Als u vermoedt dat het gevonden voorwerp op enigerlei wijze in relatie staat tot een misdrijf dan dient u het voorwerp te allen tijden bij de politie af te geven en hiervan aangifte te doen.
Verloren en gevonden voorwerpen meldt u bij de gemeente. Kijk op de website van uw gemeente hoe u dat doet.
Om spullen makkelijker terug te vinden, werken meer dan 250 gemeenten samen met het landelijke portaal www.verlorenofgevonden.nl. Daarop is te zien of iemand je portemonnee, sleutels of fiets heeft gevonden en waar je die kunt ophalen. Dat kan zowel bij de gemeente als bij de eerlijke vinder thuis zijn.
Allereerst: als je vermoedt dat het gevonden voorwerp of geld in relatie staat tot een misdrijf dan dien je het bij de politie af te geven en hiervan aangifte te doen. Dat is te lezen op iLost, een officiële website waar je gevonden voorwerpen kunt aanmelden. Officieel moet je al het geld dat je vindt aangeven.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.
Als u een voorwerp vindt, moet u zo snel mogelijk aangifte doen van de vondst. U doet aangifte bij de gemeente waar u de voorwerpen heeft gevonden. Vindt u een voorwerp in een woning, gebouw of een vervoermiddel? Dan moet u dit melden bij de bewoner of gebruiker van de woning, het gebouw of het vervoermiddel.
iLost is een online platform voor verloren en gevonden voorwerpen, waar mensen die iets verloren zijn én mensen die iets gevonden hebben gebruik van kunnen maken. Vinders, zowel organisaties als individuen, kunnen gevonden voorwerpen op iLost publiceren.
Kijk op de plekken waar het voorwerp zou moeten liggen.
Als je je sleutels altijd in de mand naast de deur gooit, is dat de eerste plek waar je moet zoeken. Als er meerdere plekken zijn waar je het voorwerp vaak bewaart, doorzoek die plekken dan allemaal goed, zodat je zeker weet dat je het niet over het hoofd ziet.
Het zoeken naar gevonden voorwerpen per gemeente kunt u doen via de link Alle Gemeenten . Maar ook gericht zoeken naar bijvoorbeeld voorwerpen bij de NS, of Amsterdam. U kunt dit doen via de zoekoptie rechts bovenin. Indien u een gevonden voorwerp heeft welke u wilt aanmelden doe dat Hier.
Paspoort of identiteitskaart teruggevonden na aangifte
Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien.
Meervoudige vermissingen
Wanneer de aanvrager 3 of meer vermissingen (van paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten) heeft in 5 jaar, komt hij in aanmerking voor opname in het Register Paspoortsignaleringen (RPS) op grond van artikel 24b Paspoortwet. De aanvraag voor een nieuw paspoort wordt dan aangehouden.
Als je iets vindt op een publieke plaats, op de openbare weg bijvoorbeeld, dan moet je dat bij de politie of de gemeente afgeven. Die houdt het bij en zoekt de eigenaar of wacht tot die zijn verloren voorwerp komt terugvragen. Is er na 6 maanden geen eigenaar opgedoken, dan blijft het voorwerp eigendom van de gemeente.
Omschrijving wet
Het recht op vindersloon wordt beschreven in artikel 5:10, tweede lid Bw. Daarin wordt bepaald dat 'de vinder die aan de op hem rustende verplichtingen heeft voldaan, naar omstandigheden recht heeft op een redelijke beloning'.
Een jaar. Bij de meeste hotels geldt de regel dat gevonden voorwerpen twaalf maanden bewaard worden. Wanneer items langer dan een jaar op de eigenaar liggen te wachten zijn er verschillende opties. Zo gaan er verhalen rond dat het hotelpersoneel een graai in de verloren voorwerpen bak mag doen.
In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat een gemeente verantwoordelijkheid draagt voor de uitvoering van de 'zorgplicht onbeheerde zaken'. Dit omvat registratie, beheer en bewaren van verloren en gevonden voorwerpen.
Aartsengel Chamuël aanroepen
Aartsengel Chamuël kan worden aangeroepen als je iets bent verloren, letterlijk en figuurlijk. Ook kan hij je helpen om de verbinding aan te gaan met anderen. De affirmatie luidt: 'Ik vraag Aartsengel Chamuël om mij te omringen met zijn lichtgroene licht.
Hij trekt rond als prediker; Hij preekt niet alleen over het geloof, maar hij stelt ook dikwijls de enorme geldzucht van sommigen aan de kaak en de vele misstanden van de kerk. Vanaf 1228 woont hij in Padua (Noord Italië) en wordt hij overste. En zo is hij bekend geworden als Antonius van Padua.
1. Meld het bij de gemeente of doe aangifte bij de politie. Bent u uw huissleutel verloren, meld dat dan bij de gemeente waar dit (waarschijnlijk) gebeurd is. Met een beetje geluk is uw sleutel door iemand gevonden en afgeleverd.
IPhone en Android traceren
U kunt hem traceren met behulp van uw Apple ID (iPhone) of Google account (Android). Deze optie moet u vooraf wel activeren. Met een iPhone werkt dit via instellingen > icloud.com > zoek mijn iPhone. Op een Android toestel werkt het via Google instellingen en de app apparaatbeheer.
Ga naar com/find en log in op je Google-account. Selecteer je kwijtgeraakte telefoon (alleen nodig wanneer je meerdere Android-apparaten hebt). Op de kaart zie je waar je telefoon ongeveer uithangt. Van een uitgeschakelde telefoon zie je op de kaart wat de laatst bekende locatie was.
Telefoon traceren Google | Vind mijn apparaat
Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon. Instellingen > beveiliging > locatie op afstand bepalen > inschakelen.
Allicht meer in de stad, want het principe is: geld vind je op plaatsen waar veel mensen passeren én waar ze hun geld bovenhalen. Dus in winkelstraten, maar evengoed op parkings van snelwegen en supermarkten, in tankstations enzovoort. Maar ook onbewoonde uithoeken verdienen alertheid.
De briefjes zijn nog steeds een wettig betaalmiddel, maar worden sinds 2019 niet meer opnieuw gedrukt. Er circuleren binnen de Europese Unie nog ruim 393 miljoen 500 eurobiljetten (waarde van ruim 186 miljard euro) en ruim 757 miljoen 200 eurobiljetten.
Bij De Nederlandsche Bank kunt u eurobankbiljetten en verzamelaarsmunten omwisselen. Bijvoorbeeld een biljet van 100 euro voor 5 biljetten van 20 euro. U leest hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden.