Via een slaapmasker en een slang wordt kamerlucht met hoge druk in de neus en keel geblazen.Door deze hoge luchtdruk blijft de keel open en kunnen er geen apneus meer optreden. Ook het snurken is dan verdwenen. Doordat er geen apneus meer optreden, blijft het zuurstofgehalte van het bloed goed.
Sommige mensen merken direct verbetering, anderen pas na enkele weken of maanden. Het is belangrijk dat u telkens als u gaat slapen uw CPAP gebruikt. Als u dit niet doet, keren uw klachten terug naar het eerdere niveau.
Tips om aan de CPAP te wennen
Als u de eerste nachten met de CPAP gaat slapen, probeer dit dan zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u echt niet, doe het masker dan af en probeer het de volgende nacht opnieuw en langer. Zo kunt u het CPAP gebruik langzaam opbouwen en bereikt u een beter resultaat.
Een neusmasker is het meest gebruikte masker om slaapapneu te behandelen. Het neusmasker bestaat uit een kapje dat alleen de neus omsluit. In de meeste gevallen volstaat het gebruik van een neusmasker en slaapt u – door de overdruk via uw neus – automatisch met uw mond dicht.
Hoe ontstaat slaapapneu? Slaapapneu ontstaat doordat uw keel slap is en daardoor even dicht zit. Als u slaapt, ontspant u zich helemaal. Bij sommige mensen wordt de keel dan zo slap, dat er geen lucht meer doorheen kan.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
CPAP-kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen die gebruik maken van een CPAP-apparaat tijdens de slaap. Op normale hoofdkussens kan het voorkomen dat het CPAP-masker tegen uw gezicht drukt, wat zorgt voor vervelende drukplekken, maskerlekkage of een oncomfortabele slaaphouding.
Risico's. Ernstig apneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Mensen met slaapapneu syndroom die 15 ademstops of meer per uur hebben, mogen geen autorijden tot ze voldoende behandeld zijn en het aantal ademstops minder is dan 15 per uur.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Het apparaat omvat een pomp die de kamerlucht aanzuigt en onder lichte druk zet. Deze lucht onder druk wordt via een buizensysteem en een neus- of mond-neusmasker de neus, keel en luchtpijp ingestuwd. Hierdoor ontstaat er in de mond- en keelholte een overdruk zodat deze niet meer kan dichtklappen.
1 Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is een mogelijke risicofactor voor, of een gevolg of 'mimic' van diverse neurologische aandoeningen. 2 Aangezien OSAS niet betrouwbaar gediagnosticeerd kan worden met alleen anamnese en lichamelijk onderzoek, is een poly(somno)grafie geïndiceerd bij een redelijke verdenking.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Oorzaak. De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
Apneu komt het meeste voor bij mannen boven de vijftig met overgewicht. Maar de aandoening komt wel degelijk ook voor bij vrouwen. En ook bij jongere mensen, en zelfs bij baby's. Apneu kan erfelijk zijn.
Somnoplastiek: Dit is een vorm van gecontroleerde littekenvorming door middel van hoogfrequente elektrische stroom. Het doel is overtollig weefsel van het zachte gehemelte te laten krimpen en verstrakken. Hierbij worden de huig en het zachte verhemelte stijver gemaakt met behulp van een naaldvormige elektrode.
Het snurkgeluid wordt veroorzaakt doordat de huig en het zachte verhemelte beginnen te trillen. Ongeveer 30 procent van de volwassenen snurkt. Regelmatig snurken heeft niet altijd medische gevolgen. Iedere nacht extreem luid snurken, is wel het eerste teken van obstructieve slaapapneu.
Apneu betekent letterlijk: geen lucht. In je slaap wordt je luchtpijp afgesloten. Door je tong, je huig of de weke delen achterin je keel. Die afsluiting kan van 10 seconden tot meer dan een minuut duren.
U kunt tijdens uw slaap last hebben van apneu's, ook wel ademstops genoemd. Een apneu is een ademstilstand die langer dan 10 seconden duurt. Iedereen kan hiervan wel eens last hebben.
”Ik heb weleens een patiënt van me wakker moeten maken in de wachtkamer”, vertelt longarts Pascal Wielders droogjes, “of over die keer dat een patiënt met allemaal brandgaten in zijn broek zich meldde. Dan vroeg ik hoe dat kwam.