HoutSkeletBouw (HSB) is een benaming voor een wandopbouw die bestaat uit een houten skelet met een folie en isolatie. De dragende delen – het houten skelet – vormen dus de basis van de constructie. Het houten frame draagt ook de bekleding of eventuele kozijnen.
Opbouw houtskeletbouw wand
De binnenwanden van een houtskeletbouw element bestaan uit stijl- en regelwerk (een houten raamwerk), waartussen het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Verder bestaat de constructie uit een gipsvezelplaat, dampdichte PE-folie en een dampremmende folie tegen vocht.
Bij houtskeletbouw bestaat de draagconstructie of het skelet van een gebouw uit een framewerk van houten balken die om de 400-600 mm geplaatst worden. Met het skelet verstaan we de wanden, vloeren en daken van een gebouw, met uitzondering van de fundering.
Houtskeletbouw is een eenvoudig bouwsysteem
De wanden, vloeren en daken bestaan uit een open houten raamwerk samengesteld uit gecertificeerd bouwhout, welke in de spouw en tussen het regelwerk maximaal gevuld worden met isolatiemateriaal.
Bij houtskeletbouw wordt geen spouw of traditionele bakstenen muur geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst. Meestal worden hiervoor flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (glaswol of rotswol) gebruikt.
Een goede richtprijs voor een afgewerkte woning in houtskeletbouw bedraagt gemiddeld 1.450 à 1.700 euro per m2 (excl. btw en architect). Deze m2-prijs varieert vanzelfsprekend volgens de grootte, de complexiteit en de afwerkingsgraad van de woning.
Dat wil zeggen dat de hsb binnen-wanden voor stabiliteit zorgen van de woning of gebouw. De wanden dienen dan wel voorzien te zijn van beplating of constructieve beschieting. De wanden kunnen makkelijk dragend worden uitgevoerd. De vloervelden kunnen worden afgedragen op de dragende binnenwanden.
In principe kunnen bij houtskeletbouwwoningen dezelfde funderingstechnieken gebruikt worden als bij de traditionele stenen bouw. Te denken valt aan bijv. een strookfundering, funderingsplaat of een paalfundering of een andersoortige funderingen.
Met houtskeletbouw kun je hoge isolatiewaarden en comfort behalen. De isolatie zit in de houten elementen opgenomen, waardoor de wanden een stuk minder dik zijn dan bij traditionele bouw. Een woning met houtskeletbouw heeft ook minder tijd nodig om op te warmen.
Een houtskeletbouw is aan de buitenkant niet te onderscheiden van een traditionele woning. Het verschil zit hem in de binnenkant, in de houtskeletbouw opbouw en de materiaalkeuze. In een houtskeletbouw bestaan de dragende elementen uit houten stijlen en balken.
De totale muurdikte van een 3bouw-buitenmuur bedraagt 43.5 cm en omvat een 3-dubbele isolatie. De houtskeletstructuur met een dikte van 14 cm en verticale steunstijlen om de 36 cm wordt opgevuld met minerale wol van 14 cm dikte. Aan de buitenkant van de structuur wordt een dampopen OSBplaat bevestigd van 11 mm.
Bij houtskeletbouw worden houten stijlen, regels en balken beschoten met plaatmaterialen. Hierdoor ontstaan schijfvormige elementen voor vloeren, wanden en daken, die tot een stabiel geheel worden samengevoegd. De wanden hebben een dubbele functie.
Vuren balken worden met name als constructiehout in de woning- en houtskeletbouw gebruikt. De balken spelen met name bij dragende constucties een fundamentele rol. Denk hierbij aan gordingen voor daken of als balklaag onder vloeren. De balken met een kleinere kopmaat worden veel gebruikt voor regelwerk in wanden.
HSB, ofwel HoutSkeletBouw is, zoals de naam al aangeeft, een skelet gebouwd van hout. Op dit skelet zijn constructieplaten bevestigd, waardoor dit een sterke lichte constructie vormt. Door de open ruimtes in het houten skelet is het mogelijk om in deze constructie isolatiemateriaal aan te brengen.
Plaatsen van de stelregels
Elke stelregel ligt op carrosserieringen die ik met stelmoeren op hoogte kan stellen. Hierdoor zijn ze in twee richtingen perfect op hoogte en waterpas te stellen. Een moer met onderlegring houdt hem op zijn plaats.
Die vorstgrens ligt op ongeveer 600 tot 700 mm diepte vanaf het grondoppervlak. Belangrijk is dus dat het diepste punt van de vorstrand op meer dan 700 mm diepte ligt. Voordat dit kan gebeuren moet er eerst grond afgegraven worden om vervolgens zand, isolatie en een funderingsplaat aan te brengen.
Wanneer je chalets wilt funderen kun je kiezen voor de ouderwetse betonfundering maar ook voor de meest snelle en gemakkelijke manier een schroeffundament. Een chalet funderen op een schroeffundament is een duurzame manier gebeurd snel en trillingsvrij en recyclebaar.
Tijdens de groei absorberen bomen koolstofdioxide, dat gevangen blijft in het hout, terwijl bij productie van bijvoorbeeld beton juist CO2 vrijkomt. En waar beton een levensduur heeft van maximaal honderd jaar, gaat kruisgelamineerd hout wel duizend jaar mee.
Sneak preview 2: Dankzij de snelle bouwmethodiek is houtskeletbouw is sommige gevallen goedkoper dan traditionele bouw. Hout is echter wel duurder dan bijvoorbeeld staal of beton, en dus is houtskeletbouw niet per definitie goedkoper.
250-300 kg/m2 .
HoutSkeletBouw (HSB) is een benaming voor een wandopbouw die bestaat uit een houten skelet met een folie en isolatie. De dragende delen – het houten skelet – vormen dus de basis van de constructie. Het houten frame draagt ook de bekleding of eventuele kozijnen.
Geluidsoverlast? Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau.
Houtskeletbouw is goedkoper dan traditionele bouw met bijvoorbeeld beton. Dat komt aan de ene kant, doordat hout als materiaal goedkoper is dan bijvoorbeeld beton. Daarnaast zijn er minder arbeidsuren nodig om HSB te plaatsen. Dat zorgt er voor dat HSB zo'n 20% tot 25% goedkoper is dan traditionele bouw.