Je hebt naast een goede wielrenfiets ook een bidon, gereedschapssetje (band en afnemer), helm, fietsschoenen, handschoenen, windjackje, voeding en nog veel meer nodig.
Een korte broek en kort wielershirt is voldoende. Je kunt er nog voor kiezen om er een dun zweetshirt onder te doen wat voor verkoeling zorgt maar dit is niet persé nodig. Verder trek je korte fietssokken aan, handschoentjes met korte vingers voor grip met zweethanden en natuurlijk je helm.
Voor extra warmte of verkoeling koop je een baselayer (zweetshirt) dat je onder je fietsshirt draagt. De langere achterkant beschermt je tegen opspattend water van de wielen en de kortere voorkant zit niet in de weg tijdens het fietsen. Door de zakjes achterop kun je makkelijk reserve materiaal of voeding meenemen.
Het is aan te raden om onder je fietsjack goede thermokleding te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen een thermoshirt met korte of lange mouw. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Laagjes mogen niet ontbreken tijdens de winter.
Op het stuur
Dat kan vooral handig zijn wanneer je een route gaat fietsen die je niet goed kent. Op deze manier heb je ook een navigatiesysteem bij indien nodig. Met speciale beugels kun je je telefoon stevig vastzetten op je stuur.
Met een ondershirt bij het fietsen blijf je langer droog en het draagt heel luchtig. Zo'n gaatjes shirt als ondershirt is de ideale outfit voor bij het wielrennen.
Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.
Fietsondergoed in het kort
Als wielrenner of mountainbiker wordt al vaak een fietsbroek met zeem gedragen, waardoor een extra onderbroek alleen maar voor irritatie en schrale billen zal zorgen. Als recreatieve fietser draag je echter vaak een normale broek, waardoor een fietsonderbroek zeker van toegepaste waarde is!
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Een goede fietsbroek voorkomt zadelpijn en ander ongemak tijdens het fietsen. De fietsbroek is gemaakt op een wijze dat er geen naden in de weg zitten, ook is een fietsbroek voorgevormd voor een voorovergebogen fietshouding en is deze gemaakt van materiaal dat flexibel is en mee rekt met bewegingen op de fiets.
Doe daarom een goede wind- en waterdichte jack en fietsbroek aan. Om te voorkomen dat je natte voeten krijgt kan je bij zware regen wind- en waterdichte overschoenen aantrekken. Je handen, en vooral je vingers, worden ook niet gespaard tijdens een regenachtige tocht.
Een zweetshirt onder je fietsshirt zorgt dat het zweet wordt afgevoerd. Zo blijf je droog en krijg je het minder koud als je even stopt of een afdaling in gaat.
Daarom is het van belang dat de race wielershirts strak om het lichaam zitten, zodat deze niet kunnen gaan wapperen in de wind. Wielershirts hebben een aerodynamische pasvorm. Dat betekent dat het shirt erg strak om het lichaam zit om een zo hoog mogelijke snelheid te kunnen bereiken.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast.
In de lente en de zomer kun je vaak met twee laagjes werken. In de winter en herfst lukt het in de meeste gevallen met drie lagen. Hiervoor dien je dan echter wel specifieke kleding te hebben. Een zweetshirt kun je voor verschillende weertypen kopen.
Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen.
Wielrennen is ook goed voor je hart, niet alleen omdat je er zo erg van houdt. Een recent onderzoek in Medicine & Science in Sports & Exercise volgde vijf jaar lang de activiteit van 1500 personen. Degenen die dagelijks actief waren, hadden een 31 procent lagere kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.
Dure hobby
We kunnen er wel omheen draaien, maar fietsen of wielrennen is nu eenmaal geen goedkope hobby. Een racefiets kost nu eenmaal honderden euro's en ook aan de verschillende materialen, zoals een fietsbril, een helm, fietskleding voor in winter en in de zomer, ben je al snel meer dan €100 kwijt.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn.