Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak.Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Dat vocht voert de warmte weg van je lichaam zodat het langer duurt voordat je het warm krijgt in je slaapzak. Om optimaal warm te worden moet je daarom vlak voor je gaat slapen schone, droge(!)en niet te strak zittende kleding aantrekken. Thermisch ondergoed is ideaal.
Wat is beter voor je pasgeboren baby: slaapzak of deken? In principe kun je een babyslaapzak vanaf de geboorte gebruiken, maar in de regel wordt het vanaf de 3 maanden ingezet. Daarvoor liggen baby's onder een laken en deken.
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je je baby niet te warm kleedt. Een luier en een rompertje bijvoorbeeld volstaan al als de temperatuur 20-23 graden is. Is het nog warmer in de kamer, dan mag je je baby gewoon zijn luiertje laten slapen. Een katoenen luier is frisser dan een wegwerpluier.
Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
Slaapkleding voor je baby
Er is een officieel advies, of eigenlijk richtlijn hoe je je baby aan kun kleden 's nachts. Als je kijkt naar de afbeelding dat zie je dat als het minder dan 16 °C is dat je kindje dan een slaapzak aan moet, een pyjama met lange mouwen, een romper met lange mouwen, sokjes, wantjes en een muts.
Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Een te kleine slaapzak is oncomfortabel voor je baby. Een te grote slaapzak is gevaarlijk. Je kindje zou zijn armpjes in de slaapzak kunnen steken, waardoor hij zichzelf niet kan omrollen als hij op zijn buik terecht komt.
De newborn slaapzak is 60 cm lang en geschikt voor newborns van 0-3 maanden. Daarna is de 70 cm slaapzak, deze is geschikt voor baby's van 3-6 maanden. Vervolgens komt de 90 cm slaapzak, deze kun je gebruiken bij baby's van 6-18 maanden.
Alleen een slaapzak is namelijk meer dan voldoende om je kindje warm te houden. Slapen met een slaapzak is superveilig. Door een slaapzak te gebruiken in de juiste maat kan je kindje niet met het hoofdje onder de dekens of lakentjes terecht komen. Zo verklein je de kans op verstikking.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Warm blijven tijdens de nacht
Via je schouders, nek, gezicht en hoofd verlies je de meeste lichaamswarmte. Daarom is het ook belangrijk om slaapzakken te hebben met een goede tochtstrook. Deze sluit de buitenlucht af van de binnenkant op schouderhoogte. Wat ook erg goed helpt, is slapen met een muts op.
Ligt je baby in bed en voelt hij of zij koud aan, controleer dan altijd het nekje. Soms kunnen de handjes of het gezichtje koud aanvoelen, maar heeft je baby het gewoon lekker warm. De handjes zijn daarom geen goede graadmeter.
De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten. Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft.
Je kunt het raam openzetten als je kindje bijvoorbeeld uit het bed is voor de voeding. Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!