Door de kick en de spanning bij het gokken maken de hersenen dopamine aan. Dopamine is een 'beloningshormoon' en daardoor voelt iemand zich opgewekt en vrolijk. Hoe vaker iemand gokt en hoe onzekerder de winkansen, hoe groter de beloning.
Bij het gokken geven de hersenen dopamine vrij. Dat is een stof die maakt dat je een gevoel van voldoening en beloning ervaart. Daardoor ga je het gokken dwangmatig herhalen om dat goed gevoel telkens opnieuw op te wekken.
Als je overmatig gokt kun je een gokverslaving ontwikkelen. Dan zijn je gedachten vooral bij het spel. Dat gaat op een gegeven moment gevolgen hebben, denk aan: Verwaarlozen van school, studie of werk.
Psychische en lichamelijke problemen
Als je niet lekker in je vel zit kan gokken dat gevoel verergeren. Je kan meer spanning en stress ervaren. Daarnaast kan je minder goed voor jezelf zorgen waardoor je lichamelijke klachten kan krijgen. Zoals hoofdpijn, maagpijn, trillen, zweten, onrust en slecht slapen.
Wanneer je na een lange tijd intensief gokken plots stopt, dan kan je last krijgen van allerlei ontwenningsverschijnselen. Het kan gaan om fysieke symptomen zoals hoofdpijn, uitputting, slaapproblemen en maag- of darmklachten.
Gokverslaving is sinds 1982 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als ziekte. In 1980 werd het onder 'impulscontrolestoornis' opgenomen in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Sinds 2013 staat het in DSM onder 'verslaving'. Gokken kan heel wat schulden veroorzaken.
“Ik gok heel veel en ben veel geld verloren, ik weet niet of ik zonder hulp kan stoppen.” Vertel eerlijk wat het gokken met je doet, wat je er zo fijn aan vindt of wat het je heeft gekost. Vertel een zo volledig mogelijk verhaal. “Ik vind gokken een leuk spelletje, dan kan ik even vergeten wat er om me heen gebeurt.”
De gokverslaafde heeft bovendien vaak een sterke neiging om alles te ontkennen. Gevoelens van schaamte, schuld en angst blokkeren de waarheid. De gokverslaafde weet dat zodra de verslaving aan het licht komt, er een grote kans is dat jij als naaste veel meer leugens ontdekt.
Ja, de afkickverschijnselen van gokken zijn heftig, maar ze zullen steeds minder worden. De eerste drie maanden zijn het lastigst. Eerst zullen de lichamelijke reacties verdwijnen en pas later de mentale reacties. Het kan zijn dat je daar uiteindelijk hulp voor nodig hebt.
Het gokken biedt hen gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. Het gokken veroorzaakt een roes die alle vervelende gedachten verdringt. Het kwijtraken van de dagelijkse spanning fungeert als een beloning die er voor zorgt dat het gokken zich blijft herhalen. Veel gokkers worden beheerst door magische ideeën.
Wat is gokken? Onder 'gokken' worden activiteiten verstaan waar 'geld' en 'kans' centraal staan. Als je gokt of wedt zet je geld in met de kans geld te winnen of te verliezen. Vandaar dat we het verder hebben over 'kansspelen'.
Er zijn in Nederland zo'n 40.000 mensen verslaafd aan gokken. Het is mogelijk dat door de toename van het aantal mensen dat online gokt ook het aantal mensen dat gokverslaafd is de komende jaren weer stijgt.
Meestal ontstaat een verslaving doordat iemand een middel of een bezigheid al heel prettig vindt. Wanneer iemand verslaafd raakt gebeuren er meerdere dingen tegelijk; het kan zijn dat de omstandigheden van deze persoon zo zijn veranderd dat hij/zij meer behoefte krijgt aan het middel en meer gaat gebruiken.
Als je het gokken niet langer onder controle hebt en er afhankelijk van bent, kunnen er mentale problemen ontstaan. Je hebt last van sombere buien, je zelfvertrouwen daalt, je wordt achterdochtig en soms zelfs agressief. Dit is ook een van de aspecten waarom gokken gevaarlijk is.
Iemand met een verslaving gebruikt een middel om met emoties om te gaan. Hij of zij gebruikt iets (drank , drugs of gedrag, zoals gokken, gamen of seks) om zich anders te voelen dan hij zich voelt. 'Willen' gebruiken is 'moeten' geworden. Alleen stoppen met de verslaving is niet de oplossing.
Wanneer jouw naaste dat prettig vindt, kun je mee komen. Jouw naaste kan zich aanmelden voor zo'n gesprek via 088 – 505 1220 (ma t/m vr tussen 09.00-11.00 en 15.00-17.00). Naast deze professionele hulp zijn er ook zelfhulpgroepen voor gokkers. In deze groepen praten gokkers met elkaar en steunen elkaar om te stoppen.
Waar kan je hulp vinden:
Je kan toegangsverbod voor casino's en speelhallen aanvragen voor je partner, via de Kansspelcommissie. Je kan terecht bij De DrugLijn of tel: 078/15.10.20.
Betblocker is een gratis app om alle goksites te blokkeren op je pc en telefoon, zowel Android als iPhone.
Uit dit onderzoek blijkt dat gokverslaving echt iets anders is dan verslaving aan drugs, zegt onderzoeker dr. Ruth van Holst van het AMC. Drugs zorgen direct of indirect voor verhoging in dopamine-afgifte in het brein wat een roes veroorzaakt.
Mensen blijven verslaafd omdat verslaving een stoornis of ziekte is die door het voortdurende gebruik continu gevoed wordt. Verslaving kan de hersenen veranderen.
Pathologisch gokken is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de stoornissen in de impulsbeheersing. Wie aan deze aandoening lijdt, kan geen weerstand bieden aan de drang om te gokken. Vaak krijgt de aandoening een dwangmatig karakter en noemt men deze ook wel een gokverslaving.
Gokken kan buitengewoon spannend en opwindend zijn. Zó spannend dat je alles om je heen vergeet en in een roes of trance geraakt. Iedere gokker speelt om te winnen. Winnen geeft euforie door prikkeling van het beloningssysteem in onze hersenen.
Er is niet één duidelijke oorzaak van een gokverslaving. Vaak hebben mensen met een gokverslaving genetische aanleg voor het krijgen van een verslaving. Dat wil zeggen dat verslavingen (deels) erfelijk zijn bepaald.