Stevig en dik genoeg
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Het beste babymatras is het Princess ledikant matras. Dit matras scoort vooral goed op luchtdoorlating en veiligheid. Door de goede luchtdoorvoer en vochttransport blijft het matrasje fris en ligt de baby er comfortabel in.
Beste uit de Test: IKEA HIMLAVALV 3D
Dit matras van IKEA is 120 x 60 cm groot en 10 cm dik. Het matras is wat duurder, maar daar krijg je wel wat voor terug. Het is van uitstekende kwaliteit en scoort op geen enkel onderdeel een onvoldoende.
Dikte van het kindermatras
De dikte voor een kindermatras tot 7 jaar moet minimaal 8 cm zijn maar liever iets dikker. De dikte voor een kindermatras tot 14 jaar moet minimaal 12 cm zijn.
Een matras voor kinderen moet over het algemeen medium-stevig zijn. Zo voorkom je dat het matras voor je kind te hard, of juist te zacht is.
Traagschuim en koudschuim hebben een open celstructuur dat een ander schuim zoals polyether bijvoorbeeld niet heeft. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een goede ventilatie. Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte.
Zorg voor een stevig babymatras. Het babymatras mag niet te zacht zijn, omdat het gezichtje van je kind dan in het matras kan wegzakken en je baby dan niet meer kan ademen! Je kunt checken of het matrasje niet te zacht is, door met gestrekte arm en platte hand op het babymatras te drukken.
Bovendien bieden de koudschuim en latex matrassen betere ventilerende eigenschappen dan polyether. De voordelen zijn zeer hoog comfort, zeer goede veerkracht en goede hygiëne. Uw baby zal niet beter slapen dan op één van deze soorten.
Dit schuim heeft een open celstructuur en is daardoor heel veerkrachtig en voelt comfortabel aan. Er zijn veel soorten en kwaliteiten. Sommige koudschuimmatrassen ventileren minder goed en houden lichaamswarmte meer vast. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras.
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
Ernstige risico's. Bij 5 van de 20 kinderbedjes stelde de NVWA een ernstig veiligheidsrisico vast. Bij de bedjes Loft Stapelgoed (Coming Kids), Sven Pure Grey (Bopita), Meegroeibed (Viking Choice), Nordic (Schardt) en Loft (Quax) is er verstikkingsgevaar, kans op het oplopen van hoofdletsel en kans op beknelling.
Wij raden voor kinderen een HR koudschuim of latex matras aan. HR koudschuim biedt voor kinderen de beste ondersteuning en heeft uitstekende klimaateigenschappen. Het materiaal is zeer opencellig, waardoor het vocht goed kan afvoeren en warmte uitstekend kan reguleren.
"Veilig" slapen op de Aerosleep wieg matras (topper) In veel babywinkels wordt een Aerosleep wieg matras of topper aanbevolen voor je baby. Het zou naar zeggen oververhitting en zelfs wiegendood voorkomen. Dit zijn we nagegaan bij de echte experts van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid én de Consumentenbond.
Huisstofmijten bijzonder slecht voor uw kindje
De meest favoriete verblijfplaats voor de huisstofmijt is een (slecht onderhouden) matras. Huismijten leggen 4 tot 5 eitjes per dag en zijn binnen drie weken een volwassen mijt. Hierdoor heb je binnen een mum van tijd honderdduizenden mijten in je matras.
Aerosleep matrassen
Een Aerosleep matras is speciaal ontwikkelt voor de allerkleinsten en zorgt ervoor dat je baby vrij kan ademen, in een veilige en gezonde slaapomgeving. Aerosleep matrassen bestaan uit een kwalitatieve babymatras en een Aerosleep Baby Protect matrasbeschermer.
Het matras is aan de boven en onderlaag voorzien van een 3 centimeter dik zacht en soepel visco-elastisch traagschuim. Onder invloed van warmte en het lichaamsgewicht wordt traagschuim zacht en vormt het zich naar uw lichaamsvorm.
Wat kost een écht goed koudschuim matras? Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 500,- moeten kosten.
Uiteindelijk kunnen we natuurlijk maar één model de beste co-sleeper noemen, en wat ons betreft moet dat echt de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper zijn. Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet.
We spreken van rebreathing wanneer het gezicht van een kind tegen volumineus materiaal aan komen te liggen (onder de deken bijvoorbeeld) of op zijn buik tegen een niet goed ventilerend matras. Wanneer de ouders er niet op tijd bij zijn, kan het kindje stikken.
Minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang. Bedbodem vlak, stevig en goed ventilerend. Goed passend matras. Geen stootranden / hoofdbeschermer.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Er zijn wel onderzoeken gedaan naar traagschuim (drukverlagend schuim) met gel voor gebruik tegen decubitus (doorliggen). Het blijkt dat de drukverlagende eigenschappen van traagschuim met gel minder goed werken en dat is juist belangrijk voor mensen die lang in bed moeten liggen.