Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zou helpen de weerstand in stand te houden (1). In studies is aangetoond dat vitamine C het immuunsysteem een handje helpt, doordat bepaalde cellen van het immuunsysteem vitamine C nodig hebben om hun taken uit te voeren (met name de phagocyten en de T-cellen) (2).
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken. Dit is vrijwel zinloos, tenzij u een extreme sportinspanning op het oog hebt.
Goed voor de weerstand
De vitamine die het meest wordt aangeprezen als 'weerstandsvitamine', is vitamine C. Deze stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, oftewel je weerstand vormen.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt.
Noorse onderzoekers beweren dat de aanwezigheid van vitamine D in je lijf het risico op griep vermindert. Je immuunsysteem wordt sterker. Bovendien zou het, als je toch ziek wordt, ervoor zorgen dat je sneller beter wordt. Dus als je in de winter zo nu en dan onder de zonnebank gaat liggen, blijf je gezond.
Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
Volwassenen hebben per dag 75 mg vitamine C nodig. De hoeveelheid vitamine C voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam. Ascorbatencomplex is een samenstelling van ascorbinezuur met mineralen. De mineralen maken het supplement minder zuur.
Vitamine C is een krachtig ingrediënt dat huidverbetering kan bieden op verschillende vlakken. Zo is het een sterke antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke invloeden. Denk hierbij aan luchtvervuiling en UV-straling, maar ook irritaties of ontstekingsreacties.
Warme kruidenthee met honing
Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen. Je kunt hiermee ook experimenteren met kaneel en gember.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Van sommige vitamines kun je hoofdpijn krijgen als je er te veel van slikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vitamines A en D, maar ook voor het mineraal magnesium. Van te veel vitamine C slikken krijg je geen hoofdpijn.
Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de grootste concentratie aan vitamine C en staat deze dus hoog op ons lijstje. Behalve vitamine C zitten er dus ook veel mineralen zoals kalium en calcium in je sinaasappel.
Een paprika bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Alle soorten fruit en groente bevatten vitamine C. Spruitjes, zwarte bessen, kiwi's, rode paprika's en ook koolsoorten, zoals boerenkool, bevatten allemaal veel vitamine C. Uiteraard ook sinaasappels.