Psylliumvezels kunnen worden gebruikt om de harde ontlasting te verminderen. Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen.U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting.Dit prikkelt de darm om harder te gaan werken.
Psylliumvezels kunnen milde maagdarmklachten geven (opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, diarree); in dat geval de dosis verlagen. Het gebruik van psylliumvezels tijdens zwangerschap en lactatie is veilig. Een hoge inname van voedingsvezels is ongevaarlijk.
Gemeld zijn: buikpijn, dyspepsie, misselijkheid, braken, diarree, flatulentie. Allergische reacties zoals huiduitslag, urticaria, jeuk, rinitis, bronchospasme, dyspneu en conjunctivitis en in zeldzame gevallen anafylactische reacties. Intestinale obstructie en fecale impactie, indien ingenomen met onvoldoende vocht.
Als u te weinig drinkt, gaan de psylliumvezels in de darm klonteren. Dan kan een gevaarlijke afsluiting van de darm ontstaan. Neem de psylliumvezels NIET vlak voor het slapen gaan in. U heeft dan namelijk meer kans op darmafsluiting.
Suppletie met 15 gram psyllium per dag gedurende 30 dagen verlaagt het totaal- en LDL-cholesterol met respectievelijk 5% en 8%, vergeleken met placebo. Tweemaal daags 5 gram psyllium (8 weken) leidt tot daling van de totaalcholesterol- en LDL-cholesterolspiegel met respectievelijk 3,5% en 5,1%.
Neem de psylliumvezels NIET vlak voor het slapen gaan in. U heeft dan namelijk meer kans op darmafsluiting. Meng de psylliumvezels met een groot glas water, vruchtensap of melk. Roer goed om en drink meteen op.
Eén tot drie keer per dag 1 sachet. Twee keer per dag 1 sachet. Op voorschrift van de arts. U mag dit geneesmiddel niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder uw arts te raadplegen.
De vezels mengen zich met de ontlasting en houden vocht vast. Als u veel water drinkt wordt de ontlasting zachter en dunner. Als u weinig drinkt wordt de ontlasting juist steviger. De werking van het medicijn treedt op na 12 tot 24 uur en kan twee tot drie dagen aanhouden.
Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dit prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag.
De zaden lijken qua werking meer op lijnzaad. Door de grote aanwezigheid van slijmstoffen (zowel in het zaad als in de husks) helpt het de darmpassage te vergemakkelijken. Het waterbindende vermogen bij husks is vele malen groter. Ook zal het per grondstoffenleverancier verschillen hoe zuiver de Psyllium is.
Het verschil met psylliumvezels is dat bij de laatste de zaadkern is verwijderd. Daardoor verschillen de zaden en de vezels in waterabsorberend vermogen; psylliumzaden kunnen zo'n vier keer meer water opnemen dan de bewerkte vezels.
Macrogol behoort, samen met psylliumvezels, sterculiagom en gezuiverde zemelen, tot de volumevergrotende laxeermiddelen. Het bindt watermoleculen, waardoor het volume en het watergehalte van de feces stijgen, hetgeen de stoelgang vergemakkelijkt. Macrogol wordt nauwelijks geresorbeerd of gemetaboliseerd.
Je kunt psylliumzaad kopen in zijn geheel, fijngemalen of als capsule. Metamucil bevat fijngemalen psylliumzaad en smaakstoffen, zoals citroen- of sinaasappelsmaak. Na inname mengt het zich met de darminhoud. Metamucil neemt water op, waardoor de ontlasting zachter wordt.
Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit. Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep. Ze helpen mee aan een goed cholesterol.
Bulkvormers bevatten vaak psylliumzaad/psylliumvezels en zemelen. U kunt ze zonder problemen langdurig gebruiken, omdat ze de darm niet prikkelen.
Psylliumvezel. Psylliumvezels zijn een mooi voorbeeld van een prebioticum. Het fungeert als bulkstof met niet-verteerbare vezels en daar houden je darmbacteriën van.
Wissel psylliumvezels af
Hoewel psyllium dus allerlei voordelen heeft voor je gezondheid, doe je er verstandig aan psylliumvezels af te wisselen met andere zaden zoals bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad en lijnzaad.
Psyllium of psylliumvezel (Psyllii testa) is een in de handel verkrijgbaar product dat bestaat uit de zaadhuiden van de zaden van de plantensoorten Plantago ovata (Indische psyllum) of Plantago afra (synoniemen Plantago indica en Plantago psyllium) van het geslacht Weegbree. Het product is te vergelijken met zemelen.
Psylliumvezels zijn een weldaad voor je darmen en een soepele stoelgang. Ook geschikt voor kinderen en bejaarden om de stoelgang te versoepelen. Voedingswaarde per 100 g: Energie 874 kJ/208 kcal, Eiwitten 2,3 g, Vet 0,6 g, Koolhydraten 1,3 g, Vezels 84 g.
Psyllium, of vlozaad
Naast de slijmstoffen die in de schil voorkomen (wat dus echt top is bij glutenvrij bakken), werkt het ook bevorderend voor de stoelgang. Het resultaat is dus dat de psylliumvezels ervoor zorgen dat je brood bijvoorbeeld beter bindt en minder kruimelt.
Ze komen voor in de celwanden van planten en ze spelen onder andere een rol bij het ondersteunen van de spijsvertering en geven je een verzadigend gevoel na een maaltijd. Er zijn twee soorten vezels: oplosbare (fermenteerbare) vezels en onoplosbare vezels (niet-fermenteerdbare vezels).