Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk.
Beweeg elke dag minimaal een half uur: wandelen, fietsen, hardlopen of een andere sport. Doe ook een paar keer per week oefeningen die botten en spieren versterken. Vitamine D en kalk zijn ook belangrijk. Ga voor vitamine D elke dag naar buiten en slik er vitamine D pillen bij als u een getinte of donkere huid heeft.
Vitamine D is nodig om kalk op te nemen uit uw eten en drinken. En kalk is weer nodig voor sterkere botten. Het hangt af van uw huid en bijvoorbeeld uw leeftijd of u genoeg vitamine D krijgt uit zonlicht. Met een getinte of donkere huid heeft u extra vitamine D nodig.
Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Zwarte thee bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en het verbeteren van de gezondheid van de botten.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.
Goede bron van eiwitten
Een ei? Dat barst van de eiwitten. En eiwitten zijn broodnodig voor een goede gezondheid. Je lichaam heeft ze namelijk nodig voor de opbouw van spiermassa, het op peil houden van je bloeddruk en het versterken van je botten.
U krijgt een scan van uw botten. Bij de scan wordt gemeten hoe stevig uw botten zijn en hoe hoog uw ruggenwervels zijn. U heeft botontkalking als uw botten veel minder stevig zijn dan bij andere mensen van uw leeftijd. Botontkalking is niet te zien op een gewone röntgenfoto.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten. Dat komt doordat in zuivelproducten de voedingsstoffen calcium en eiwitten zitten.
Noten die calcium bevatten zijn bijvoorbeeld cashewnoten, walnoten en hazelnoten. Daarnaast vind je het mineraal ook terug in pistachenoten en amandelen. Ook chiazaad, maanzaad en sesamzaad zijn rijke bronnen van calcium. Chiazaad kun je bijvoorbeeld goed door in je yoghurt doen voor een ontbijt met veel calcium.
Bewegen tegen de zwaartekracht in geeft de meeste botbelasting en het beste resultaat. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen. Een dagelijkse wandeling is al effectief.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd. Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
Om de botten sterk te houden, hebben ze krachtvoer nodig. Om uw botaanmaak te ondersteunen, heeft u onder meer calcium (kalk), magnesium, vitamine D3 en vitamine K2 nodig.
Voeding rijk aan calcium, vitamine D en Omega 3, maar opletten met melkproducten om de pH-balans van het lichaam niet te verzuren! Suppletie kan botherstel versnellen mits je de juiste voedingssupplementen in de juiste balans inneemt. Laat je daarom adviseren door professionals zoals Topsportadvies.
'Magnesium is belangrijk voor de spieren, botten, hersenen, bloedvaten en het hart. De spieren gebruiken calcium om aan te spannen, en magnesium voor ontspanning. Mensen met een magnesiumtekort kunnen spierkrampen krijgen, de ontspanning werkt dan niet goed.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Rondom het compacte bot ligt het periosteum, dat ook wel periost of beenvlies wordt genoemd. Dit beenvlies zorgt naast bescherming van het bot er ook voor dat er pezen aan het bot kunnen binden.
Met de dagelijkse aanbevolen 2 tot 3 porties melk en melkproducten (1 portie = 150 gram) en 40 gram kaas krijg je zo'n 80-90% van de aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. De rest haal je uit andere producten, zoals dranken (water, koffie, thee), graanproducten en groenten.
Als fruitfanaat kan u kiezen voor een abrikoos (90mg calcium per 100g) of een appel (50mg per 100g). Dadels bevatten ook veel calcium (70mg per 100g), kiwi (38mg per 100g), pruimen (45mg per 100g).
Als u osteoporose heeft, adviseren we u om te starten met medicijnen die de afbraak van bot remmen. Dit zijn bisfosfonaten of denosumab.