Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Het is vooral de taak van de lever zware metalen onschadelijk te maken, en dit kruid ondersteunt daarbij. Koriander stimuleert ook de nieren en werkt zo vochtafdrijvend. Heb je reuma of artritis, dan helpt koriander de afvalstoffen die ontstekingen geven sneller afvoeren.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Het meest bekend zijn de blaadjes en fijngesneden stengels in allerlei Aziatische, Mexicaanse en Midden-Oosterse gerechten of salades. In veel gerechten gebruikt men de blaadjes rauw of voegt men ze op het einde toe. In de Indische keuken gaat men koriander soms als een echte groente langer meekoken.
Koriander kan helpen om metalen, zoals kwik of aluminium, die in vetcellen kunnen zitten opgeslagen, vrij te maken. Wanneer je koriander combineert met een blauwe algensoort, zoals spirulina die de zware metalen kan helpen afvoeren, heb je een power-detox-combinatie!
Men kan het lichaam ontgiften door schadelijke stoffen te binden en af te voeren via diverse organen. Bij een te snelle ontgifting kunnen symptomen als misselijkheid, diarree, hoofdpijn en huidklachten optreden.
Lever en nieren filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten bestrijdingsmiddelen, worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam, via urine of ontlasting.
Koriander is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering, het zou helpen bij een goede werking van de darmen en kan helpen tegen diarree. Koriander zou een gunstig effect hebben op de vertering van voedsel en zou de werking van de lever verbeteren.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Was en snijd het kruid.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Van koriander kun je 2 tot 15 gram per 10 1iter bier gebruiken. In witbieren, dubbels en tripels mag de koriander zeker niet overheersen. Dan is 3 tot 4 gram per 10 1iter voor deze bieren meer dan genoeg. Je kan koriander het beste malen en kort voor het einde van het koken toevoegen.
Coriandrum sativum is een frisgroen keukenkruid. De stengels en blaadjes lijken sterk op de kruiden peterselie, selderij of lavas (maggi-kruid).
Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.
Goede vochtafdrijvende kruiden zijn bijvoorbeeld paardenbloem, heermoes, brandnetel, hibiscus en jeneverbes. Van de meeste is gemakkelijk een vochtafdrijvende thee van te maken die ook nog eens lekker smaakt. Vochtafdrijvende thee helpt het lichaam extra vloeistof uit te scheiden.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Koriander is vooral rijk aan vitamine K en bevat ook veel vitamine A. In tegenstelling tot de meeste andere specerijen bevat het zaad van koriander, en ook de plant zelf, een aanzienlijke hoeveelheden vitamine C. Andere vitamines waar koriander rijk aan is, zijn foliumzuur, kalium en mangaan.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Vooral citrusvruchten als citroen, limoen, mandarijn, grapefruit, en sinaasappel of een zure appel zijn goede vruchten om je lichaam mee te ontgiften. Eet daarna vooral groenten, rauwkost of groentesappen. Het is belangrijk dat je genoeg variatie in je dieet brengt, dan is het gemakkelijker vol te houden.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.