Door deze luchtstroming wordt het isolerende laagje op jouw huid verbroken. In combinatie met de toegenomen luchtvochtigheid, lijkt het alsof het een stuk heter is. De opgieting wordt steeds heter opgebouwd, wat kan leiden tot het ultieme opgietmoment: KIPPENVEL!
Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de sauna versterkt. Je lichaam reageert op de vochtige lucht door je lichaamstemperatuur te verhogen. Je warmt dus lekker op. Bovendien zijn opgietingen heel gezond, want ze stimuleren je doorbloeding en ze voeren afvalstoffen af.
Een opgieting is allereerst bedoeld om de poriën sneller te openen zodat men in korte tijd meer zweet verliest. Maar een opgieting gaat vervolgens ook een stuk verder dan de voordelen van flink zweten en het tijdelijk stimuleren van de bloedsomloop; het is namelijk een beleving die alle zintuigen stimuleert.
Meestal duurt een opgieting zo'n 10-15 minuten. Na afloop van de opgieting is er vaak fruit of een drankje. Afhankelijk van de sauna en de saunameester wordt een opgieting verrijkt met bijvoorbeeld muziek, een verhaal, klankschalen, ijs en/of licht.
Een opgieting is een saunaritueel en vindt plaats in een hete sauna van 80-120 graden Celsius. Een ander woord voor opgieting is ook wel Aufguss (Oostenrijks) of Löyly (Fins). Tijdens een opgieting wordt er water met etherische oliën op een gloeiend hete saunakachel gegoten.
Als de vochtige lucht ook nog eens met een handdoek de ruimte in wordt gewapperd, wordt het hittegevoel nog extra versterkt. Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven.
Eigenlijk is het simpel. In elke sauna vind je een houten teil met water en een houten opgietlepel. Wie dat wenst, kan een drietal lepels water opgieten op de hete kolen in de sauna. Samen met het heerlijk sissende geluid ontstaat er meteen ook een geweldige stoom én stijgt de temperatuur in de sauna aanzienlijk.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
De saunastenen die op een saunakachel liggen, nemen heel veel warmte op. Door water over de stenen te gieten, verdampt het en ontstaat er een hogere luchtvochtigheid. Eventueel kunt u aan dit water nog een heerlijke geur toevoegen, zoals lavendel of eucalyptus.
Wat is een opgietsessie? Bij een opgietsessie wordt een mengeling van water en etherische oliën op hete stenen gegoten door een sauna- of opgietmeester. Hierdoor verdampt deze mengeling en gaat de temperatuur in de sauna sterk naar omhoog.
In een sauna is het 60-90 °C, maar als je binnenstapt, verbrand je je niet. Als je echter water van 60° op je hand laat lopen, doet dit pijn. In een sauna mag je ook geen metaal aanhouden, want dan verbrand je je.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Een opgieting is een saunaritueel, waarbij water en ijs, gecombineerd met etherische oliën op de warme saunakachel worden gegoten. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in de sauna flink toenemen en zal de geur zich verspreiden door de ruimte. Tijdens de opgieting wappert de saunameester de lucht rond door de cabine.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Sauna & de gezonde huid
Transpireren Alle warmte therapieën, zoals stoombaden en sauna's, zorgen ervoor dat de poriën van je huid openen. Door de aanwezigheid van kalium en natrium in zweet kunnen dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Je huid wordt hierdoor zachter.
Vervang de saunastenen elke twee jaar
Voor de optimale werking van je saunakachel moet je elke twee jaar de saunastenen vervangen. Als je dat niet doet, blijft er meer gruis achter in de kachel en vormen de stenen één geheel. Hierdoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer vlot.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
Stel je eens voor dat je 80 kilo weegt. Dan verbrand je 42 calorieën in 30 minuten bij gewoon zitten op een stoel. Wanneer je nu in de sauna zit vermenigvuldig je de calorieën met 1,5 en 2 om een globale schatting te krijgen. In dit geval zou je ongeveer 63 tot 84 calorieën verbranden.
De klassieke Finse sauna haalt met gemak 90 graden, maar dat is prima te doen. Dit is een droge sauna. Bij een natte sauna (stoombad) krijg je het al snel benauwd bij een temperatuur van 50 graden.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Wij raden water aan: dit is het beste om de vocht reserves van je lichaam weer op peil te brengen. Toch zijn lauwe thee, kruidenthee, fruitwater of vruchtensap prima alternatieven. Het drinken van alcohol in combinatie met een sauna bezoek wordt echt altijd afgeraden.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
Soorten stenen aanbevolen voor de sauna - jadeïet, speksteen, frambozenkwartsiet, wit kwartsiet, keramische stenen, olivijn diabaas. Jadeïetsteen - een halfedelsteen die door zijn fysieke en helende eigenschappen bijzonder geschikt is voor de sauna.