert de hechting van de lijm. Strijk ca 15 -20 sec met een gelijkmatige druk en maak geen heen en weer gaande bewegingen.
Plaats uw ontwerp op het textiel; Pers het ontwerp voor 15 seconden op 150° C met een medium druk; Verwijder de drager warm of koud; Pers eventueel nog 2-3 seconden na.
Het beste hout waarop je kan flex folie aanbrengen, is (balsa) multiplex, vurenhout, steigerhout of ayoushout. Balsa hout is veelzijdig, milieuvriendelijk en heel licht.
Flexfolie, kortweg flex, is een textieldruk-folie. Kwalitatieve flexfolie is vaak gemaakt van polyurethane (PU). Flex wordt gebruikt om kleding, tassen, paraplu's en andere textiel items van namen, logo's en andere opdrukken te voorzien.
Transferpapier werkt erg gemakkelijk. Het kan eigenlijk in elke inkjet-printer die er is. Het formaat van transferpapier is ook meestal A4, omdat dit papier in elke printer past.
Flexfolie is uitermate geschikt voor het bedrukken van textiel. Hierbij is het belangrijk dat u de flexfolie goed afstemt op het materiaal waar u het op wilt drukken. Er zit namelijk verschil tussen de verschillende soorten textiel: softshell, katoen, polyester; ze hebben allemaal een andere folie-behoefte.
Flockfolie is fluweelachtig (voelt zacht aan) en is een materiaal dat kan gebruikt worden om niet alleen textiel te decoreren, maar ook papier, karton en glas.
Flockfolie is een folie, vergelijkbaar met flexfolie, maar bestaat uit een viltachtige structuur en voelt dikker aan. Het materiaal is oersterk en wordt veel gebruikt in de sport en de laatste jaren in de mode, met name voor het bedrukken van sweaters en hoodies. het geeft een krachtige uitstraling op het textiel.
De flex van Siser is een PVC-vrij flex voor textiel die je kan gebruiken op katoen, polyester en andere stoffen. Door de klevende drager is de flex van Siser makkelijk te pellen (zowel hotpeel als coldpeel) waardoor de folie geschikt is voor de allerkleinste details. Je kunt zelfs met meerdere lagen flex werken.
Wanneer je flexfolie bestellen wil voor alle gangbare transferopdrachten, dan ben je bij CAD-CUT® Premium Plus van stahls aan het juiste adres. Deze folie, vaak geprezen om zijn enorme rekbaarheid, is te bestellen in alle kleuren van de regenboog en is geschikt voor bedrukkingen op katoen, polyester of een mix hiervan.
Plaats textiel binnenstebuiten uit de snijmat en druppel een paar druppels VLR op achterkant van de folie. Laat dit een minuut inwerken zodat de lijmlaag van de folie week wordt. Stretch het textiel rondom de drukfout en verwijder de folie met een pel pincet of met de hand.
Block out flex voorkomt het zogenaamde doorbloeden. Doorbloeden ontstaat bij het verhitten van (gesublimeerde) polyester kledingstukken en voorkomt dat bij het verhitten, de pigmenten in het folie trekken. Blockout flex voorkomt dat de pigmenten in het folie kunnen trekken door het unieke 'block karakter'.
De printbare textielfolie zit op een drager (plastic backing). Na het printen en snijden van de folie, verwijdert u de overtollige resten om hem vervolgens te transfereren op het textiel. Onder de folie zit dan een zelfklevende drager of een niet klevende drager.
Omdat de meeste transferpapieren op een hoge temperatuur (150+ graden) en hoge druk worden overgebracht, kan het lastig en heet zijn om de backing van het transferpapier te scheiden. Vouw voor het persen een hoekje van het papier om zodat je deze kan gebruiken om de backing eenvoudiger te verwijderen.
Katoen en/of polyester is goed te bedrukken
Is de textiel gemaakt van katoen en/of polyester dan is de stof over het algemeen goed te bedrukken. Is de stof ergens anders van gemaakt dan zouden we even moeten bekijken of het goed te bedrukken is.
Flexfolies zijn in verschillende uitvoeringen, kleuren en formaten leverbaar. De meeste flexfolies zijn geschikt voor katoen, polyester of mix van beiden. Uitzonderingen zijn flexfolies voor waterafstotend & vuilwerende stoffen, rekbare of sublimerende stoffen. Een ander verschil is de drager.