De natuur doet de rest: de navelstreng, bestaande uit drie bloedvaten die in een stevige gelei zitten, droogt uit. Na ongeveer een week valt hij af. Wat overblijft, is een wondje. Dat is aanvankelijk iets opgebold, maar na verloop van tijd trekt het meestal naar binnen: de holle navel.
Het antwoord is even bizar als eenvoudig: Silke is geboren zonder navel. “Bij mijn geboorte zaten mijn organen niet in mijn buik, zoals bij gezonde baby's”, legt Silke uit aan onze redactie. “Ze zaten in plaats daarvan in de navelstreng.”
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Hierin zitten bloedvaten van de moeder en van de baby die langs elkaar heen lopen. In de placenta wisselen de moeder en de baby stoffen uit. Voedingsstoffen en zuurstof van de moeder naar de baby en afvalstoffen van de baby naar de moeder.
Vorm van navel hangt af van klem en weefsel
Wat overblijft als de wond is geheeld, is de navel. Hoe de navel eruitziet, hangt er onder andere van af hoe dicht bij het lichaam de klem aangebracht werd en hoe snel het litteken is genezen.
De navel heeft zodra we geboren worden geen nut meer, maar je hebt er 9 maanden te eten door gekregen vanuit je moeders lichaam! Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de vorm van je navel meer zegt over je persoonlijkheid en levensstijl dan je in de eerste instantie zou denken.
De navel is het litteken dat achterblijft na het verdrogen van de navelstreng. De navel heeft daardoor een symbolische betekenis van verbinding met het leven gekregen. De vorm van de menselijke navel is afhankelijk van de wijze waarop het litteken vergroeit.
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.
De blindedarm wordt ook wel appendix (letterlijk: aanhangsel) genoemd. Deze bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking (appendicitis) is een meestal plotseling ontstane, ontsteking van de blindedarm.
Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
In de buikholte liggen de darmen. Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm.
Heel soms bestaat er een brandend of zeurend gevoel. In de meeste gevallen is de zwelling makkelijk terug te duwen. Ontstaat er plots hevige pijn en is de zwelling niet meer terug te duwen, dan zit de uitstulping in de knel. Om te voorkomen dat dit weefsel gaat afsterven, zal er direct een operatie nodig zijn.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Het wordt ook wel een buikwanddefect genoemd. Hierbij is de buik van het kind niet goed gesloten. Er zit dan een opening bij de navel waardoor de organen (in een vlies) naar buiten komen.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Zo'n bolle navel wordt ook wel een huidnavel genoemd. De kwestie 'innie of outie' hangt dus niet af van het doorknippen van de navelstreng, maar vooral van het genezingsproces na het afvallen van het stompje.
Alle zoogdieren hebben een navel, nou ja met uitzondering van buideldieren en eierleggende zoogdieren. Het is het litteken van de verbinding die ooit bestond tussen moeder en ongeboren kind of jong. Maar bij geen dier is de navel zo opvallend als bij de mens.
Kan een navelbreuk terugkomen? Door het plaatsen van een netje is de kans op een recidief navelbreuk kleiner maar toch niet steeds vermijdbaar. Het is immers zo dat de netjes die we gebruiken wat kunnen krimpen en dat de zone van buikwandverzwakking rondom te navel kan uitbreiden.
Navelbreuken komen bij zuigelingen vaak voor en verdwijnen vrijwel altijd spontaan voor het eerste levensjaar. Wereldwijd wordt de prevalentie bij volwassenen geschat op 2%. Een navelbreuk kan worden behandeld door een operatie waarbij de breuk primair wordt gesloten of waarbij een mesh wordt geplaatst.
In de buik krijgen ze eten via de placenta, door een soort buisje dan aan de buik van het ongeboren jong vastzit. Na de geboorte laat het buisje (de navelstreng) los en blijft het litteken over. Dat is de navel. Slangen, dinosaurussen, vogels en vissen die eieren leggen, hebben dus geen naveltje.
Een navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in de buikholte. Door deze druk rekt de buikwand uit. Verhoogde druk ontstaat bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen.