Groen gaat nooit uit de mode en heeft een rustgevende werking. Het zorgt ervoor dat je thuis beter ontspant en kamerplanten verbeteren het binnen klimaat. Er zijn zoveel verschillende tinten groen dat er voor iedereen wel een passende kleur bij zit.
Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving.
Een groene buurt geeft meer verkoeling in de zomer. Stenen huizen, pleinen en straten nemen veel warmte op en houden die ook lang vast. Bomen, struiken en ander groen verdampen water, waardoor de temperatuur in de omgeving daalt. Ook zorgen vooral bomen voor schaduw, waardoor mensen de hitte vaak minder sterk ervaren.
De rol van groen in de stad
Groen (inclusief water en bodem) is belangrijk voor de stad als leef- en werkgebied. Het levert vele ecosysteemdiensten, zoals een omgeving voor beweging, rust en ontspanning (gezondheid, recreatie), verkoeling, het voorkomen van wateroverlast en enige geluidswering.
Een groene omgeving heeft veel voordelen. Het heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van een wijk. Bedrijven vestigen zich graag in een groene omgeving en onroerend goed is gewilder, waardoor de economische groei van een stad wordt versterkt.
De Europese stad die het beste scoort is Vilnius in Litouwen, met een 7,8. De stad heeft 62 procent groen en er is 263 vierkante meter groen per inwoner.
Daken nemen een groot oppervlak van de stad in. Als elk gebouw in de stad een groen dak zou krijgen, zou al een groot deel van de stad vergroend zijn. Brochure Dak- en gevelgroen: Deze brochure is bijvoorbeeld handig als je wilt weten welke beplanting het meest geschikt is voor jouw dak of gevel.
Ook: ontgrijzing. De economie minder afhankelijk maken van energie- en grondstofintensieve sectoren, het bevorderen van duurzaamheid. Hierbij hoort ook het overschakelen van fossiele brandstoffen naar groene energie/hernieuwbare energie.
Frisse lucht helpt ook om onze eetlust en onze slaap te reguleren. Daardoor leidt bewegen in de natuur op lange termijn tot minder hart- en vaatziekten, minder obesitas en diabetes, een verbeterde weerstand, meer sociaal contact én een goede mentale gezondheid. Kortom, natuur zorgt voor gezonde mensen, op alle vlakken.
Beleid voor groen
We maken onderscheid in (omgevings)visies, beleidsplannen en structuurplannen. Gemeentelijk beleid voor groen is een onmisbaar hulpmiddel als het gaat om het uitzetten van de bakens, vastleggen van wat goed is en te benoemen wat anders kan of moet.
Bomen en groen in de stad leveren veel positieve effecten voor de leefomgeving: ze verbeteren bijvoorbeeld de waterhuishouding, beperken de opwarming van de stad en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit.
De laatste jaren neemt de biodiversiteit - de verscheidenheid aan levende organismen op onze planeet - drastisch af, vooral door menselijke activiteiten zoals veranderingen in landgebruik, vervuiling en klimaat.
Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Door het gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koude kleuren geven juist meer ruimte. Kleur geeft leven aan je huis en bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur.
Blauw geeft rust, ontspant en is kalm. Blauw maakt groter en is verkoelend. Blauw bevordert de communicatie. Blauw is helder en diplomatiek, schoon en fris.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert. De kleuren blauw, groen en lichtpaars werken vooral kalmerend.
Vergrijzing betekent dat de bevolking gemiddeld ouder wordt. Vergroening betekent dan, je raadt het al, dat bevolking gemiddeld jonger wordt. Ook geboortecijfers en sterftecijfers zijn concepten die ook de vergroening of vergrijzing bepalen.
Toename van het aantal jongeren (in vergelijking met de rest van de bevolking) in een gebied.
Vergroeningsbetaling als aanvulling op basisbetaling
In aanvulling op de basisbetaling kunnen landbouwers in aanmerking komen voor een vergroeningsbetaling. In de volgende gevallen kunnen landbouwers in aanmerking komen voor een vergroeningsbetaling: Als ze verschillende gewassen verbouwen (gewasdiversificatie).
In duurzame steden wonen mensen in gezonde buurten, werken werknemers in circulaire bedrijvenparken en hebben alle burgers duurzaam voedsel en andere natuurlijke hulpbronnen tot hun beschikking.
Er zijn allerlei manieren hoe je jouw eigen wijk groener kunt maken. Dit kan zelfs met een beperkt budget en met beperkte middelen. In de meest ideale situatie maak je gebruik van objecten die een tweede leven verdienen of producten die duurzaam en milieuvriendelijk zijn.
1. Finland scoort 90,68 op 100. Finland kan zich nu dus officieel trots het groenste land ter wereld noemen. Het land staat op nummer een in de ranking omdat ze hoog scoren in heel wat domeinen zoals volksgezondheid, visserij, klimaat en energie, biodiversiteit en habitat, watergrondstoffen en luchtkwaliteit.
De gemeente Vlaardingen is de enige gemeente waar de relatieve hoeveelheid bebouwing is afgenomen. In deze analyse is agrarisch gebied niet meegenomen als 'groen'. Daardoor staan sommige gemeenten met een groot oppervlak aan landelijk gebied toch in de top 10 van gemeenten met de minste relatieve hoeveelheid groen.
Gelderland is de groenste provincie van Nederland en dit blijven we graag.