Fastfood bevat veel vetten, geraffineerde suikers en calorieën, terwijl het tegelijkertijd erg weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Door het regelmatig eten van fastfood heb je een grote kans om aan te komen in gewicht, wat vervolgens de kans op het krijgen van obesitas, diabetes en kanker verhoogt.
Wanneer je veel fastfood en voorbewerkt voedsel eet, kun je in gewicht aankomen. Overgewicht vergroot je kans op kanker. Eet daarom dit soort voedsel zo min mogelijk en kies liever voor verse en caloriearme producten als groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
De deelnemers aan het onderzoek gaven aan sterk last te hebben van stemmingswisselingen, hoofdpijn, angst, slecht slapen en 'cravings', oftewel de hunkering naar het verslavende middel. De reden dat sterk bewerkt voedsel slecht zou kunnen zijn, is omdat je er mogelijk meer van gaat eten.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
Junkfood veroorzaakt ziektes
De overmaat aan suikers zorgt ervoor dat de insulineproductie van je lichaam volledig overhoop gegooid wordt, waardoor je diabetes kunt krijgen. Ook verhoogt de enorme hoeveelheid zout het risico op een hoge bloeddruk, en is al dat vet bepaald niet bevorderlijk voor je cholesterollevels.
Een Big Mac bevat 540 calorieën en tilt onze suikerspiegel naar ongeziene hoogtes. Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate.
Eiwitten.
Kies voor makkelijk verteerbare eiwitten die niet zoveel tijd kosten om te maken. Uren in de keuken staan voor een gezond maaltje wanneer je ziek bent is wel het láátste waar je dan aan denkt. Neem bijvoorbeeld een gekookt of gebakken eitje of een bakje yoghurt.
Kippensoep remt ook de werking van neutrofielen, witte bloedlichaampjes die symptomen kunnen veroorzaken zoals hoesten en een verstopte neus. Het vermogen van kippensoep om deze cellen te remmen zou deels kunnen verklaren waarom het zo goed werkt tegen bepaalde symptomen van verkoudheid en griep (1).
In theorie zou je dit kunnen bereiken met een fastfood dieet, maar het wordt niet aanbevolen. Op elk dieet met ernstige caloriebeperking is de gemiddelde volwassene of kind bijna gegarandeerd om af te vallen. Dat betekent dat zelfs 1000 calorieën aan hamburgers per dag, of friet, de kilo's doet afnemen.
Kies je voor de relatief betere voedingsmiddelen, dan kun je daar natuurlijk een calorietekort mee creëren door niet te veel te eten. Toch raden we dat niet aan. McDonalds vult namelijk vrij slecht, en de kans is dus groot dat je veel tijd met honger rond zult lopen.
Wat maakt het zo verslavend:
Het eten van junkfood/fastfood zoals hamburgers, friet en pizza zijn voor de hersenen net zo verslavend als drugs. Ze zorgen er voor dat wij steeds meer verlangens hebben naar de vet, zout en suiker die er in fastfood zitten.
Het fastfoodrestaurant draait meer omzet en heeft veel meer vestigingen en werknemers in dienst. Volgens experts komt dit doordat McDonald's meer geld steekt in reclame, een snellere service biedt en een uitgebreidere menukaart heeft met opties voor kinderen en ontbijt.
Denk je eraan om nóg een Big Mac te halen? Dat heb je te danken aan het broodje. Dit bevat grote dosissen maïssiroop en sodium, deze ingrediënten zijn erg verslavend waardoor je alleen maar kan denken aan nog meer eten. De ingrediënten kunnen ook voor obesitas, diabetes en hartaandoeningen zorgen.
Vaak krijgt fastfood ook de naam junkfood en dat slaat op het gebrek aan vitaminen of andere essentiële voedingsmiddelen erin. Het is voedsel dat snel je sluimerende hongergevoel aanpakt, maar de voedingswaarde ervan is vaak ver te zoeken. Tegenwoordig komt er een nieuwe soort fastfood in het straatbeeld.
Het caloriegehalte is vergelijkbaar met dat van een muffin of twee sneetjes peperkoek. Quasi zonder suiker dan wel, maar wel mét veel vet en proteïnen. Dus niet gezonder dan pakweg een koek.”
Gefrituurd voedsel is calorierijk en smaakt goed, waardoor een overconsumptie op de loer ligt. Daarnaast bevatten deze snacks – vooral als ze afkomstig zijn uit fastfoodrestaurants – vaak transvetten. Deze verhogen de slechte LDL-cholesterol en verlagen de goede cholesterol.
Snacks. De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.