Omdat er geen wettelijk vereisten zijn, kan iedereen een incassobureau beginnen. Het incassobureau mag namens de schuldeiser het bedrag opeisen. Een incassobureau moet zich daarbij wel aan wettelijke regels houden. Zo zijn er regels over de hoogte van de kosten.
Iedereen mag in Nederland een incassobureau beginnen, het is geen beschermd beroep. Zo'n incassobureau mag eigenlijk niks bijzonders doen - het heeft geen dwangmiddelen anders dan appen, bellen, sms'en, veel blaffen, niet bijten. Pas als het incassobureau heeft gefaald komt de deurwaarder in zicht.
Schuldeiser schakelt incassobureau in
Als u rekeningen niet of niet op tijd betaalt, kan de schuldeiser een incassobureau inschakelen. U krijgt te maken met het volgende: De schuldeiser moet minimaal 1 betalingsherinnering (aanmaning) sturen, voordat hij incassokosten bij u in rekening mag brengen.
Sinds 1 juli 2012 is er een nieuwe wet incassokosten in werking getreden waar een incassobureau zich aan moet houden. De regels daarvan zijn als volgt: De eerste € 2.500 van de vordering – maximaal 15% van de hoofdsom aan incassokosten. De volgende € 2.500 van de vordering – maximaal 10%.
Moet ik wettelijke (buitengerechtelijke) incassokosten betalen? Als u een rekening niet of te laat betaalt, moet u meestal incassokosten betalen. U hoeft niet te betalen als u bijvoorbeeld geen herinnering kreeg. Of als de incassokosten te hoog zijn.
Als de automatische incasso onterecht blijkt te zijn, dan heb je dertien maanden de tijd om het geld terug te boeken. Dit kan alleen via de bank. Let wel op: er kunnen kosten aan verbonden zijn als er wél een rechtsgeldige machtiging door jou is gegeven voor de afschrijving.
Via de procedure Melding Onterechte Incasso kun je het bedrag tot 13 maanden nadat het afgeschreven is, laten terugboeken. Jouw bank zal contact opnemen met de bank van het bedrijf dat geld heeft afgeschreven. Dit is de incassant. Die bank vraagt aan de incassant de machtiging te laten zien.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Een incassobureau mag niet op eigen houtje beslag leggen en heeft daar altijd een vonnis en gerechtsdeurwaarder bij nodig. Incassobureaus mogen wel gerechtelijke procedures voeren en dagvaardingen opmaken. De deurwaarder wordt vervolgens ingeschakeld om een dagvaarding uit te brengen.
Een incassobureau heeft namelijk geen enkele wettelijke bevoegdheid om schuldenaren te dwingen te betalen. Ze kunnen en mogen daar alleen om verzoeken. Daarom bellen diverse incassobureaus de schuldenaren meerdere keren per dag of week op met de vraag wanneer er betaald gaat worden.
Klachten over incassobureaus
Dien dan een klacht in. Is het incassobureau aangesloten bij de NVI (Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen)? Dan kun je een klacht indienen bij de NVI. De NVI is de branchevereniging voor incassobureaus.
In de meeste gevallen worden de kosten van het incassobureau dus betaald door uw debiteur (schuldenaar).
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
In het algemeen is het opvragen van adresgegevens door de deurwaarder uit de BRP pas toegestaan indien een debiteur na het versturen van een eerste aanmaning niet reageert en dan nog alleen met het oog op het uitbrengen van een dagvaarding.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.
Vonnis nodig voor beslaglegging op uw goederen
Een gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden. U moet namelijk wel een basisbedrag hebben om van te kunnen leven. Een gerechtsdeurwaarder mag ook geen beslag leggen op uw etensvoorraad, uw beddengoed en de kleding die u draagt.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
Je kunt een automatische incasso op twee manieren annuleren. Namelijk door contact op te nemen met het bedrijf en de machtiging in te trekken of door automatische incasso's via je bank te blokkeren.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Volgens de wet moet in een incassobrief ook staan: dat u nog 14 dagen hebt om de rekening te betalen. dat u incassokosten moet betalen als u niet op tijd betaalt. dat de termijn van 14 dagen begint op de dag na het ontvangen van de incassobrief.