Steranijs wordt in de Chinese geneeskunde ingezet als stimulerend middel bij maagdarmproblemen, als expectorant, als winddrijvend middel en als thee ter behandeling van reumatische klachten. De zaden worden gekauwd voor verbetering van de spijsvertering en een aangename adem.
In stoofpeertjes en glühwein steelt steranijs de show. Maar dit specerij is ook een ster voor je gezondheid. Naast een frisse adem en een betere spijsvertering, helpt steranijs ook tegen griep en verkoudheid.
Die verwisseling had vervelende gevolgen want Japanse steranijs bevat namelijk anisatine, een neurotoxine, dat verantwoordelijk was voor de bij de slachtoffers waargenomen gevoelens van algehele malaise, misselijkheid, braken, diarree, spiertrekkingen, hallucinaties en epileptische aanvallen.
In anijs zitten de soorten estragol en myristicine. Van estragol is bekend dat een regelmatige hoge dosis leverschade kan geven en dat het mogelijk kankerverwekkend is. Myristicine vertraagt juist de groei van tumoren. Gelukkig is normaal gebruik van anijs niet schadelijk voor je gezondheid.
Geneeskrachtige werking van anijs
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.
Dit poeder gebruikt men om marinades van vlees of gevogelte te aromatiseren, maar ook in vruchtencompotes en bij fruit zoals appelen, peren, pruimen en vijgen. Steranijs werkt vochtafdrijvend en slijmoplossend. Het kruid bevordert de spijsvertering en werkt kalmerend bij hoest.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Anijs en steranijs hebben nagenoeg dezelfde naam maar zijn zeker niet hetzelfde. Anijszaad komt namelijk van een plant en steranijs komt van een boom. Ze smaken ongeveer hetzelfde maar steranijs is krachtiger en meer bitter van smaak. Anijszaad kom je in veel keukens over de hele wereld tegen.
Je kunt ook een hele steranijs toevoegen aan gerechten, zo neemt een saus of stoofpot de smaak van de steranijs over. Haal de steranijs er voor het serveren wel weer uit, deze kun je namelijk niet in zijn geheel opeten. Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten.
Je kunt steranijs niet direct zo eten; daar is het te groot voor. Steranijs zou je wel kunnen verpulveren om het te eten. Steranijs is zeer geschikt om thee van te maken. Zoals de naam al zegt heeft het een anijsaroma.
Steranijs verbetert de bloeddoorstroming, vertraagt de ademhaling en kalmeert de zenuwen en de spieren. Daardoor kan het gebruikt worden om beter in te slapen en om te kalmeren. Een kopje thee met steranijs voor het slapengaan kan helpen om te ontspannen en rustig in te slapen.
Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Steranijs (Illicium verum) is een boom of struik, waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij. Hij groeit in Azië. De boom is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-China en Vietnam maar wordt ook gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en op de Filipijnen.
Melk, warm of koud, bevat namelijk stoffen die slaapverwekkend kunnen werken. Een daarvan is tryptofaan. Door deze stof gaat het lichaam serotonine aanmaken en dat veroorzaakt kalmte en slaperigheid. Alleen is de hoeveelheid tryptofaan in melk zo laag dat het effect ervan verwaarloosbaar is.
Bereiding: De inhoud van een tot twee zakjes oplossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar. Variatietip: Gebruik De Ruijter Anijsstaafjes ook eens in je cakebeslag, slagroom of yoghurt.
Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract. De bedoeling is om een blokje te laten oplossen in een pannetje melk wat aan de kook wordt gebracht.
Wel zit daar behalve anijs ook suiker, dextrose en gehard plantaardig vet in. Anijsmelk schijnt trouwens een typisch Nederlands drankje te zijn.
De verpakking en toepassing van Anijsstaafjes zijn anders dan die van Anijsblokjes maar het resultaat is hetzelfde: een beker warme, vertrouwde anijsmelk van De Ruijter. Het voordeel van Anijspoeder is dat het wat beter en sneller mengt in de warme melk dan Anijsblokjes.
Venkel bevat veel kalium, wat cruciaal is voor het reguleren van een te hoge bloeddruk. Het eten van voldoende kaliumrijk voedsel kan ook helpen bij het bevorderen van de nierfunctie, de gezondheid van de botten en spierkracht.
Een heerlijk smakende venkelthee, of een halve theelepel verse zaden kauwen, is een eenvoudige manier om veel spijsverteringsproblemen zoals gas, opgeblazen gevoel en krampen te voorkomen of te behandelen. Daarnaast beschermt venkelthee ook de lever en verbetert de leverfunctie.