Diabetes kan oogproblemen veroorzaken.U kunt tijdelijk slechter zien als uw bloedsuiker vaak te hoog en te laag is.De kleine bloedvaten in uw ogen kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
Tijdelijke oogproblemen als gevolg van je diabetes zijn bijvoorbeeld wazig of vlekkerig zien, of een ooginfectie. Dit kan komen door te hoge, te lage en/of schommelende bloedglucosewaarden. Deze problemen verdwijnen gelukkig vaak als de bloedglucosewaarden weer stabiel zijn.
Iedereen met suikerziekte hoort controle van de ogen te krijgen; òf via de huisarts òf via de oogarts in het ziekenhuis. Dit kan door het maken van speciale oogfoto's of door onderzoek met wijde pupillen. Wanneer de bloedsuikerwaarden wisselend zijn, kunnen mensen zelf merken dat ook het zicht wisselt.
Oorzaak. Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Het netvlies wordt slechter voorzien van zuurstof waardoor er groeifactoren vrij komen, die als een stimulans werken voor het vormen van nieuwe vaten.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Diabetes kan oogproblemen veroorzaken. U kunt tijdelijk slechter zien als uw bloedsuiker vaak te hoog en te laag is. De kleine bloedvaten in uw ogen kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Onbehandeld kan iemand door een hypo in coma raken of zelfs overlijden. Daarom is het dus heel belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Normaal gesproken zorgt je lichaam daar zelf voor, met behulp van de alvleesklier.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel. Maar moeheid kan ook langer duren dan nodig door gedachten en gewoonten, en daar is wat aan te doen. Vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
In het kort: Branderige ogen (prikkende ogen) kunnen op diverse aandoeningen wijzen, bijvoorbeeld een allergie of conjunctivitis. De oorzaak van brandende ogen is niet altijd medisch. Branderige ogen gaan vaak samen met andere oogklachten, zoals jeukende, tranende, vermoeide of rode ogen.
Frequent hoge bloedsuikerwaarden kunnen de kleine bloedvaten in het netvlies of retina aantasten (diabetische retinopathie). Dit kan specifieke oogproblemen veroorzaken. Tijdens de eerste maanden van onbehandelde diabetes kan bijziendheid optreden. Dit verdwijnt normaal bij het stabiliseren van de bloedsuikerwaarden.
Droge ogen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door lang naar een beeldscherm te kijken. U knippert dan minder, waardoor er niet genoeg traanvocht in uw oog komt. Ook kunnen droge ogen ontstaan door lenzen, sigarettenrook, bepaalde medicijnen en de verwarming of airco. Een veelvoorkomende oorzaak daarnaast is ouderdom.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Voor de 'gemiddelde' persoon met T2D (leeftijd 65,4 jaar) is de levensverwachting 18,6 jaar (tot 84,0 jaar) in vergelijking met 20,3 jaar (tot 85,7 jaar) voor mensen zonder diabetes. Dit is een levensduurverkorting van gemiddeld 1,7 jaar.
Diabetes kan oogproblemen veroorzaken. U kunt tijdelijk slechter zien als uw bloedsuiker vaak te hoog en te laag is. De kleine bloedvaten in uw ogen kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft! Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard.