In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan. Een kwaadaardige tumor daarentegen kan in het omringende weefsel dringen en daar schade aanrichten.
Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt.Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
kan pijnlijk aanvoelen; kunt u gemakkelijk heen en weer bewegen, wanneer u het tussen twee vingers vasthoudt.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Klachten bij een goedaardige tumor
Er kan een zwelling, knobbeltje of bultje ontstaan. Meestal doet die zwelling geen pijn. Het kan een beetje 'rubberachtig' aanvoelen.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is.Als je zo'n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt. Ook kun je een zwelling zien of pijn krijgen bij het bewegen.
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Over het algemeen ontstaan er geen klachten bij cysten. Soms voelen ze als een rare bult, vooral bij cysten onder de huid of in de borsten. Pas als ze zo groot zijn dat andere weefsels in de knel komen, kun je klachten ervaren.
Meestal is een cyste goed te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Ze kunnen tot enkele centimeters groot worden. Vaak worden ze na verloop van tijd vanzelf weer kleiner of verdwijnen.
Symptomen van lymfeklierkanker (lymfoom)
Patiënten hebben niet altijd symptomen. De meest voorkomend symptomen zijn echter: gezwollen lymfeklieren, gewichtsverlies, eetlustverlies, koorts, nachtelijk zweten en hardnekkige jeuk.
Een cyste is een met holte gevuld met vocht, lucht of een harde substantie. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen.
Vetbulten kunnen over het algemeen geen kwaad en daarom is er vaak ook geen behandeling nodig. Als een vetbult echter hinderlijk of pijnlijk is bijvoorbeeld omdat deze tegen een zenuw aan ligt is een chirurgische verwijdering nodig.
Vaak heb je geen klachten van een vetbult, maar soms kan deze pijnlijk zijn als hij tegen een zenuw aanligt. Vetbulten kunnen op meerdere plekken tegelijkertijd voorkomen. Als je eerder een vetbult hebt gehad, is de kans groter dat je deze later opnieuw krijgt.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Kankeronderzoek (MRI en CT) Door middel van preventief kankeronderzoek kunnen tumoren in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Kanker is beter te behandelen en de kans op genezing stijgt, wanneer dit vroegtijdig wordt ontdekt.
T1b: de tumor is tussen de 5 millimeter en 1 centimeter groot. T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm.
Een ander woord voor gezwel is tumor. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Soms ontstaat kanker in weefsels of cellen die op verschillende plaatsen in het lichaam zitten. Dit heet niet-solide kanker.
Van sommige typen kanker geneest bijna iedereen.Van andere typen vrijwel niemand. Maar ook dan is er niets met zekerheid te zeggen, omdat een bepaald type kanker zich bij de ene persoon heel anders ontwikkelt dan bij de andere. Belangrijk voor de kans op genezing is vooral het stadium waarin de tumor verkeert.
Symptomen en kwaliteit van leven
Naast klachten gerelateerd aan de plek van de uitzaaiing, zijn er ook klachten van meer algemene aard waar elke patiënt met uitgezaaide kanker mee te maken kan krijgen. Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor.
Goedaardige tumoren
Het gezwel groeit niet door andere weefsels heen. Ook kan het niet uitzaaien naar andere organen. Een goedaardige tumor kan wel tegen omliggende weefsels of organen drukken. Dit kan een reden zijn om de tumor te verwijderen.
Een bindweefselknobbel (fibroadenoom) is een knobbeltje dat stevig en rubberachtig aanvoelt en dat u makkelijk heen en weer kunt bewegen. Een vetweefselknobbel (lipoom) ontstaat uit het vetweefsel in de borst. Ze voelen over het algemeen zacht aan.