Belgen drinken niet alleen veel bier, maar ook andere populaire dranken. Zo is koffie een geliefde drank onder Belgen. De meeste Belgen beginnen hun dag met een kopje koffie en drinken gedurende de dag nog meerdere kopjes. Daarnaast is frisdrank ook populair in België.
Zo drinkt de Belg zijn koffie het liefst (en het is toevallig ook nog eens de gezondste manier) Bijna zeven op de tien Belgen drinkt iedere dag een kopje koffie. Dat blijkt uit onderzoek van het wereldbekende merk Nespresso bij 1.000 Belgen. De warme drank is veruit het populairst bij de oudere bevolking.
Verder staan de Belgen bekend aan hun Bourgondische levensstijl en hun goede gevoel voor humor. Een andere aspect van de Belgische cultuur is de liefde voor het stripboek. Veel bekende stripboeken komen uit België, zoals Kuifje (TinTin) en Suske en Wiske.
Bier wordt door 42 procent van de jongens wekelijks gedronken en is daarmee veruit de meest populaire drank onder de jongens, op afstand gevolgd door mixdrankjes (11% wekelijks), sterke drank (9% wekelijks) en premixen (8% wekelijks).
De Belgische traditionele keuken serveert stevige kost: konijn met geuze, stoofvlees, waterzooi met kip of vis, paling in 't groen, blinde vinken, witloof in de oven, americain met frietjes… Stuk voor stuk heerlijke gerechten met soms vreemde namen maar die het ontdekken en het proeven meer dan waard zijn.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
Na water is thee de meest populaire drank ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 297 miljard liter thee gedronken. Thee is over de hele wereld geliefd een veelgebruikte drank.
Gegiste dranken worden pas beschouwd als sterkedrank als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol bevatten. Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of de drank extra te laten gisten.
BACARDI & COLA: DE GESCHIEDENIS
Daar overtuigden Amerikaanse soldaten een barman om zijn geliefde Bacardi Rum te mengen met hun nieuwe favoriet: Coca Cola. In Nederland maken we de baco al jaren met Bacardi Superior, de witte rum van Bacardi.
Pralines als Belgisch cadeau
Pralines zijn een typisch Belgisch cadeau dat wereldwijd bekend staat om zijn kwaliteit en vakmanschap.
Bekende Belgische snoepmerken zoals Côte d'Or, Leonidas en Guylian zijn geliefd over de hele wereld. Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen.
Belgische eetcultuur
Ze hechten veel waarde aan traditionele gerechten en ambachtelijke producten. Frieten, chocolade, wafels en bier zijn iconische elementen van de Belgische keuken. Daarnaast zijn er ook regionale specialiteiten zoals mosselen met friet, stoofvlees met bier en Luikse wafels.
Pils blijft populairst
Ondanks de stijging van het speciaalbier segment blijft pilsener wel het meest gedronken bier in België. Want 30,4% van de ondervraagden drinkt liefst pils. Dan volgen regionale bieren (14,4%), Trappistenbier (14,3%), Abdijbieren (14,2%) of andere sterkere blonde bieren (14,1%).
Hoeveel alcohol drinken de Belgen? Belgen dronken in 2019 gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per hoofd van de totale bevolking. Dat kwam neer op 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn, 1,1 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken.
Er zijn meer dan 700 verschillende merken bier in België. Enkele bekende biermerken zijn Jupiler, Hoegaarden, Palm en Leffe. Ook zijn er veel lokale speciaal bieren in de biercultuur van België.
Op dit moment mogen Belgische 16- en 17-jarigen wel drank kopen, maar alleen zogeheten 'gefermenteerde' dranken die tot 22% alcohol kunnen bevatten; in die groep vallen naast bier en wijn bijvoorbeeld ook vermouth en port. Gedestilleerde drank, al dan niet in een mixdrankje, is verboden.
Voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken zijn in Nederland 2 procent goedkoper dan gemiddeld in Europa. Duitsers betalen juist 7 procent meer dan gemiddeld en Belgen zijn 4 procent duurder uit. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.
Minimumleeftijd. Het is voor handelaars en horeca-uitbaters verboden om: alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 16-jarigen. sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 18-jarigen.
Wat betreft dagelijks drinken blijkt Portugal koploper: één op de vijf Portugezen drinkt iedere dag alcohol. Nummers twee en drie zijn Spanje (13%) en Italië (12,1%). Het minst wordt er dagelijks gedronken in Letland en Lithouwen (1%).
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit.
'Cola meest gedronken frisdrank'
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Een populair ontbijtgerecht is het 'Belgisch ontbijt', bestaande uit een assortiment broodjes, croissants, kaas, ham, confituur en chocopasta. Daarnaast zijn er ook gerechten zoals 'pistolets met beleg', waarbij pistolets worden belegd met kaas, ham, salami, of zoet beleg zoals chocopasta of confituur.