Bij de hond komen slechts vier middelen (anti-epileptica) in aanmerking voor de langdurige behandeling van epilepsie: phenoral (Fenobarbital®), fenytoine (Epitard®700), Pexion® en kaliumbromide (Epikal®). Phenoral kan gedurende de eerste dagen van de behandeling sufheid en slaperigheid veroorzaken.
De eerste aanvallen worden meestal tussen de 1/2 -5 jaar waargenomen. Genezen van deze aandoening is vaak niet mogelijk, beheersen gelukkig meestal wel. Deze aandoening kan een erfelijke achtergrond hebben en daarom is het af te raden om te fokken met dieren die primaire epilepsie hebben.
Prognose. Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij honden in hun hele leven maar één of enkele epilepsie aanval(len) krijgen. Dieren met epilepsie kunnen in principe net zo oud worden als gezonde dieren. Buiten de aanvallen hebben zij een normaal leven.
Ook kunnen aandoeningen zoals ernstige lever- en nieraandoeningen, hersenaandoeningen of vergiftigingen zorgen voor secundaire epilepsie. In principe kunnen dieren van alle leeftijden last van secundaire epilepsie krijgen, maar gezien de onderliggende oorzaken zien we het vaker bij honden op latere leeftijd.
Wat te doen tijdens een epileptische aanval
Het is belangrijk om te realiseren dat de hond geen pijn heeft en niet in paniek is tijdens een aanval. Indien de hond een aanval krijgt op een gevaarlijke plaats (bv bovenaan een trap), probeer er dan voor te zorgen dat de hond zichzelf niet kan bezeren.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Laat je hond zoveel mogelijk met rust tijdens de verschillende fases van de aanval. Je hond ziet, ruikt en hoort minder goed tijdens een epileptische aanval. Hij is gedesoriënteerd en zal vaak voor een korte periode buiten bewustzijn zijn. Houd kinderen uit de buurt, laat ze absoluut niet bij de hond in de buurt komen.
Problemen in de hersenen zoals na een trauma (ongeluk), een tumor of infectie kunnen epilepsie geven (secundaire epilepsie). Ook problemen buiten de hersenen kunnen epilepsie veroorzaken, bijvoorbeeld laag bloedsuikergehalte, gifstoffen die gevormd worden bij orgaanproblemen (denk bijv.
Symptomen van hersenproblemen
Hersentumoren (en andere ziekten van de hersenen) kunnen verschillende klinische klachten veroorzaken zoals epilepsie, evenwichtsstoornissen, dronkenmansgang (ataxie), scheve kopstand, desoriëntatie, nekpijn, blindheid en gedragsveranderingen.
Denk bijvoorbeeld aan rare motoriek van uw hond of kat: het dier struikelt over zijn eigen poten, houdt constant zijn kop scheef of lijkt ineens niet meer te kunnen springen. Ook abnormaal gedrag (lusteloos voor zich uit staren) en epileptische aanvallen kunnen aanleiding zijn voor neurologisch onderzoek.
Na een epileptische aanval kan de betrokkene kortdurend verward zijn of klachten hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of een tijdelijk verminderde functie van een arm en/of been.
Diazepam, ook wel bekend onder de merknaam Valium, is een medicijn dat bij honden kan worden gebruikt als een anti-angstmedicijn, een spierverslapper, een behandeling voor epileptische aanvallen en een medicijn voor andere aandoeningen.
Een gewone aanval duurt doorgaans maximaal 4 minuten en gaat vanzelf over. Duurt de aanval langer dan 5 minuten, dan noemt men dit een langdurige epileptische aanval. Een status epilepticus is een aanval die langer dan 10 minuten aanhoudt. Het herstel na een gewone epileptische aanval is meestal volledig.
De gemiddelde kosten voor een MRI scan bedrag om en nabij de €600 tot wel €800,-. Uiteraard, er zijn dierenartspraktijken die een hoger bedrag vragen voor een behandeling, dit is meestal zo in de ietwat grotere steden of de drukkere gebieden.
De aandoening komt zowel bij honden als bij katten voor. Dieren verliezen binnen enkele uren hun evenwicht, houden het ene oor lager dan de andere oor (scheve kopstand), hebben een dronkenmansgang (ataxie), vallen om, zoeken steun, of (in het ergste geval) draaien om hun lengteas naar hun rug en verder.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts. Hoewel honden niet kunnen huilen zoals mensen, kunnen ze wel geluid maken dat klinkt als 'janken' en jammeren. Bijvoorbeeld als ze pijn of verdriet hebben, alleen zijn of een traktatie willen. Vergelijk bepaalde uitdrukkingen van een hond niet met menselijke emoties.
Tramadol zorgt ervoor dat de pijnbeleving op centraal niveau (hersenen en ruggenmerg) vermindert; het middel 'verdooft' dus alleen de pijn. Een NSAID, zoals bijv. Metacam of Rimadyl, zorgt voor ontstekingsremming, pijnstilling en koortsverlaging; dat middel doet meer dan alleen pijnstilling.
Bijvoorbeeld overmatig zweten, misselijkheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, angst, versnelde hartslag, trillen, slapeloosheid, hallucinaties en epileptische toevallen.
Hoewel het zeldzaam is, kan een heftige epileptische aanval ook tot hersenschade leiden. Bij langdurige aanvallen (status epilepticus) die meer dan 30 minuten duren kan schade aan de hersenen ontstaan.