Hoe werkt gif? Slangengif werkt op het zenuwstelsel of op de bloedstolling.Het kan je bloed acuut doen stollen.Door de vele klonten vallen je organen uit en kan je hart niet meer kloppen.
In het kort
Hoe slangengif precies werkt, verschilt per soort slang. Het kan bijvoorbeeld het zenuwstelsel aantasten, het bloed laten stollen, of de werking van het hart beïnvloeden. Om een slangenbeet te behandelen is tegengif nodig, maar wereldwijd is daar een groot tekort aan.
Het soort gif hangt samen met de werking of beter gezegd beschadiging die het aanbrengt. Ieder gif bestaat uit een eiwitopname-bevorderende stof (hyaluronidase) en een cocktail van proteïnases die vrijwel alle eiwitten afbreken, want slangengif dient net zoals spinnengif voornamelijk de spijsvertering.
We weten al uit eerdere studies dat slangengif bloedverdunnend én bloedstollend kan werken. In beide gevallen gebruikt een slang dat om een prooi te doden. Maar voor mensen die bloedverdunners slikken en een ongeluk krijgen of een ernstige bloeding als een maag- of hersenbloeding, kan het juist een redmiddel zijn.”
Sommige slangen hebben giftanden die centimeters lang kunnen worden. Die tanden zijn hol en zitten vast aan gifklieren. Als de slang zijn tanden in een prooi zet, stroomt het gif uit de gifklier en door de tand.
De zwarte mamba staat bekend als 's werelds dodelijkste slang. Ze wonen in de savanne in het zuiden en oosten van Afrika, en ze zijn een van de snelste slangen ter wereld – ze kunnen snelheden van twintig kilometer per uur halen.
De koningscobra is de grootste gifslang ter wereld: hij kan wel vijf meter lang worden! Ook is hij extreem giftig: één beet is genoeg om een olifant te doden.
Slangengif kost vele honderden dollars per gram. Niet alleen omdat je er antigif van kunt maken, maar ook voor medisch onderzoek. Diverse medicijnen die nu in de kliniek gebruikt worden, zijn gebaseerd op de werkingsmechanismen van slangengif.
'Er wordt een paard geïnjecteerd met een beetje gif, zodat hij antistoffen gaat aanmaken. Dan tappen ze een beetje bloed af en filteren ze de antistoffen eruit. ' Worden wij gebeten door een slang, dan krijgen we die antistoffen toegediend zodat ons lichaam het gif kan aanvallen.
Slangen melken of slangenmelken is het gecontroleerd aan een gifslang onttrekken van zijn vergif, dat gebruikt kan worden voor onderzoek, of voor de productie van tegengif en andere medicijnen.
Het antwoord ligt in de chemische samenstelling van het gif. Met andere soorten giffen, zoals die van een pijlgifkikker, let je best wel op.
Fav-Afrique is het enige middel dat helpt tegen het gif van meerdere slangen en geregistreerd is als veilig. Het antiserum wordt verkregen door immunisatie bij paarden. De paarden krijgen 10 soorten gif toegediend, van de meest gevaarlijke slangen uit Afrika.
Een slangenbeet kenmerkt zich door pijn rond de beetplaats, waar vaak ook (twee) kleine wonden te zien zijn. Er treedt (forse) zwelling en roodheid op.
De buidelrat kan in de toekomst wel eens duizenden mensenlevens gaan redden. Het dier blijkt namelijk te beschikken over een stofje dat ervoor zorgt dat slangengif niet langer giftig is. Jaarlijks komt het meer dan 420.000 keer voor dat een giftige slang een mens bijt.
Immuun. De meeste soorten gifslangen gaan niet dood als ze zichzelf zouden bijten. Ze zijn immuun voor hun eigen gif. In hun bloed zitten bepaalde stofjes (antilichamen) die er voor zorgen dat het gif geen kwaad kan.
Slangengif werkt op het zenuwstelsel of op de bloedstolling. Het kan je bloed acuut doen stollen. Door de vele klonten vallen je organen uit en kan je hart niet meer kloppen. Je overlijdt aan trombose.
Slangengif is ongelooflijk gevarieerd
'Er bestaan zo'n 750 giftige slangensoorten in de wereld, met ieder een unieke gifsamenstelling. Zelfs binnen de soort verschilt het per populatie welke toxines het gif bevat.
In principe maakt een slang zijn gif net zoals wij het speeksel in onze mond produceren. De klier waarin het gif wordt gemaakt, is een aangepaste, geëvolueerde variant van de oorspeekselklier die wij mensen ook hebben.
Hoe kun je het herkennen? Er ontstaat lokale zwelling en intense pijn ter hoogte van de beet. De huid krijgt een donkerpaarse kleur en er verschijnen kleine bloedstortingen rond de bijtplaats.
Een slang bijt alleen als hij zich bedreigd voelt. Een beet van een wurgslang voelt als een paar speldenprikjes. Een muizenbeet is vervelender. Als je een slang dicht achter de kop pakt, kan hij je niet bijten.
Wereldwijd sterven jaarlijks tussen de 81.000 en 138.000 mensen aan een slangebeet, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Die noemt het een van de meest verwaarloosde tropische aandoeningen.
Adderbeten in Nederland zijn zeldzaam. Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico's. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden.
Een cobra spuugt wel drie meter ver
In Afrika en Azië komen 13 soorten cobra's voor, die hun gif in dunne stralen wegspuiten. Spugende cobra's mikken op de ogen van hun belager. De slang kan tot op twee à drie meter afstand heel precies richten. Als het gif in de ogen terechtkomt, kan de vijand blind worden.