Bij kinderen heeft lood een negatieve invloed op het zenuwstelsel dat volop in ontwikkeling is. Dit kan leiden tot lagere intellectuele prestaties. Bij volwassenen kan lood problemen met de hart- en bloedvaten en met de nieren veroorzaken.
Lood is één van de zware metalen dat giftig is voor het lichaam en voorkomt in het milieu. Bijvoorbeeld in omgevingslucht, bodem, voeding en drinkwater. Wie teveel wordt blootgesteld aan lood kan een loodvergiftiging oplopen. Lood kan lang in het lichaam blijven en stapelt zich in het lichaam.
Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking.
Door voortdurend en langdurig inademen en/of inslikken van lood(stof) ontstaat een chronische loodvergiftiging. Deze langdurige of herhaalde blootstelling heeft effect op het beenmerg (bloedarmoede), het zenuwstelsel en de nieren.
Wanneer er minimaal vijf microgram lood in het bloed zit, wordt gesproken van een loodvergiftiging.
Eenmaal in ons lichaam hechten chelaatvormers zich aan metaaldeeltjes die ze in de bloedbaan tegenkomen en voeren deze deeltjes via de urine en ontlasting af uit ons lichaam. Voor het verwijderen van lood wordt meestal gebruik gemaakt van het zuur ethyleendiaminetetra-azijnzuur, oftewel EDTA.
Voldoet het Nederlandse drinkwater aan de norm voor lood? In verreweg de meeste Nederlandse woningen is het gehalte lood in het drinkwater rond de 1 microgram per liter. Het voldoet daarmee ruimschoots aan de huidige en toekomstige norm van 10 en 5 microgram per liter.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Controleer daarom als eerste bij de watermeter of er nog loden leidingen zitten in of naar jouw huis. Een loden leiding herken je aan kleur (de leiding is dan donkerblauw of grijs van kleur) én aan het doffe geluid als je er met een lepel er tegenaan tikt. Een koperen leiding is juist rood of groenachtig.
Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer. Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan 'kruispunten' zijn de buizen wel dikker.
Lood is een metaal dat vroeger veel gebruikt werd. Bijvoorbeeld op werkplaatsen, bij industrieën of in havens. Ook in producten kwam het veel voor, zoals benzine, verf of in leidingen. Daarom zit het nu op veel plaatsen in de bodem.
Hoe zit dat in Nederland? Bijna 60.000 kinderen in Nederland hebben loodvergiftiging. Daarvan hebben zo'n 7.600 kinderen zelfs een waarde van meer dan 10 microgram in hun bloed. 'In Nederland komt loodvergiftiging onder meer door loden waterleidingen,' vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.
Schadelijkheid van lood in drinkwater
Het kan leiden tot een iets lager IQ en gedragsveranderingen. Vooral zuigelingen die flesvoeding krijgen lopen risico. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf daarom in 2000 het advies om de norm voor lood in drinkwater aan te scherpen tot 10 microgram per liter water.
Het telen van cacaobonen op grond waar minder cadmium inzit, kost tijd om bomen te laten opgroeien en geld. Lood verontreinigt de cacao pas na de oogst. Tijdens het drogen komen stof en vuil op de cacaobonen en daarin zit mogelijk lood. Hoe meer cacao in repen zit, hoe hoger de gehaltes zware metalen.
Het meeste lood komt voor in ertsen, die ook nog zink, zilver en koper bevatten. Galena (loodglans, loodsulfide) is het belangrijkste voor de loodwinning. Dit mineraal bevat 86,6% lood. Andere mineralen waar lood uit gewonnen wordt zijn cerussiet en angelsiet.
Hoe kom ik in contact met lood? Jonge kinderen tot 6 jaar kunnen lood uit de bodem binnenkrijgen doordat zij bij het buitenspelen vieze vingers in hun mond steken. De grond die zij zo in hun mond krijgen kunnen ze doorslikken. Lood wordt ook opgenomen door groenten die op vervuilde grond worden geteeld.
Met koken verdwijnt het lood niet uit het water. Als u geen andere mogelijkheid heeft, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan zeven jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door.
Loden leidingen mogen in Nederland niet meer worden toegepast sinds 1960.
Hoewel de kans klein is dat je te veel koper binnenkrijgt, kan een hoge dosis leiden tot maag- en darmklachten. Een belangrijk deel van het koper belandt in ons drinkwater doordat leidingen afgeven. Dit proces wordt ook wel corrosie genoemd.
Als de WHO-norm voor lood in water wordt overschreden, komt dat meestal door de aanwezigheid van loden leidingen. Lood lost op in stilstaand water.
Er kunnen scheuren ontstaan als het lood steeds dunner wordt. Lekken worden door lood voorkomen, maar als je extra lekkages opmerkt, heeft het lood van je dak waarschijnlijk zijn maximale levensduur bereikt.
Lood wordt al zo'n 7.000 jaar door de mensheid gewonnen en voornamelijk in zuivere vorm gebruikt. Omdat lood een zeer stabiel atoom is, wordt het voornamelijk zuiver gebruikt.
Ja, in dit geval kun je een waterfilter nemen om het lood uit jouw water te filteren. Als jouw leidingen zijn vervangen is het filter niet meer nodig. Er bestaan verschillende waterfilters en er is onderzoek naar gedaan of deze werken. Ook Water-Lab heeft onderzoek gedaan.
Moeilijk herkennen. Volgens Woudenberg is het voor bewoners moeilijk te herkennen of er te veel lood in het drinkwater zit. Wettelijk is 10 microgram per liter toegestaan. "Maar je kunt het niet proeven, je kunt het niet zien.
Teveel lood kan leiden tot een (kleine) verlaging van de intelligentie. Vanwege de gezondheidsrisico's mag de concentratie lood in drinkwater maximaal 10 µg (microgram) per liter zijn. Als je onder die norm wilt blijven is het verstandig om je loden leidingen in huis te laten vervangen.