Volgens het college is in artikel 1.62 van de planregels een overkapping aangewezen als een bijgebouw, ook als dit bouwwerk maar is voorzien van één wand.
Een bijbehorend bouwwerk - of met andere woorden: een bijgebouw - is een aan- of uitbouw die ten dienste staat van het hoofdgebouw. Jouw woning dus. Een bijgebouw kan alleen geplaatst worden op het erf dat bij jouw woning hoort. De tuin bijvoorbeeld!
Een veranda als bijgebouw kan ook vaak zonder vergunning worden gebouwd. Hier zijn echter een aantal regels waaraan voldaan moet worden. Er moet gehouden worden aan een maximaal oppervlak dat afhangt van de grote van uw achtererf. Er moet een minimumafstand zijn vanaf het bijgebouw tot het hoofdgebouw.
Telt een overkapping mee als bebouwd oppervlak? Wanneer is het een gebouw? Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
In de bouwregelgeving rond het vergunningvrij bouwen valt een overkapping onder het begrip 'bijbehorend bouwwerk'. Via de checker van het Omgevingsloket online kunt u nagaan of voor een bijbehorende bouwwerk een omgevingsvergunning benodigd is.
Het plaatsen is vergunningsvrij als de terrasoverkapping niet groter wordt dan 30 m² en niet meer dan 50% van de tuin zal beslaan. Bovendien mag de terrasoverkapping alleen gebruikt worden als een extra ruimte erbij en niet als woonruimte.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Vergunningsvrije hoogte van een overkapping aan een huis
Woningen hebben te maken met de zogenaamde “2,5 meter zone” vanaf de achtermuur. Binnen deze zone mag de hoogte van het dak tot 0,3 meter vanaf de begane grond en tot 4,0 meter bedragen.
Wanneer je een bebouwingsgebied hebt van 80 vierkante meter dan mag je maximaal 50% bebouwen. In dit geval is dit dan 40 vierkante meter. Stel je hebt een bebouwingsgebied van 250 vierkante meter. Dan mag je 50 vierkante meter + 20% van (250-100) 150 vierkante meter is 30 vierkante meter.
Simpel gezegd is een overkapping een ruimte (vaak in de tuin) die overdekt is met een kap. De voorzijde is open, zodat je kunt genieten van je tuin. Voor de andere zijden kun je kiezen voor wanden, maar het hoeft niet. Een overkapping kan dan ook een simpel dak op palen zijn.
De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.
Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis. Niet constructieve interne verbouwingen.
Niet meevergunde onderdelen van een hoofdgebouw, zoals een aangebouwde keuken, serre, of uitbreiding van een woonkamer, maken geen deel uit van het oorspronkelijke hoofdgebouw. Ook niet wanneer deze delen gelijktijdig met het vergunde deel van het hoofdgebouw zijn gebouwd.
Een bijgebouw is een gebouw dat is gebouwd op hetzelfde perceel als het hoofdgebouw. Het bijgebouw kan tegen het hoofdgebouw gebouwd zijn, maar is niet toegankelijk vanuit het hoofdgebouw, zoals bij een aanbouw of uitbouw. Een bijgebouw wordt vaak gebouwd voor een eigen functie, zoals een garage, schuur of tuin.
De Heemsteedse bestemmingsplannen definiëren een overkapping als “een bouwwerk, geen gebouw zijnde, voorzien van een gesloten dak en waarvan de oppervlakte groter is dan 1 m2”.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is: Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
2% van de bouwkosten (excl. BTW) rekent aan leges kosten. Voorbeeld: De overkapping maken kost €20.000, dan zijn de leges kosten van de gemeente ca. €400,- .
Wanneer je de tuinkamer of terrasoverkapping wil plaatsen op de erfgrens, dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben. De maximale hoogte van twee meter geldt voor overkappingen waar geen vergunning voor is aangevraagd.
Kiest u voor een tuinhuis met overkapping, houd dan rekening met de zon. Deze komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Overdag draait de zon naar het zuiden, dus wilt u maximaal in de zon zitten, dan moet de opening van de overkapping naar het zuiden gericht zijn.
Ja, een pergola wordt gezien als tuinmeubilair, zie de toelichting op artikel 2, onderdeel 10 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Tot een hoogte van 2,5 meter is tuinmeubilair vergunningvrij. Is de pergola hoger dan 2,5 meter, dan is een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.
De overkapping moet minimaal 2,2 meter hoog zijn en bij een veranda moet je ook rekening houden met de hoogte van de kozijnen en eventuele openslaande deuren van het huis. Dezelfde overkapping kun je ook gebruiken als carport. Denk dan aan de maten: 3 meter diep, 5 meter lang en 2,20 meter hoog.
Een carport is een bijbehorend bouwwerk en dus gelden voor de carport dezelfde regels als voor bijvoorbeeld een aanbouw of uitbouw. Hoewel de bouwwerken misschien helemaal niet op elkaar lijken, is het zo dat ze daadwerkelijk overeenkomen door het enige punt waarop ze hetzelfde zijn: het dak.
U moet een meter vrijhouden tussen het tuinhuis en de openbare weg, het openbare groen en het voorerf. Heeft u een hoekhuis dan mag u soms aan de zijkant vergunningsvrij bouwen. Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet u een meter van de erfgrens met de buren blijven.