Een te hoge zoutinname kan leiden tot de volgende ongewenste effecten op de gezondheid: Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen.
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast.Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
Te veel zout in de voeding is niet goed voor de gezondheid. Zout bestaat uit natriumchloride. Teveel natrium leidt mogelijk tot een hoge bloeddruk en daarmee hart- en vaatziekten.
Door de warme maaltijd zonder zout te bereiden en zo min mogelijk gebruik te maken van producten die veel zout bevatten, kunt u uw natriuminname verlagen. Uw diëtist adviseert u hoeveel natrium u per dag kunt gebruiken. Vroeger spraken we over een zoutloos of zoutarm dieet. Een betere naam is een natriumbeperkt dieet.
Eet meer fruit en groenten . Sla diepvriesmaaltijden en andere natriumrijke kost over, zoals pizza, fastfood, kant-en-klare mixen en soepen of bouillons uit blik. Kies voor vers of diepvries gevogelte zonder vel, vis en magere stukken vlees in plaats van gemarineerd, ingeblikt, gerookt, gepekeld of gepekeld vlees.
De belangrijkste bron van natrium blijft keukenzout. 20% van zout voegen we zelf aan voeding toe en 80% zit in bewerkt voedsel. Natrium krijg je binnen door voedingsmiddelen als kaas, vleesproducten en brood. Je kunt je nu wel voorstellen waarom de kans op een overschot veel groter is dan die op een tekort.
Een te hoog natrium-/zoutgehalte kan het risico op:
Nierziekte . Osteoporose. Beroerte. Hartfalen.
Natrium is een onderdeel van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als je het advies krijgt minder zout te gebruiken, wordt eigenlijk bedoeld dat je voeding minder natrium moet bevatten.
Een te hoge zoutinname kan leiden tot de volgende ongewenste effecten op de gezondheid: Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk. Dat is algemeen geweten. Een plotse 'zoutpiek', bijvoorbeeld wanneer je chips eet, kan hartkloppingen en opvliegers veroorzaken. Te veel zout kan ook bijdragen aan dehydratatie, wat op zijn beurt angstaanvallen, opvliegers, hartkloppingen en gewrichtspijnen kan veroorzaken.
Hypernatriëmie houdt in dat er sprake is van uitdroging, wat veel oorzaken kan hebben, waaronder niet genoeg vocht drinken, diarree, nierfalen en het nemen van diuretica . Mensen hebben vooral dorst en als hypernatriëmie verergert, kunnen ze verward raken of last krijgen van spiertrekkingen en toevallen.
In de context van een typisch Amerikaans dieet verlaagde een natriumarm dieet de bloeddruk zonder plateau, wat suggereert dat de volledige effecten van natriumreductie niet volledig worden bereikt na 4 weken . Daarentegen verlaagt DASH, vergeleken met de controle, de bloeddruk binnen een week zonder verder effect daarna.
Normaal bevindt de natriumconcentratie in het bloed zich tussen 136 en 146 mmol/liter.
Een te veel aan zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat een te veel zout het risico op maagkanker vergroot. Benieuwd of je te veel natrium (zout) binnenkrijgt? Doe dan vooral de zoutmeter-test van de Nierstichting.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
"Het allerbeste wat je kunt doen is zweten", zegt gediplomeerd diëtiste Julia Zumpano, RD, LD. "Het lichaam verwijdert op natuurlijke wijze natrium door middel van zweet, tranen en urine." Om je natriumgehalte in balans te brengen, kun je gaan zweten door te sporten of in een sauna te gaan . Drink veel vocht en laat zout en zoute voedingsmiddelen meteen staan.
Als u veel water drinkt, kan uw lichaam het overtollige natrium uit uw lichaam spoelen . Het is belangrijk om veel water te drinken als u te veel natrium in uw bloed hebt, omdat uw nieren het overtollige natrium uit uw bloed spoelen en op de lange termijn helpen uw bloeddruk te verlagen.
Natrium werkt in het lichaam samen met enkele andere mineralen. Het komt vooral voor in keukenzout. Natrium staat in vrijwel elk keukenkastje. Het zit namelijk samen met chloor in keukenzout.
Welke groenten en fruit bevatten veel natrium? A. Appels, guaves, avocado, papaja, mango, carambola, ananas, banaan, meloenen en peren bevatten natuurlijk natrium variërend van 1-8 mg per 100 gram. Selderij, spinazie, wortelen en bieten zijn groenten die rijk zijn aan natrium.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.