De bekende spreekwoorden 'Wijn na bier geeft plezier' en 'Bier na wijn geeft venijn' stammen uit de Middeleeuwen en hebben niets te maken met de volgorde van drinken tijdens een avondje stappen.
Volgorde van drankjes heeft geen invloed op je kater. “Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier”: de spreuk blijkt een hardnekkige mythe. De volgorde waarin je alcoholische drankjes drinkt, heeft geen invloed op je kater.
Wijn was vroeger een stuk duurder dan bier, als je dus wijn kon drinken had je de zaken goed op orde. Wijn na bier gaf dus plezier, maar bier na wijn is een ander verhaal, dan was je vanuit een rijk bestaan afgegleden naar een bestaan zonder wijn. Venijn dus.
De onderzoekers vonden geen significante verschillen in katers tussen de groepen. Het maakt in feite dus niet uit of je eerst bier of wijn drinkt en daarmee is de volkswijsheid ontkracht. Het door elkaar drinken van de dranken blijft echter niet een aan te raden fenomeen.
Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend. In Egypte zijn papyrusrollen gevonden uit 3500 voor Christus met het recept voor wijn. In Griekenland was wijn de belangrijkste drank. Beschilderde vazen en mokken laten uitbundige feestmalen zien waarbij wijn gedronken werd.
Wellicht dat je toen toch maar aan de wijn bent gebleven, omdat je geen zin had in een zware kater. Maar qua kater of dronkenschap maakt het helemaal niet uit in welke volgorde je alcoholische versnaperingen tot je neemt. Volgens toxicologen maakt het niets uit of er eerst bier of wijn in je maag terecht komt.
De prijs zit hem niet in de ingrediënten. Bier bestaat bijna geheel uit water. Reken met 100 procent minus het alcoholpercentage en je hebt het percentage water. Een pilsje met 5 procent alcohol bestaat dus voor 95 procent uit water, een speciaalbier met 8 procent alcohol dus voor 92 procent.
Het antwoord is simpelweg nee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er geen link bestaat tussen het mengen van alcoholische drankjes en die houten kop en draaiende maag de dag erna. 'Bier na wijn is venijn, wijn na bier is plezier', klinkt de alom bekend volkswijsheid.
Wanneer Baileys wordt gemengd met dranken als lemon, tonic of bepaalde wijnen kan het stollen. Dit is in veel gevallen ongewenst, maar sommige cocktails of mixdranken zijn er juist op gericht om deze stolling te veroorzaken.
Baileys wordt gemaakt door whisky en room met allerlei andere smaakmakers, onder andere chocola, te mengen. Room gaat schiften als het in aanraking komt met iets zuurs, zoals 7Up, tonic of cola. Dus als je eerst een Baileys drinkt en meteen daarna een koolzuurhoudend drankje, dan zal dit in je maag gaan schiften.
Na het sporten is het nodig om het vochtverlies weer aan te vullen. Een groot glas bier bevat natuurlijk heel veel vocht, maar óók alcohol. En alcohol heeft juist een vochtafdrijvend effect, zodat je uiteindelijk nóg meer vocht verliest.
Omdat je lichaam uitgedroogd is na een avondje drinken, is het belangrijk om je vochtgehalte aan te vullen. Het maakt niet uit met welke dranken je dit doet; water of koffie is beide goed.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Een glas Baileys waaraan tonic of bitterlemon wordt toegevoegd, vertoont een heftige chemische reactie tussen room en zuur. Er ontstaat een schiftende, sponsachtige massa die weleens is omschreven als 'borrelende stopverf'.
“Idioot”, aldus de Consumentenbond, want juist sterke drank bevat behalve calorierijke alcohol ook veel suiker en soms vet. “Dit moet transparant worden”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo'n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 kilocalorieën.”
Als je verschillende soorten alcohol door elkaar drinkt, is het effect op je lichaam dan anders en hoe komt dat dan? Objectief beschouwd word je niet sneller dronken als je allerlei drankjes door elkaar zou drinken. Je wordt dronken van de totale hoeveelheid pure alcohol die in ieder alcoholhoudend drankje zit.
Kater-gevoelig
Het drankje bevat al zo'n 30 procent alcohol, alleen de zoetzure smaak verbergt dat. Mede het kleine glaasje waarin de limoncello wordt geschonken, bedriegt je vaak. Het is vaak 1 slok en weg, binnen no time op dus.
"Voeding met goede vetten zorgt voor een goede bodem voordat je alcohol drinkt, zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten. Voeding met deeg, vanwege de koolhydraten, en kaas, vanwege de eiwitten en vetten, geven ook een goede bodem," zo gaat Willemsen verder.
Deze Scorpion cocktail is namelijk een van de sterkste cocktails. Met rum, triple sec en cognac doe deze cocktail zijn naam zeker eer aan. De sinaasappelsap verzacht de smaak iets, maar hij blijft toch wat aan de sterke kant.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.