Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
Wol was je met het wol wasprogramma. Dit is anders dan het programma voor fijne was omdat bij wolwas de trommel wiegt in plaats van helemaal ronddraait. Hierdoor voorkom je dat wol gaat klitten en kleven. Was wol niet met andere kleding en gebruik altijd het wol wasprogramma.
Voor items gemaakt van zijde en katoen kies je best voor het koude handwasprogramma van je wasmachine. Kledingstukken van wol en kasjmier was je daarentegen beter op het wolprogramma omdat het koude water van de handwasstand de vezels doet schrikken waardoor het kledingstuk kan krimpen.
Wol. Iedere wasmachine is voorzien van een wolwasprogramma. Dit programma draait alleen op lage temperaturen; 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten. Het heeft geen zin om wol kouder te wassen: van koud leidingwater schrikken de vezels waardoor het wollen kledingstuk gaat krimpen.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren.Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
De veerkracht van de fijne wolvezels wordt zo hersteld en je kledingstuk voelt na het drogen weer heerlijk zacht aan. Daarna laat je de wol horizontaal verder aan de lucht drogen op een handdoek. De handdoek slorpt het overtollige water op en door het kledingstuk vlak te drogen behoudt het mooi zijn vorm.
Veel mensen zullen je vertellen dat je wol koud moet wassen. Dat is niet waar. Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora.
In het geval van delicate stoffen als zijde en wol kan wit wasmiddel het materiaal aantasten. Voor dit soort stoffen kunt u daarom het beste een wasmiddel speciaal voor delicate stoffen, wol of zijde gebruiken. Dit luistert vrij nauw, weet De Consumentenbond.
Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel.Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Als het op je delicate kledingstukken aankomt, is het allerbelangrijkste om te onthouden dat je ze best afzonderlijk wast. Dus niet samen met ander wasgoed, zoals katoenen T-shirts, jeans enz.Materialen als zijde, wol, kunstzijde en linnen hebben een fragiele structuur.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Wol is een natuurlijke warmte-isolator en voorkomt dat je lichaamswarmte verliest. Dit komt doordat er zich tussen de gekrulde vezels van wol stilstaande lucht bevindt, die de warmte zeer slecht geleidt. In de winter houdt wol je behaaglijk warm. In de zomer vermindert wol de hitte en je transpireert minder.
Wol blijft lang veerkrachtig, sterk en beschermd door een natuurlijk laagje vet: lanoline. Door wol te wassen in de wasmachine -door de hoge temperatuur en het gebruik van wasmiddel (=vet-onttrekker)-, verdwijnt deze natuurlijke beschermlaag.
Fijne was. De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma's zoals 'wol' of 'fijne was'.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Wol pilt en pluist sneller dan een synthetische vezel, maar dat is juist ook wel weer kenmerkend voor wol. Het is een natuurlijk product waar niets of nauwelijks iets aan toegevoegd is, waardoor sneller slijtage en/of pluizen kan ontstaan.
Zeker wel! De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine. Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet.
Een wollen deken van het merk Røros is gemaakt van zuiver scheerwol. Deze kun je het beste schoonmaken met een handwas van maximaal 30 graden en niet chemisch te reinigen.
Programma voor fijne was
Met het wasprogramma voor de fijne was kan je stoffen zoals acryl, viscose en gemengde stoffen wassen. Deze milde wasbeurt krijgt dergelijke stoffen bij normale vervuiling geheel schoon. De fijne was wordt gedaan op een maximale temperatuur van 40°C, deze staat dan ook standaard ingesteld.
Bij het wassen op de hand gebeurt het namelijk gemakkelijk dat er te warm water wordt gebruikt of dat het materiaal te veel geboend en gewrongen wordt. Als je je wollen trui toch op de hand wilt wassen, ga dan dus extra voorzichtig te werk: Gebruik alleen lauw water.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven. Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt.
Wol heeft de geweldige eigenschap dat het zichzelf schoon kan maken. Daarbij komt ook dat vet en vuil niet makkelijk aan de wol blijven plakken. Het is daarom niet nodig om de wollen kledingstukken vaak te wassen. Als het wat opgefrist moet worden, kun je het buiten uithangen.
Robijn Wol & fijn is de beste wasmiddel om te gebruiken voor de fijne was. Deze wasmiddel is speciaal gemaakt voor de zijde was en staat dan ook op nummer 1 van onze top 5. Welk wasprogramma gebruiken voor fijne was?