Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
Het snoozen kan je REM-slaap verstoren. Dit is de fase van je slaap waarin je droomt. Als je die REM-slaap doorbreekt, door bijvoorbeeld je wekker extra vroeg te zetten zodat je nog een paar keer kunt snoozen, heb je minder tijd om door middel van dromen de gebeurtenissen en emoties van overdag te verwerken.
De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld.
Stop het snoozen
Eenmaal uit bed is de verleiding om weer terug te gaan en nog even verder te snoozen wellicht minder groot. Zet je wekker zo laat mogelijk. Als je tussen 7.00 en 7.30 drie keer op de 'snooze-knop' drukt, kun je beter je wekker gewoon om 7.30 zetten.
Mensen die snoozen willen graag wat extra slaap pakken, maar door het wekken na 5 minuten wordt er niet goed doorgeslapen. Dit veroorzaakt niet alleen vermoeidheid, maar ook een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
Zorg voor fel licht in de kamer, dat aangaat zodra de wekker afgaat. Dit is gemakkelijk te realiseren met een tijdklok. Van fel licht word je binnen een mum van tijd wakker en bovendien heb je minder kans weer in slaap te vallen. Voor de echte slaapkoppen is er zelfs een speciale wake-up light.
Slaapinertie. Dit wordt ook wel 'slaapinertie' genoemd. Het houdt in dat je wakker bent, maar dat bepaalde delen van de hersenen nog in slaapstand verkeren. Als dat middenin de nacht gebeurt, is dat juist fijn, want daardoor kun je weer snel in slaap vallen.
Zodra je de app hebt gedownload en bezig bent met het instellen van je alarm, zoek je naar de optie "Geavanceerd" onder aan je scherm. Tik hierop. In het volgende scherm, tikt u op "Snooze Interval." Tik hierop en kies hoeveel minuten je wilt dat je iPhone sluimert.
Wanneer je de iPhone, iPad of iPod Touch gebruikt als wekker dan weet je vast en zeker dat je door middel van een tap de wekker kan snoozen. Hierdoor zal deze over exact 9 minuten weer opnieuw afgaan, hierdoor kun je nog even blijven liggen voor je naar je werk gaat.
Als je 's ochtends wilt stoppen met snoozen dan is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hofman raadt mensen aan om het in stapjes te doen. 'Als mensen gewend zijn om in de ochtend te snoozen met drie of vier wekkers, kunnen ze het beste geleidelijk stoppen door iedere keer een wekker weg te halen.
Veel elektronische wekkers hebben een sluimerfunctie, ook wel snooze, die handig is voor mensen die de wekker afzetten en daarna weer in slaap vallen. Als het wekgeluid door middel van de functie alarmherhaling (snooze) wordt afgezet, zal de wekker na een aantal minuten opnieuw afgaan.
Gesnoozde berichten kun je vervolgens terugvinden in het hamburgermenu aan de zijkant van de app. Hier staat de optie 'gesnoozed'. Op het moment dat de snoozeperiode afloopt, komt de mail gewoon weer in je mailbox. Hier wordt dan in het oranje de tekst getoond met sinds wanneer het bericht uit snooze is.
Wanneer je een e-mail op snooze zet voor een bepaald tijdstip, krijg je op dat tijdstip een melding op je mobiele apparaat (tenzij je meldingen hebt uitgeschakeld). Meer informatie over meldingen.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.