Hij laat weinig stresssignalen zien, hij eet goed en beweegt graag. Als je hond gelukkig is, dan is hij ook vrij in zijn gedrag. Hij benadert jou vrolijk, met een zacht en beweeglijk lichaam. Hij durft zijn gedrag te laten zien, hij is zelfverzekerd en speels.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Aanraken. Wanneer je hond lichaamscontact zoekt door bijvoorbeeld zijn pootje om je arm, zijn hoofd op je schoot of door gewoon lekker helemaal tegen je aan te leunen, wil hij duidelijk maken dat hij je een erg leuk persoon vindt. En slaapt hij ook nog eens dicht bij je? Dan is hij helemaal gek op je!
Symptomen ongelukkige hond
Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Een hond heeft voldoende beweging nodig om vrolijk en gezond te kunnen zijn. Heel belangrijk zijn natuurlijk de dagelijkse uitlaatrondes maar wil je je viervoeter echt gelukkig maken, dan zorg je ook voor andere activiteiten. Hondensporten en -cursussen zijn daar goede voorbeelden van.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik.
ð️ Tegen je aan leunen
Soms leunt een hond tegen een mens aan uit angst, of omdat hij iets van je wil of omdat hij ergens naar toe wil. Maar het tegen je aan leunen is ook een teken van affectie.
uitschudden (terwijl de vacht niet nat of vies is; vaak na iets spannends, dit kan positief of negatief zijn, soms schudt de hond de stress van zich af) zichzelf krabben (zonder dat de hond jeuk heeft) speekselen/kwijlen. voorpootje heffen (dit lijkt op een pootje geven)
Je zult vaak merken dat een hond dit gedrag vaak 's avonds of aan het einde van de dag vertoont. Sommige honden worden dan onhandelbaar, helemaal hyperactief en gaan rennen, springen, bijten, grommen. Dit wordt ook wel de gekke 5 minuten genoemd. Dit gedrag komt door oververmoeidheid en overprikkeling.
Soms houden hondenkwekers de pups wat langer bij zodat ze nog wat meer tijd doorbrengen met hun moeder. Pas vanaf een week of 12 is het karakter van jouw pup duidelijk. Puppy's gedragen zich energiek en zijn gelukkig als ze voldoende tijd hebben doorgebracht met hun moeder en zusjes en broertjes.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden. Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden.
Een puppy zal meestal stoppen met bijten tussen de leeftijd van 8 en 12 maanden oud, hoewel sommige rassen hier langer over kunnen doen. In het kort, bijten is een normaal gedrag voor puppy's en zal na verloop van tijd afnemen naarmate de pup ouder wordt.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Zorg er eerst voor dat je pup genoeg beweging krijgt. Een uitgeputte pup zal rustiger zijn dan een pup die te weinig beweging krijgt. Daarnaast kan het helpen om rustige activiteiten te doen, zoals samen kauwen op een bot of rustig spelen met een zacht speeltje.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
De bijt fase van een pup duurt gemiddeld van de derde tot de zesde maand. In deze periode zullen de tanden van de pup volledig groeien en zal hij zijn tanden blijven gebruiken om de wereld om hem heen te ontdekken.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden.
Pups hebben meerdere malen per dag echte rustmomenten nodig. Zet bv een bench neer in een andere kamer en laat de pup daar meerdere malen per dag in slapen / rusten. Zorg er dan ook voor dat de kinderen zich op die momenten rustig houden. Op die manier kan de pup voldoende uitrusten.
Verveling en stress tegengaan
Ze willen op jacht, of interactie met soortgenoten of jou. Wanneer ze een tijdje geen aandacht krijgen beginnen ze graag ergens aan te knauwen. Indien er niks voor handen is moet jouw hond zijn aandacht ergens anders op kwijt kunnen. In dit geval zal hij aan zijn pootjes gaan bijten.
Vertrouwen en veiligheid
Honden zijn zeer sociale dieren die zich graag veilig voelen in de aanwezigheid van hun roedel (gezin). Als een hond op zijn rug slaapt in het bijzijn van mensen of andere huisdieren, kan dit een teken zijn van vertrouwen en dat hij zich op zijn gemak voelt bij zijn omgeving.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Een hond die moe is kan inderdaad, net als een mens, geeuwen. Toch is een hond die gaapt lang niet altijd moe. Gapen is een onderdeel van de hondentaal. Het kan ook een uiting zijn van nervositeit, angst of stress.