Dood bacteriën en virussen Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ultraviolet straling (UVC) zeer effectief en snel werkt tegen het doden van 99.9% van alle bacteriën en virussen op alle oppervlaktes.
Door de UV-straling in het zonlicht kan je huid verbranden. Op den duur veroudert je huid door de UV-A-straling sneller. Als je huid vaak en ernstig is verbrand, kun je door de schade die daardoor ontstaat op latere leeftijd huidkanker krijgen. Ook kan teveel zonlicht je ogen (ernstig) beschadigen.
Samen met deze lange geschiedenis van veilig gebruik tonen alle wetenschappelijke bewijzen aan dat UV-nagellampen veilig zijn, mits gebruikt volgens gevestigde veilige praktijken. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn UV-nagellampen veilig zoals gebruikt in nagelsalons.
Hoe werkt een UV-C filter? Door de UV-C lamp die in je filter zit, wordt het vijverwater blootgesteld aan ultraviolet licht.Dat licht doodt algen en elimineert gevaarlijke ziektekiemen. Een klein nadeel is dat het aantal goede bacteriën in het water ook afneemt.
Speciale UV-lampen worden vooral gebruikt bij specifieke industriële en medische toepassingen. De belangrijkste industriële toepassingen zijn het drogen of uitharden van lijmen, lakken en drukinkten, de ontsmetting van lucht, water en oppervlakken en het doen oplichten van fluorescerende stoffen.
UV-straling met een golflengte van 254 nanometer doodt bacteriën, virussen, algen en schimmels door het DNA van de micro-organismen te vernietigen. Desinfectie met UV-licht kan voor bijna alle watersoorten worden toegepast zonder bijproducten achter te laten of de smaak en kwaliteit van het water aan te tasten.
uvb-straling bereikt voor een deel de aarde. Het komt niet door glas heen. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt.
Een UVC-filter wordt buiten de vijver geplaatst, bijvoorbeeld op of achter de vijverrand. Een vijverpomp pompt het vijverwater door een slang naar het filter, waar het de UVC-lamp passeert.
Dus een vijver van 5.000 liter met een lichte-normale bezetting aan vissen en planten zal een UV lamp van 15-20 Watt nodig hebben. Met een zware/overbezetting aan vissen en planten moet je rekening houden met een vermenigvuldiging van 4-5 Watt.
Hoewel de wetenschappers concludeerden dat de celbeschadiging zorgwekkend is, bewijst het volgens hen nog niet dat uv-lampen met zekerheid kanker veroorzaken. Cellen in een laboratorium zijn namelijk kwetsbaarder voor schade dan cellen op de hand van een persoon.
Het uitharden van de nagels neemt meer tijd in beslag als je een UV-lamp hebt in plaats van een LED lamp. Over het algemeen gaan UV-lampen korter mee dan LED lampen. Als er bij een UV-lamp een lamp stuk gaat, moet deze vaak direct vervangen worden, anders werkt de hele lamp niet meer.
Als je een UV-lamp gebruikt voor gewone nagellak, zal de nagellak niet langer blijven zitten, maar de lamp zal de nagellak wel snel drogen. Vergeet niet om na elke laag gellak met de lamp te drogen, zodat de nagellak helemaal uitgehard is en je het best mogelijke resultaat krijgt.
Types ultraviolette straling
Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.
Al wat je voor deze handige hack nodig hebt is een stukje tape en twee gekleurde stiften: een blauwe en een paarse. Begin met een stukje tape over de 'zaklamp' op je smartphone te plakken en kleur die tape vervolgens in met blauwe stift. Plak daarover nogmaals een stuk tape, en kleur opnieuw in met blauwe stift.
Vlinders, vogels en vissen zien er net wat anders uit met UV-licht. Zo is bijvoorbeeld goed te zien hoe gezond een mannetjesvlinder is. Een mannetjesbaars is met UV-licht veel makkelijker te vinden in het ondiepe water en ook het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes pimpelmezen is met UV-licht te zien.
100 procent bescherming
Als daarin 100% UV of UV400 staat, betekent het dat de bril 100 procent oogbescherming geeft. Kijk verder bij het passen van de bril of de glazen groot genoeg zijn om te voorkomen dat zonlicht alsnog in je ogen kan komen via de boven-, onder- of zijkant.
Een UV-C Lamp wordt ook vaak een UV vijver lamp genoemd en gaat ongeveer 10 tot 12 maanden mee. Het is belangrijk dat deze in goede staat verkeert en dient elk seizoen vernieuwd te worden. Het kan zijn dat de UVC lamp in uw vijver nog wel brand, maar na een seizoen geeft deze bijna geen UV straling meer af.
Denk je dat elke vijver een pomp nodig heeft? Denk opnieuw! Een goed ingerichte vijver met planten bespaart je energie én zorgen.
Het komt vaak voor na de winter wanneer de vijver bevroren geweest is te veel zuurstof. Maar maak je geen zorgen behandel je water met bacterieen du u UV lamp uit en wacht een week of 2. Je zult zien dat het stilletjes gaat verdwijnen.
Door te kijken of je een licht blauwe gloed kunt zien in jouw UV-Unit. Dit kun je zien door het kijkglas te gebruiken of als jouw UV-unit geen kijkglas heeft het UV-filter aan te zetten op een donkere plek.
UV-licht van de zon breekt drijvend plastic op de oceanen langzaam af; deels tot onzichtbare, zwevende plasticdeeltjes, maar voor een ander deel ook tot stoffen die vervolgens door bacteriën helemaal kunnen worden afgebroken.
Onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hebben ontdekt dat elk jaar ongeveer twee procent van al het plastic in de oceaan wordt afgebroken door uv-licht afkomstig van zonlicht.
Sommige mensen zoeken de schaduw op tijdens zonnige dagen. Zij denken soms ten onrechte dat zij in de schaduw niet bruin kunnen worden. Dit is niet waar, want zelfs in de schaduw kunnen we bruin worden.