Het toevoegen van melk verandert de smaak. Vooral sterke, zwarte thee verliest met een beetje melk iets van zijn scherpte en wordt ronder en zachter van smaak.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
De Britse Oost-Indische Compagnie heeft de monopolie op de thee in het Verenigd Koninkrijk, wat ze makkelijk uit het Britse India kunnen halen. Omdat ze er goed mee kunnen verdienen wordt het flink gepromoot. Ze verkopen het als typisch Brits. Hierdoor wordt het drankje steeds populairder en goedkoper.
Thee met melk uit Hongkong
Hij komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en waaide in 1950 over naar China. De thee staat ook wel bekend als zijdekousenthee, omdat je het filtert in een soort sok en de smaak zo zacht is als zijde.
In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
Thee met melk kan bijzonder lekker zijn en een nieuw perspectief bieden op krachtige melanges. De reden dat er überhaupt gekozen wordt voor deze combinatie, is voornamelijk om de textuur aan te passen en eventuele bittere smaken weg te nemen.
Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Engelse thee bevat allerlei stoffen die goed zijn voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld het verlagen van de bloeddruk, gezondere darmen en verlagen van kans op chronische ziektes. Met drie koppen Engelse thee per dag kun je al baat hebben van de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.
Maar wat blijkt? Vooral ouderen uit Groot-Brittannië (tussen de 55 - 64 jaar) blieven de sterk getrokken zwarte thee: 35 procent drinkt per dag vijf koppen of meer. Jongeren vinden dat brouwsel steeds viezer. Zij kiezen vaker voor een andere theesoort of een andere warme drank.
Engelse melange/English breakfast
Dit mengsel bestaat uit verschillende theesoorten: Assam (een zwarte thee uit India), Ceylon (zwarte thee met citrus uit Sri Lanka) en zwarte thee uit Kenia. In de wat duurdere varianten wordt ook soms zwarte Keemun-thee uit China verwerkt.
Volgens diverse legendes is thee drinken 5.000 jaar geleden in het oude China ontstaan. Eén van de bekendste verhalen is van de vroege keizer Shen Nung, 2737 voor Christus. Shen Nung was een bekwaam leider, een geleerde en kruidkundige.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Earl Grey is een theesoort met een rijke geschiedenis. Het is één van de meest gedronken theesoorten in de wereld en om die reden wordt het soms ook 'normale thee' genoemd. Earl Grey thee heeft een herkenbare smaak.
Wanneer men in het moderne Italië of Spanje het corna-gebaar in de richting van iemand maakt, wil men hiermee zeggen dat de persoon wordt bedrogen door zijn of haar partner. Het gebaar kon in Italië tot 2016 bestraft worden met een boete van 50 euro.
Graaf Charles Grey
Tijdens zijn diplomatieke carrière kreeg Charles thee gemengd met bergamotolie cadeau. Hij vond de thee zo lekker dat hij Britse theemakers vroeg de smaak na te maken. Het resultaat was de allereerste Earl Grey thee.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
Wat is zwarte thee? De zwarte theemelanges van Pickwick zijn samengesteld met theesoorten uit Sri Lanka. Deze soorten zijn vaak aangevuld met licht kruidige theeën uit theeplantages van over de hele wereld.
Foodies deelt 30 feitjes over thee. Er zijn naar schatting 1.500 verschillende soorten thee. Britten drinken ongeveer 165 miljoen kopjes thee per dag en 62 miljard kopjes per jaar.
China is verreweg de grootste verbruiker van thee, met 725,7 miljard kilo per jaar voeren zij de lijst aan. Als je per persoon kijkt, liggen de zaken heel anders. De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.