Anderen helpen geeft je het gevoel dat je ertoe doet, maar ook een gevoel van trots of plezier: je gaat anders kijken naar jezelf, bouwt zelfvertrouwen op en leert nieuwe vaardigheden. Ook hier is het tweerichtingsverkeer: het gaat om steun geven én krijgen.
Een compliment stimuleert de aanmaak van dopamine, wat bijdraagt aan een gelukkig en positief gevoel. Wij mensen zijn sociale dieren en een van onze diepste menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd en erkend te worden. Een compliment, en dus erkenning, kan ons enorm motiveren en gelukkig maken.
Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een welgemeende knuffel, een warme douche of zeg maar een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend. Die je zowel in je privé-omgeving aan een buurman, familielid, kind et cetera kunt geven, maar ook op je werk aan bijvoorbeeld een collega.
Volgens de studie zullen complimenten je negatieve zelfbeeld waarschijnlijk niet verbeteren. En erger nog, als de bewondering van een romantische partner komt, kunnen die goedbedoelde lofprijzingen je relatie zelfs schaden. Je zou kunnen denken dat je partner liegt, waardoor je het vertrouwen kunt verliezen.
Zo kun je iemand complimenteren met zijn goede karaktereigenschappen of prestaties. Je geeft een compliment over wat iemand heel goed kan of juist over iets dat iemand aan het leren is. Je kunt iemand complimenteren met wat je zelf bewondert in die persoon en stiekem jaloers op bent of wat voor effect het op jou heeft.
Officieel is het nog altijd 'bijzonder', maar veel schrijvers en vertalers, vaak niet de minste onder de broederen, schrijven 'bizonder' in de geest van de Middelburgse leraar Hasselbach, die in open lettergrepen vaker de enkele i wenste.
Ook uit Nederlands onderzoek kwam al naar voren dat te veel (en vooral de 'foute') complimenten meer kwaad dan goed kunnen doen. Vooral als kinderen weinig zelfwaardering hebben, hebben ouders de neiging te overdrijven en meer de persoon te complimenteren dan het gedrag.
Het is bewezen dat complimenten geven èn krijgen leidt tot meer dopamine-aanmaak in je hersenen. Meer gelukshormomen dus! Ook zijn complimenten een mega boost voor je zelfvertrouwen. Het leert je de goede dingen in jezelf te zien.
Een effectief compliment is een vorm van feedback. Als niet alleen het huidige gedrag maar ook het gewenste gedrag wordt benoemd, spreken we van constructieve feedback. Persoonsgerichte feedback zorgt vaak voor een toename van afhankelijk gedrag van leerlingen en leidt niet tot betere leerresultaten.
Je zegt gewoon het toverwoord: B-E-D-A-N-K-T. Durf dat compliment in ontvangst te nemen. Je hebt 'm verdiend, écht. En door vrolijk het compliment te accepteren, straal je ook zelfvertrouwen uit.
De man neemt een compliment zeer serieus.Hij zegt alleen iets positiefs over iemand, als hij het echt meent. Het gaat voor hem minder om de goede sfeer, maar meer om het delen van zijn eigen waardeoordeel. De waarheid is bij een mannencompliment dus wel van belang.
Een direct compliment betekent dat je tegen de ander zegt wat je goed vindt. En indirect compliment betekent dat je een vraag stelt aan de ander, die hem uitnodigt om in positieve termen te antwoorden.
Het beste is het wanneer een kind tenminste tien complimenten op een dag krijgt. Van complimenten leert een kind enorm veel en het geven van complimenten leidt tot een heel positieve manier van opvoeden.
Toch kan je kind complimenteren ook een negatief effect hebben, schrijft docent Tim Elmore op Psychology Today. Zo blijkt bijvoorbeeld dat studenten die vroeger vaak te horen hebben gekregen dat ze slim zijn, nu het idee hebben dat ze minder hard hoeven te werken voor een goed resultaat.
Iets anders zeggen dan 'ik hou van jou'
Ik vind je leuk. Ik vind het leuk met je. Ik ben blij met je. Ik ben gek op je.
' 'Jezelf kunnen zijn, eerlijk zijn en elkaar kunnen vertrouwen. ' 'Oprechte interesse in elkaar van beide kanten, vertrouwen, niet oordelen, luisteren, steunen, leuke dingen samen doen en ook samen stil kunnen zijn. Samen lachen, samen huilen en vooral jezelf kunnen zijn.
Wees oprecht en specifiek
Complimenten zijn belangeloos en dienen niet om iets gedaan te krijgen. Pas dan worden ze positief onthaald en voorkom je dat mensen gaan denken dat je iets van hen nodig hebt. Wees ook concreet met je complimenten. Zeg precies wat je in of aan hem/haar waardeert en waarom.
-> Je bent mooi zoals je bent. -> Je bent geweldig, prachtig, uniek! -> Je bent goed genoeg, slim genoeg, mooi genoeg en sterk genoeg. Geloof het.