Hevige koortsaanvallen kunnen acute stoornissen veroorzaken in het hartritme of in de werking van de hersenen. Zeker bij (oudere) mensen met cardiovasculaire problemen vormt dit een risico. In het ergste geval treedt een epilepsieaanval op, of een acuut hartfalen.
Die reactie wordt ook wel koorts genoemd. Op het moment dat u koorts krijgt, loopt uw lichaamstemperatuur op tot 38 graden of hoger. Dit komt doordat uw lichaam afweerstoffen tegen het virus of de bacterie aanmaakt. Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Bij een hogere temperatuur kan uw lichaam meer afweerstoffen aanmaken. Zo kan uw lichaam het virus of de bacterie beter onschadelijk maken. Koorts is dus een goede reactie van uw lichaam.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
Bij koorts is het belangrijk om goed te drinken - zo wordt het vocht dat het lichaam verliest door het zweten weer aangevuld. Let vooral op de hele kleintjes: kinderen onder de twee jaar kunnen snel uitdrogen als ze niet voldoende drinken. Het lichaam moet bij koorts de warmte kwijt kunnen.
Virussen en bacteriën groeien namelijk minder goed bij hogere lichaamstemperaturen. Koorts ondersteunt daarmee de afweer van het lichaam. De koorts onderdrukken met een 'paracetamolletje' is dus niet zinvol. Wel mag paracetamol gegeven worden om pijn te bestrijden en/of om algemene malaise tegen te gaan.
Paracetamolgebruik is wel aan te raden bij koorts in combinatie met pijn. Een effect op het algemeen welbevinden is niet aangetoond. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming met paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Behandeling met paracetamol vermindert de kans op koortsconvulsies niet.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.
Voedingsadviezen bij ziekte en koorts
Dan is er een risico op spierafbraak en ondervoeding. Deze tips kunnen helpen dat te voorkomen: Eet extra eiwitten om spierverlies te vermijden of te beperken. Eiwitten zitten voornamelijk is vlees, vis, ei, zuivel, kaas, peulvruchten, vleesvervangers, noten.
De plek met de hoogste temperatuur ooit gemeten is nu Death Valley. Op 10 juli 1913 werd er bij Greenland Ranch een temperatuur van 56,7 graden Celsius gemeten. Meteorologen twijfelden al een tijd aan het Libische record uit 1922. De temperatuur werd toen gemeten op een Italiaanse militaire basis.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Ons lichaam beschikt over een soort van thermostaat. Zodra ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën het lichaam binnendringen, zet ons afweersysteem die thermostaat een paar graden hoger. Dat doet het omdat die ziekteverwekkers moeilijker groeien bij een hogere temperatuur. Koorts is dus meestal een goede zaak.
De 'normale' lichaamstemperatuur van de mens is gemiddeld 36,7 graden. Stijgt deze temperatuur naar 38 graden? Dan begint de koude koorts. Symptomen koorts: ijlen, gloeiende wangen, warm voorhoofd, geen eetlust, vermoeidheid, ziek voelen en koude rillingen (omdat het lichaam warmte probeert op te wekken).
Hoe lang? De koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts duurt zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zodra het lichaam de infectie overwonnen heeft, daalt de temperatuur weer.
Koorts is een natuurlijke en nuttige reactie van het lichaam. Als je koorts hebt, dan is je lichaam een bacterie of een virus aan het bestrijden en zet daarvoor de interne thermostaat één of twee graden hoger. Koorts is dus geen ziekte, maar een symptoom.
Bij een temperatuur tot 39,5 graad kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de lichaamstemperatuur vanzelf weer. Het is wel belangrijk dat je bij verhoging voldoende drinkt.
Afhankelijk van het soort thermometer dat je gebruikt, kun je je temperatuur meten onder de tong, onder de oksel, in je anus, in het oor of op je voorhoofd. Afhankelijk van het soort thermometer dat je gebruikt, kun je je temperatuur meten onder de tong, onder de oksel, in je anus, in het oor of op je voorhoofd.
Paracetamol is bij koorts het veiligste middel om te gebruiken. Coffeïne wordt soms toegevoegd aan paracetamol vanwege zijn opwekkende effect.
Paracetamol heeft ten opzichte van pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (NSAIDs) minder bijwerkingen en helpt voldoende tegen koorts en pijn.
Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.