Ook zit er nog een oranje zakje in de schelp. Dit is het kuit van de schelp (het koraal). Deze kun je eventueel gebruiken om een vissaus op smaak te brengen.
De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
De coquille is een zeer smakelijk schelpdier dat veel vlees bezit. U kunt ze op alle manieren bereiden; bakken, grillen, stoven. Goede verse coquilles zijn zelfs rauw te eten.
Verse sint-jacobsvruchten kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.
Eén zak heeft een inhoud van 6 coquilles, wat komt op een gewicht van (circa) 250 gram. De coquilles zijn afkomstig uit Amerika. Het voordeel van de coquilles is dat deze vis een zeer zachte maar toch stevige structuur heeft, waardoor het bereiden eenvoudig is.
Bevroren coquilles zijn minder duur en kunnen vers smaken als je ze op de juiste manier klaarmaakt. Wanneer je de coquilles ontdooid hebt kun je ze braden of bakken om een heerlijke maaltijd te maken waar je zeker van zult genieten.
De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte. Ook zit er nog een oranje zakje in de schelp. Dit is het kuit van de schelp (het koraal). Deze kun je eventueel gebruiken om een vissaus op smaak te brengen.
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je zo
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is bovenal een heerlijke smaakmaker in vissauzen.
Gebruik een scherp mes om de coquilles te openen. Snij het nootje los, pal tegen de vlakke kant van de schelp. Schep de inhoud van de schelp los met een lepel, en verwijder de ingewanden van de zeevrucht omheen het bleke nootje.
Hou de sint-jakobsnoot vast met de duim en verwijder het slijm en onzuiverheden. Lepel nu de noot uit de schelp en verwijder de sluitspier. Leg de sint-jacobsnoot in ijskoud water om de rest van de onzuiverheden weg te halen.
Jaarlijks wordt er meer dan 6.500 ton aan sint-jakobsschelpen gevist in de Baai van Saint-Brieuc, bij Erquy, Saint-Quay-Portrieux en Loguivy-de-la-Mer. De schelpen leven op 5 tot 40 m diepte op de zandige zeebodem, waar ze worden opgevist door speciale vissersboten, die coquilliers genoemd worden.
De Sint-Jakobsschelp leeft in het zand op de zeebodem. De schelp filtert zijn voedsel (plankton) net als veel andere schelpdieren uit het water. als er gevaar dreigt, kan het dier wegzwemmen door zijn kleppen te bewegen.
Wedergeboorte. Een ander, veel vaker voorkomend, verhaal is dat de schelp zo heet omdat Sint Jacobus in zijn graf bedekt was met schelpen. De schelp staat in de Christelijke symboliek voor wedergeboorte en wordt gezien als beeld van het graf, dat de mens na zijn dood omsluit.
De sint-jacobsschelpen Pecten maximus, die uit de Franse of Schotse schelpenbanken afkomstig zijn, worden met een schelpendreg gevangen. Dit is een heel zwaar vistuig dat door de bodem schraapt en een niet te verwaarlozen impact op de zeebodem heeft.
Tijdens de kerstdagen gingen ze door heel Nederland bij de viswinkels weer als warme broodjes over de toonbank: de razend populaire sint-jakobsschelpen, ook wel coquilles of voluit coquilles Saint Jacques genoemd.
Het souvenier van de pelgrim
De bedevaartgangers kochten de Jacobsschelpen in Santiago en namen deze als souvenir mee naar huis. De schelpen, afkomstig van een tweekleppig schelpdier (Pecten maximus L) lagen op de stranden van de Gallicische Atlantische kust. Handelaren verkochten ze aan de pelgrims.
Zo ontdooit de vis te snel en dit tast de smaak en textuur aan van de vis.
Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht. Sint-jakobsvruchten vind je reeds gekuist in de supermarkt, of kan je in zijn geheel bestellen bij de visboer. Je kan aan hem vragen om ze te kuisen, of het zelf doen.
Ontdooi uw bevroren sint-jakobsschelpen door ze te plaatsen in de koelkast om 's nachts te ontdooien. Als je ze snel wilt ontdooien, doe de bevroren coquilles dan in een plastic zak en leg ze in koud stromend water.
Je kunt verse vis invriezen (gemiddeld op -15°C) mits het gevacumeerd is. Doordat de vis of filet luchtdicht verpakt is, blijft de kwaliteit gewaarborgd. Je kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.
Verse coquilles zonder schelp of koraal, vers geïmporteerd uit Canada (ong. 25-30 gram per stuk).
Het beste kun je naar de visboer gaan of naar de viskraam op de markt. Ook (horeca)groothandels hebben vaak goede coquilles. Die in de supermarkt zijn vaak minder vers. Zorg dat de verse coquilles die je koopt stevig zijn.