Een aantal theesoorten zijn vochtafdrijvend en kunnen daardoor de bloeddruk beinvloeden. Maar bloeddrukverlagend tot een correcte waarde is dus niet meer dan toeval. Als je er gevoelig voor bent kunnen meer dan 2 koppen rooibosthee per dag te veel zijn en lijden tot een verhoging van de bloeddruk.
Bij overmatige consumptie van deze thee kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten kan dit duiden op leverproblemen. Dit zal echter nooit het geval zijn bij normaal gebruik van twee a drie kopjes per dag.
De antioxidanten in rooibos thee gaan huidveroudering tegen en versterken je immuunsysteem. Doordat er in rooibos thee geen cafeïne zit, werkt het uitstekend als middel tegen slapeloosheid. Daarnaast heeft rooibos thee een kalmerende werking zodat stress minder wordt en de bloeddruk wordt verlaagd.
Rooibos is goed voor de nieren en spijsvertering
Biologische rooibos thee bevat geen oxaalzuur. Dit zuur kan nierstenen veroorzaken. Oxaalzuur zit wel in thee van theebladeren, waardoor mensen met een groter risico op nierstenen afgeraden wordt om veel thee te drinken.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Hart gezond houden
Rooibosthee verbetert ook de gezondheid van het hart door het remmen van angiotensine-converterend enzym (ACE), dat de bloeddruk verhoogt.
Rooibos wordt niet vernoemd. Er is wetenschappelijk onderzocht dat groene of zwarte thee de bloeddruk verlaagt en de kans op een beroerte verkleint. Als je drie koppen thee per dag nuttigt, heb je al baat bij de gezondheidsvoordelen.
Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor. Het advies om thee te drinken heeft niets te maken met vochtinname of een vocht afdrijvend effect.
Groene rooibos is namelijk gezonder dan rode rooibos. Door de minimale bewerking van groene rooibos houdt deze theesoort veel natuurlijke voedingswaarden. Groene rooibos heeft bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel polyfenolen dan andere theeën en bevat meer antioxidanten dan rode rooibos.
De beste rooibosthee is de een Rooibos Long Cut Super grade. De populariteit heeft grote gevolgen voor de beschikbaarheid. Rooibos is bijvoorbeeld een zeldzame plant omdat het alleen in een specifieke regio in Zuid-Afrika groeit.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Rooibos bevat daarnaast ook magnesium en calcium, beide zijn gezond en belangrijk voor een goede nachtrust. Kortom hoe meer rooibos je drinkt hoe beter je slaapt. In tegenstelling tot sommige rustgevende kruiden zoals bijvoorbeeld lavendel, is rooibos ook heel veilig voor kinderen en zwangeren.
Thee heeft een positief effect op de gezondheid
Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Rooibos thee wordt gemaakt van de naaldvormige bladeren van de rooibosstruik die groeit in Zuid-Afrika. De naalden zijn groen van kleur als ze worden geoogst. De takken worden in kleine stukjes gehakt en vervolgens gefermenteerd. Hierdoor kleurt de rooibos rood/bruin.
Het is erg onwaarschijnlijk dat een allergische reactie ontstaat door het drinken van rooibos. Rooibos staat juist bekend als zeer toegankelijk. Er zijn geen bijwerkingen van rooibos gevonden bij normaal gebruik.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.