Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzamere soorten: dit zijn haring, forel, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting. Koop vaker bijvangst-vis: namelijk grauwe poon, schar of steenbolk (steenwijting).
Het Voedingscentrum raadt aan om zeker een keer per week vette vis te eten. In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan Omega-3, wat helpt in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vis is 'vet' als er meer dan 5% vet inzit. Dit kan je checken op het etiket.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten vanwege het gehalte schadelijke stoffen, zoals dioxines of PFAS. Makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen kun je bijvoorbeeld beter laten staan.
Vis kan besmet raken met listeria. Deze bacterie groeit ook bij lage temperaturen. Listeria is een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangeren en ouderen. Zij kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Omdat krab en andere vis vol zitten met omega-3-vetzuren, mineralen en vitamines, passen ze uitstekend in een verantwoord voedingspatroon. Met onze recepten met vis in blik, maakt u gegarandeerd een lekkere maaltijd. Denk bijvoorbeeld ook aan een maaltijd met inktvis uit blik.
Is makreel gezond? Makreel is een hele gezonde keuze, omdat het een vette vis is en een zee aan de omega-3 visvetzuren DHA en EPA bevat. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor hart, hersenen en ogen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.
Tilapia, tong, kabeljauw en koolvis zijn de meest populaire soorten witvis. Onder de magere witvissoorten vallen ook schelpdieren zoals oesters en mosselen. In magere witvis zit relatief veel eiwit, daarom kan dit een gezonde keuze zijn. Ook bevat deze vissoort weinig calorieën.
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Verder helpt haring tegen een te hoge bloeddruk. Haring happen dus!
Stevig van structuur, verfijnd van smaak
Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op. En deze vissoorten zijn extra gezond als je ze op een 'slanke' manier bereidt.
Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze gezondheidsbevorderende essentiële vetten bieden tal van voordelen voor je hele lichaam, vooral voor de hersenen, het hart en de ogen. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten én zit het boordevol vitaminen.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.
In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd. Kijk op de verpakking naar het zoutgehalte.
Is een lekkerbekje gezond? Het Voedingscentrum raadt aan om minimaal één keer per week vis te eten.Het eten van Iglo lekkerbekjes helpt om voldoende nutriënten zoals vitamine D en vitamine B12 binnen te krijgen.
Kibbeling is afgeleid van 'kabeljauwwang'; kibbeling was oorspronkelijk gemaakt van gefrituurde wangen van de kabeljauw. De bekende lekkerbek was oorspronkelijk een gefrituurde kabeljauwfilet. Inmiddels worden vaker andere vissoorten voor kibbeling en lekkerbek gebruikt, bijvoorbeeld koolvis of heek.