Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Bij het eten in Japan kiest men vaak voor water, groene thee, saké of bier. Het drinken van frisdranken zoals cola bij het eten is lang niet zo gebruikelijk als hier. Sterker nog het wordt gezien als aparte “traktatie” op zich en past niet zo goed bij het eten.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
Onigiri wordt door Japanners vaak gegeten als gemakkelijk ontbijt of lunch (warm of koud). Het is een bal of driehoek van plakkerige rijst, gewikkeld in nori (gedroogd zeewier). In het midden van de bal kunnen allerlei soorten vulling zitten, zoals soya, gedroogd fruit of vis.
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
De kimono is een traditioneel Japans kledingstuk bestaande uit verschillende lagen kleding. Er zit meestal een grote variatie aan stoffen zoals zijde en katoen in de kimono gecombineerd met kleurrijke patronen. Tegenwoordig dragen de meeste Japanners alleen nog een kimono tijdens officiële aangelegenheden.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
De levensverwachting in Japan ligt voor vrouwen op dit moment op 87 jaar en voor mannen op 81 jaar. Het land heeft ongeveer 126 miljoen inwoners. In Nederland lag het aantal 100-jarigen op 1 januari 2021 op 2536 mensen, van wie 2125 vrouw en 411 man.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld. Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Al heel lang eten mensen in China en Japan (en andere Aziatische landen) met stokjes. Vroeger werd er in grote potten gekookt. Die potten hielden hitte voor een lange tijd vast.
Met je vingertoppen je eten vastpakken, betekent dat je je tastzin gebruikt. Dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan wanneer je eet met bestek. Je bent je dan namelijk bewust van het eten, de textuur en het gewicht- je voelt letterlijk je eten voordat het in je mond gaat.
De geisha draagt de strik in de centuur, obi, achter op de rug. Vanwege de moeilijkheid van het strikken hebben de meisjes en vrouwen veelal hulp nodig bij het aankleden. De gewone japanner bezit twee verschillende kimono's: een voor de wintermaanden en een voor de zomermaanden.
Kimono betekent ook wel 'ding (mono) om te dragen (ki)'. De kimono is een kledingstuk met een complexe geschiedenis die is gevormd door de evolutie van het weven, verven en borduurtechnieken, maar ook door culturele veranderingen in Japan. De kimono's werden in eerste instantie ingevoerd als onderkleding.
Japanse kimono
€ 178,- voor € 170,-.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Traditioneel wordt sushi gegeten met de handen, dat is dus de manier die de etiquette in Japan voorschrijft. In restaurants waar een handdoekje op tafel ligt wordt dat zelfs van je verwacht. Is sushi met stokjes eten dan verkeerd? Nee hoor, dat wordt in de meeste restaurants gewoon gedaan.