Beleggers grijpen doorgaans ook naar goud als inflatie-hedge. Maar door de stijgende rente hebben we dat nog niet terug gezien in de prijs. Goud kan weer in de belangstelling komen te staan van beleggers, indien rentes verder zakken vanwege een recessie, terwijl de inflatie relatief hoog blijft.
Daalt de rente na correctie voor de inflatie - de reële rente - dan is het aantrekkelijker om goud te bezitten. Het edelmetaal levert geen rente op, maar dat is meer dan negatieve rente op spaargeld. Stijgt de rente echter, dan wordt het minder aantrekkelijk om goud te kopen.
Wij hebben onze vooruitzichten voor de goudprijs naar beneden bijgesteld en verwachten een gematigd zwakkere goudprijs voor de rest van 2022, voordat de prijzen zich in 2023 zullen herstellen. Onze nieuwe prognoses voor het einde van het jaar zijn USD 1,700 per ounce in 2022 en 1,900 in 2023.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Goldman Sachs heeft het koersdoel voor de goudprijs voor 2022 flink verhoogd. De analisten van de bank denken dat door een recessie in 2022 goud zal stijgen in waarde. Goud had in 2021 last van goede economische omstandigheden. In Amerikaanse dollars daalde de goudprijs vorig jaar met 4%.
In tijden van lage rente lijkt goud een goede belegging. Het is crisisbestendig en heeft tal van oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot papiergeld kan men het niet naar believen bijdrukken. Daardoor behoudt goud altijd waarde.
Tussen 1973 en 1980 steeg de goudprijs van zo'n $ 100 naar ruim $ 800 per troy ounce. In de 20 jaren daarna daalde goud en bewoog het voornamelijk zijwaarts zo rond de $ 400. Vanaf 2000 begon de goudprijs weer te stijgen en in 2020 bereikte het glanzende metaal een hoogtepunt van $ 2.074.
De vooruitzichten voor goud blijven negatief
We verwachten dat de goudprijs verder zal dalen. Onze raming voor eind 2022 staat op USD 1.500 per ounce en voor eind 2023 op USD 1.300 per ounce. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren.
Een van de grootste nadelen van beleggen in goud is dat er geen rente of dividend over wordt uitgekeerd. Het is immers een tastbaar vast iets, goud groeit niet uit zichzelf, tenzij er een vondst is gedaan in een goudmijn.
Het aankopen van goud zorgt voor een betere spreiding in uw beleggingsportefeuille. In tijden van onrust, zoals de coronacrisis, stijgt de goudprijs of daalt minder snel dan de aandelenmarkten. Het is dus een goede aanvulling op aandelen.
Wanneer u denkt aan goud kopen in Turkije, denkt u vast ook dat het goedkoper is. Dat is in het geval van juwelen vaak ook zo. Goud zit in de cultuur van de Turken, waardoor er genoeg aanbod is en veel onderlinge concurrentie tussen goudhandelaren en juweliers, alsmede lagere arbeidskosten.
Goud verkopen doet u bij Maxgoud altijd veilig en voor de beste prijs. Bovendien maken wij het u ontzettend gemakkelijk om uw goud te verkopen aan MaxGoud. Niet voor niets is MaxGoud benoemd tot beste goudinkoper van Nederland in het televisieprogramma Vara/Kassa. Bij MaxGoud staat de klant altijd bovenaan.
Het is een vraag die bij veel beleggers leeft: hoeveel procent van je portefeuille moet in goud (of zilver) zitten? Er zijn verschillende beleggingsexperts die een bandbreedte afgeven van 5 tot 20%. Wat dus concreet betekent dat een portefeuille van 10.000 euro, voor 500 tot 2000 euro in goud mag zitten.
De enige betrouwbare manier voor de meeste mensen om inflatie tegen te gaan is “assets” op te stellen die het beter doen dan de markt, of op zijn minst de markt evenaren. Met andere woorden: beleggen.
Als de prijzen in onze economie te hard stijgen, dat wil zeggen, als de inflatie te hoog is, helpen renteverhogingen om de inflatie terug te krijgen naar ons doel van 2% op middellange termijn. Mensen maken zich zorgen over de inflatie.
Goud wordt gezien als een vrij veilige belegging, omdat de prijs van goud niet opeens heel sterk zal dalen of stijgen. Dit is bijvoorbeeld heel anders bij een beleggingsproduct als bitcoins. Het voordeel van beleggen in goud is dat het kopen van goud uw vermogen bescherming biedt tegen de invloeden van inflatie.
De belangstelling van particuliere beleggers voor goud stijgt, mede vanwege de aanhoudend hoge inflatie en de verzwakking van de economische vooruitzichten. Goud wordt door sommige beleggers gezien als een veilige haven in tijden van onrust.
De echte financiële impact zal daarom naar verwachting later in 2021 doorschijnen in de maatschappij. Omdat goud wordt gezien als relatief veilige belegging kan dit in theorie zorgen voor een goede goudprijs.
Inflatie (geldontwaarding); oplopende inflatie zorgt over het algemeen voor een toenemende vraag naar goud, aangezien dit wordt gezien als waardevast.
Gemiddeld rendement investering in goud
Het is niet voor niets dat beleggers zich in economisch onzekere tijden terugtrekken uit de aandelenhandel en zich op (fysieke) edelmetalen storten. Gemeten vanaf 2001 was het gemiddelde rendement op goud-beleggingen 9,4% per jaar, met vrijwel ieder jaar verdere stijging.
De Nederlandse staat heeft zowel de mogelijkheid van confisqueren als nationaliseren. De minister van Financiën heeft op grond van de Noodwet Financieel Verkeer ( 25 mei 1978), artikel 26, de bevoegdheid om gouden munten, fijn goud, onbewerkt goud of halffabricaat te vorderen van ingezetenen van Nederland.
Euro ontkoppeld van goud. Het feit dat de euro niet gekoppeld is aan goud betekent dat het vertrouwen in de euro niet gebroken kan worden door een run op de goudvoorraad, want de munt is simpelweg niet bij de centrale bank inwisselbaar voor goud.
Als je het goud minder dan een jaar bezit, is de daaruit voortvloeiende winst belastbaar en dus deel van je aangifte inkomstenbelasting. Niettemin is er een vrijstellingsgrens (§ 23 lid 3 zin 5 EStG), die alleen voorziet in belastingheffing op verkopen van meer dan 600 euro.