Ricotta. Ricotta is een Italiaanse kaas gemaakt van buffel-, koeien-, geiten- of schapenmelk. De kaas heeft een wat zachtzoete smaak. Een vaste vuistregel is om etenswaren met label 'kaasproducten, die worden verwerkt met kunstmatige ingrediënten, te vermijden.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas. Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Door het opnieuw verhitten van de wei ontstaat er een wat korrelig product: ricotta.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
Want wat is ricotta precies? Letterlijk betekent het namelijk “opnieuw gekookt”. Deze kaas wordt dan ook gemaakt van het restproduct van de kaasmakerij: de wei. De laatste achtergebleven eiwitdeeltjes in de wei klonteren na toevoeging van zuur samen tot een romige en korrelige massa, de ricotta.
Ricotta in plaats van mascarpone
Scheelt een heleboel vetten en calorieën. Ricotta is daarnaast ook nog eens eiwitrijker dan mascarpone. Wat wil je nog meer?
En om alle verwarring maar meteen de wereld uit te helpen: ja, hüttenkäse is hetzelfde als cottage cheese. En nee, het is niet hetzelfde als ricotta.
Verschil ricotta en hüttenkäse
Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld. Dit is heel verse kaas gemaakt van gestremde melk.
Ricotta smaakt wat scherper dan mascarpone, die dan weer een zachte en melkachtige smaak heeft. Het grootste verschil zit 'm in het vetgehalte: ricotta heeft er eentje van zo'n 10%; bij mascarpone ligt dat percentage een stuk hoger: drie of vier keer zoveel.
Veel mensen denken dat ricotta in het rijtje hoort met mozzarella, mascarpone en andere romige kaassoorten. Dat klopt niet, want strikt genomen is ricotta geen kaas. De letterlijke vertaling van het Italiaanse woord “ricotta” is “dubbel gekookt”, en dat is geen toeval.
Ricotta is een gezonde kaas, omdat het weinig calorieën bevat, redelijk vetarm is en behoorlijk wat eiwitten bevat, die goed opneembaar zijn.
Natuurlijke kazen, zoals ricotta, zijn vrij van toegevoegde vetten. En dus erg gezond voor je. Ricotta met volle melk heeft ongeveer 215 kcal per half kopje, evenals 16 gram vet én 14 gram eiwit.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Cottagecheese. De kampioen van de slanke kazen!
De zachte Italiaanse kaas wordt tijdens het productieproces verhit, waarbij eventuele schadelijke bacteriën gedood worden. Hierdoor kan je de kaas zonder problemen eten tijdens je zwangerschap. Ricotta wordt gemaakt van wei, het sap dat overblijft bij het maken van gewone kazen.
Ricotta Kaas
Ricotta Cheese is een andere Italiaanse kaas die een verse kaas is (zoals roomkaas en mascarpone). Ricotta heeft een mildere smaak dan roomkaas en heeft niet dezelfde gladde textuur als roomkaas. Om ricottakaas te gebruiken voor dipsauzen, meng gelijke hoeveelheden ricotta en yoghurt of Griekse yoghurt.
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. R Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte. Je kunt ricotta in veel verschillende recepten gebruiken: zowel voor hartige gerechten als zoete gerechten.
Pure Yoghurt (of Griekse Yoghurt)
Hoewel het niet de beste vervanging is, kun je het in een mum van tijd gebruiken volle yoghurt of gewone Griekse yoghurt in bepaalde gerechten. Dit werkt het beste voor desserts of soepen en sauzen die maar een klein beetje ricotta nodig hebben.
Ontdek de Ricotta van Dilea : heerlijk van smaak en 100% lactosevrij.
Deze verse kaas bevat erg weinig vet en zout, dus als vervanger van mayonaise of crème fraîche bijzonder geschikt. Je kunt de ricotta opkloppen waardoor hij iets romiger wordt en de korrelige structuur verliest. Heerlijk bij een plateau vol met crudités of als basis voor een tomatensalade met basilicum.
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
Verse kaas bestaat in verschillende vormen: er is plattekaas (kwark in Nederland), ricotta, cottage cheese en mascarpone en er zijn de verse geiten- en schapenkaasjes. Plattekaas mag je echt streekgebonden noemen, het wordt enkel in België en in Noord-Frankrijk gemaakt.
Dat kan zeker! In principe is een MonChou taart niks meer dan een no-bake cheesecake, die kun je dus met elke soort roomkaas maken. Je kunt in dit geval de hoeveelheid MonChou in dit recept simpelweg vervangen door mascarpone.
Kun je ricotta vervangen door Monchou? Het beste antwoord. Hüttenkäse is geschikt als vervanger, en om er kaastaart mee te maken.
Cottage cheese is enorm veelzijdig. Je kunt het zo uit het bakje eten, naturel of met een beetje jam. Het is lekker als broodbeleg met wat zout, peper en bijvoorbeeld avocado en gerookte zalm of je kunt het als topping van je (pasta)salade gebruiken.
Het is een goede bron van eiwitten, wat belangrijk is voor de opbouw en het herstel van spieren. Hüttenkäse bevat, zeker voor een kaassoort, weinig vet en weinig calorieën. Bovendien zitten er andere belangrijke voedingsstoffen in cottage cheese, zoals fosfor en vitamine B12.