Is Madame Jeanette gezond Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Pittig is goed voor je hart
Uit onderzoek blijkt dat regelmatig pittig eten zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat capsaïcine het bloed dunner maakt, waardoor het makkelijker door de vaten stroomt. Ook zou capsaïcine helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen.
Meestal krijg je alleen een brandend gevoel in je mond en misschien buikpijn. Maar sommige mensen krijgen hoofdpijn, moeten overgeven of voelen zich heel duizelig. Heel soms, bij mensen met gezondheidsproblemen, kan het zelfs gevaarlijk worden. Maar maak je geen zorgen, dat gebeurt bijna nooit.
Foto: Ernst de Moor De madame Jeanette is een chilipeper met een zeer sterke heetheid uit Suriname. De peper is genoemd naar een beruchte Surinaamse prostituee, ook omdat de vorm van deze pepersoort symbool staat voor het vrouwelijk silhouet. De chilipepers vallen onder de nachtschaden, net als aardappels en tomaten.
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
Pittig voedsel bestaat vaker uit vlees dan uit groenten, en de consumptie van pittig voedsel kan de vleesconsumptie verhogen, waardoor het risico op overgewicht/obesitas toeneemt [46]. Bovendien kan de inname van pittig voedsel de behoefte aan zoetigheid vergroten, wat leidt tot aanzienlijke gewichtstoename [39].
Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Bij nachtschade bevatten de groene bessen en het loof solanine. Bij aardappelen en tomaten zit de solanine in het loof. Bij aardappels komt de gifstof tevens in de aardappelvruchtjes (in het loof) en spruiten voor.
De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet! De Madamme Jeannette: minder heet. maar veel warmer en kruidiger van smaak.
Wat wil je weten over madame jeanette peper? De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper.
Capsaïcine veroorzaakt pijn in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam endorfine aan: hormonen waar je blij van wordt. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat sommige mensen het eten van pittig eten associëren met een geluksgevoel, waardoor er een soort “high” ontstaat.
De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden.
Ondanks dat men denkt dat hete pepers slecht zijn voor de darmen helpt het juist heel erg met de spijsvertering, het is namelijk een anti-irritant waardoor het helpt bij o.a. maagzuur en omdat pepers veel anti-oxidanten bevatten helpen deze wanneer je maag en darmen overstuur zijn.
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
Maar waarom staat je anus in de fik de dag nadat jij lekker hebt zitten eten? Dat komt simpel gezegd doordat het spul dat jouw eten zo pittig maakt niet door het lichaam verwerkt wordt. Dat betekent dus dat alle hot sauce die jij verorbert, vrijwel onveranderd aan de andere kant van jouw lichaam er weer uit komt.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Bewaartip voor dit product
Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Let op: De Madame Jeanette is nauw verwant aan de Habanero/Adjuma. Het wordt ook wel eens door elkaar gehaald met de gele Adjuma. De twee soorten lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma peper pittiger is dan de Madame Jeanette.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine.
In de nachtschade familie zijn allerlei giftige planten te vinden die verschillende alkaloïden bevatten. De planten produceren alkaloïden om zichzelf te beschermen, zodat ze niet worden opgegeten door mensen of dieren.Alkaloïde bevat stikstof en heeft een neurotoxische werking.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Capsaïcine wordt al duizenden jaren gebruikt, heeft antimicrobiële en pijnstillende eigenschappen en kan de gezondheid van het hart, gewichtsverlies en pijnbestrijding ondersteunen door interactie met TRPV1-zenuwreceptoren in het hele lichaam. Je vindt capsaïcine voornamelijk in hete pepers en supplementen zoals cayennepeper.