Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.
Welke effecten heeft zingen op je brein? 'Tijdens het zingen worden verschillende netwerken in je hersenen actief, bijvoorbeeld voor je motoriek. Die gebruik je om geluid te maken of om je mond goed te bewegen. Daarnaast maak je ook nog veel stofjes vrij zoals oxytocine en dopamine waar je blij van wordt.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek zowel acute pijn als chronische pijnklachten vermindert. Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming. Je kan muziek ook medisch inzetten.
Negatieve effecten van muziek
Te lang luisteren naar verdrietige of met woede gevulde muziek kan de afgifte van cortisol verhogen en hersengebieden stimuleren die geassocieerd worden met negatieve emoties. Het kan zelfs de bedreigingsdetectiesystemen in de hersenen inschakelen.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Muziek kan sociale banden versterken
Dit is een stof in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting en opbouwen van vertrouwen tussen mensen. Een andere studie toont aan dat bij het luisteren naar muziek het ”feelgood-hormoon” dopamine vrijkomt. Dit hormoon wordt geassocieerd met leren en geheugen1234.
Onderzoeksresultaten. Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
Wist je dat dansen goed is voor je hart? Uit onderzoek blijkt dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint, zelfs meer dan wandelen. Daarbovenop werken zingen en dansen stressverlagend. Dat is over het algemeen positief voor je gezondheid, want stress kan onder meer leiden tot hartproblemen.
Zingen maakt gelukkig
Wist je dat je endorfine aanmaakt wanneer je zingt? Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het zorgt voor een vrolijker gevoel, geeft energie én het heeft een pijnbestrijdend effect.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Helsinki is gebleken dat klassieke muziek de hersenfunctie aantoonbaar versterkt. Luisteren naar klassieke muziek verbetert de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij dopamine secretie en de regulatie van de neuronen betrokken bij neurodegeneratie.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Hoe werkt muziektherapie? U kiest samen met de muziektherapeut muziek uit die aansluit bij een gevoel dat sterk bij u aanwezig is, bijvoorbeeld lusteloosheid of onrust. Met muziek probeert de muziektherapeut contact te maken met uw nare gevoelens en gedachten en deze om te buigen naar positieve gevoelens en gedachten.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine.Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk.
Muziek raakt je: het doet je verwonderen, verbazen, emotioneren, herinneren, het verbindt je met anderen. Muziek grijpt in op de diepste structuren in het brein. We leren het zelfs eerder dan taal.
Muziekonderwijs stimuleert cognitieve ontwikkeling
Muziek draagt bij aan het leggen van die verbindingen en vormt een van de vele sleutels die nodig zijn bij het opdiepen van informatie uit het geheugen. Door de koppeling van lesstof aan klanken en ritmes worden bovendien beide hersenhelften betrokken bij het leren.
Als je samen muziek maakt met anderen, zoals samen zingen, produceren je hersenen nog zo'n fijn stofje: oxytocine. Dit “liefdeshormoon” zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met anderen. Muziek creëert een gevoel van eenheid en vertrouwen tussen mensen.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of (onhoorbare stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebracht worden door een muziekinstrument of de menselijke stem.
Uit hersenonderzoek blijkt dat het luisteren naar en maken van muziek de verbinding en de activiteit tussen linker en rechter hersenhelft bevordert. Melodie wordt meer in de rechter- en ritme in de linkerkant van de hersenen verwerkt.
Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier.