Even de tijd nemen om je stem op te warmen, zorgt ervoor dat je met je aandacht even naar je eigen lichaam gaat. Het geeft je meer zekerheid. Bij de opwarming haalde je namelijk de hoge noten al eens. Dat maakt de kans groter dat dit tijdens het optreden of de repetitie ook zal lukken.
“Neuriën werkt ontspannend en is een soort massage voor je stembanden” De stembanden zijn omhuld met slijmvlies en trillen hierdoor het beste als ze goed gehydrateerd zijn. Dit kan je doen door voldoende te drinken. Bij voorkeur water.
Het wordt gebruikt als warming up en cooling down. Bij de semi-amateurs en amateurs dringt het inmiddels ook door dat deze oefeningen bijzonder goed werken. Het bubbelen helpt de spieren in en rondom je strottenhoofd te ontspannen.
Doe stemoefeningen voor je begint te zingen
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
Als jij echt toondoof bent is het moeilijk om goed te leren zingen. Omdat je simpelweg de tonen niet hoort. Veel mensen denken dat ze toondoof zijn maar dit is vrij zeldzaam. Oefening baart kunst, de meeste mensen kunnen prima zuiver leren zingen.
Het rietje is een S.O.V.T oefening (Semi Occluded Vocal Tract). Wanneer we op het rietje blazen gaat er een deel van onze lucht door het rietje naar buiten, een ander deel weerkaatst terug naar binnen in onze mond. Dit noemen ze 'tegendruk'. Die tegendruk kan je beschouwen als een lekkere massage voor je stembanden.
Voldoende slaap is belangrijk voor een krachtige stem. Stress kan snel op je stem slaan, dus minder stress maakt je stem sterker.
We kunnen onze stembanden niet echt veranderen – ze zijn aangeboren en ze bepalen hoe laag je stem kan gaan. Toch kun je jouw stem meer warmte, volheid en expressie meegeven zodat mensen precies kunnen begrijpen wat je zegt.
Leg het rietje even tussen je lippen en blaas er enkele keren zo lang mogelijk door uit. Voeg daarna klank toe. Zeg bijvoorbeeld zo lang mogelijk “oeoeoeoe” door het rietje. Tot slot kan je ook in toonhoogte variëren.
Leer ademhalen vanuit je middenrif.
Het ademen vanuit je middenrif in tegenstelling tot je borst, zal je stem zowel krachtiger als dieper maken. Tijdens het inademen zal je buik moeten stijgen, en je borst en schouders horen niet mee te bewegen.
Heesheid komt vaak door een keelontsteking of verkeerd stemgebruik. Het gaat meestal vanzelf over. Medicijnen helpen niet. Geef de stem rust: schreeuw niet, fluister niet.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
De keel schrapen
Als je je keel schraapt, schraap je het slijm van de slijmvliezen van de stembanden. Het is niet schadelijk om je keel te schrapen.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Wat is bubbelen? Bubbelen wordt gebruikt als stemtherapie voor zowel zangers als sprekers aan de hand van bijvoorbeeld de Lax Vox methode. Lax Vox betekent letterlijk “relaxatie van de stem”. Deze methode zorgt voor een bepaalde druk op de stemplooien en het gebied eromheen waardoor deze een massage krijgen.
Blazen verlaagt stress
Doordat de mond door de hersenen als belangrijk wordt gezien hebben regulatiestrategieën waarbij de mond betrokken is dan ook meer impact en effect dan als andere zintuigen worden ingezet. Zo kan je blazen daarom met uitstek gebruiken als een belangrijke regulatiestrategie bij stress.
Eén van de meest gestelde vragen aan de vocalcoaches van VocalCenter tijdens zanglessen is: “Kan iedereen zingen?” En het antwoord is eigenlijk simpel “JA, iedereen kan zingen”. Het hangt er alleen wel vanaf hoe hoog je de lat zelf legt om te zorgen dat je er altijd realistisch van kunt genieten.
Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. – Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.
Blijf vooral zingen
Sterker nog, ze trainen hun stem nog steeds met grote regelmaat. 'Oefening baart kunst' is dus zeker van toepassing wanneer je wilt leren zingen. Wanneer je elke dag oefent zal je al na zo'n 4 weken resultaat hebben. En na 3 maanden kan je een compleet andere zangstem hebben.
Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen. Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar.