Een teleruptor of impulsschakelaar is een bistabiel relais dat je vanop afstand kan bedienen. Dit houdt in dat een impulsschakelaar kan veranderen van open naar gesloten toestand, wanneer die vanop afstand bediend wordt via bijvoorbeeld een drukknop. Daarom wordt het ook wel vaker een afstandsschakelaar genoemd.
Waar gebruik je een pulsschakelaar? Een pulsschakelaar wordt voornamelijk gebruikt voor deurbellen en voor aan/uit knoppen op computers. Daarnaast wordt een pulsschakelaar gebruikt voor het dimmen van (LED) verlichting en voor domotica systemen.
Een teleruptor, impulsrelais of afstandschakelaar is een op afstand bediend bistabiel relais, waarbij één of meer schakelcontacten bij elke stroompuls van stand veranderen. Deze stand blijft behouden tot een volgende puls.
Een drukschakelaar of 'drukknop' is een terugverende schakelaar die een verbinding maakt of verbreekt als hij ingedrukt wordt. De meeste deurbellen en veel aan/uit-knoppen op computers zijn voorbeelden van drukknoppen. Een drukknop maakt een contact, of verbreekt het contact zolang men die knop ingedrukt houdt.
Voordelen bij dit systeem zijn: De sleuven in de muur moet je slechts tot op de hoogte van de schakelaars maken, dus er is wat minder slijpwerk dan bij het klassieke systeem. Je hebt geen verschillende schakelaars nodig, enkel drukknoppen. Het aansluiten van de drukknoppen is eenvoudiger dan bij schakelaars.
Een trappenhuisautomaat is een elektromagnetische of elektronische schakelaar die op bevel van een drukknop het licht inschakelt en na een vooraf ingestelde tijd automatisch uitschakelt. De tijdinstelling is afhankelijk van het type en het herinschakelen is op elk ogenblik mogelijk.
Een drukknop maakt contact zolang je de knop ingedrukt houdt. Bij een schakelaar blijft dit contact behouden, ook als je de knop loslaat. Visueel is het verschil tussen een drukknop en schakelaar meteen duidelijk. Wanneer je een schakelaar indrukt, zal de positie van het drukoppervlak veranderen en zo blijven staan.
In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.
Een drukschakelaar is een apparaat dat een elektrisch circuit bedient wanneer de vooraf ingestelde drukwaarde van een vloeistof is bereikt. De schakelaar schakelt een elektrisch circuit bij ofwel een drukstijging ofwel een drukdaling vanaf een vooraf ingesteld drukniveau.
Een magneetschakelaar is een door een elektromagneet bediende schakelaar die een willekeurig aantal schakelcontacten kan openen of sluiten. Hierdoor kan met een kleine schakelaar een relatief groot veld schakelen. Dit kan ook voor een veiligheidsinstallatie worden gebruikt.
Bij een opgaande flank van een spanningspuls over dit netwerk zal de condensator via de spoel van het relais worden opgeladen, er loopt een positieve stroom door de keten en bij de neergaande flank wordt deze ontladen, er loopt een negatieve stroom.
Een impulsdrukker, ook wel pulsdrukker, puls-,druk- of momentschakelaar genoemd, is een schakelaar die direct terugveert wanneer de schakelaar wordt losgelaten. De verbinding wordt dus direct verbroken wanneer de schakelaar wordt losgelaten.
Een pulsdimmer is speciaal voor één toepassing ontworpen: het dimmen va n lichtbronnen met behulp van een pulsschakelaar (ook wel een pulsdrukker of momentschakelaar). Dit vormt een alternatieve vorm van bediening naast een conventionele dimmer met draaibare dimmer as.
Met een pressostaat drukschakelaar compressor van MATTECH, regelt u de druk in uw gas-, lucht- of vloeistofsysteem. De schakelaar zorgt ervoor dat een apparaat in werking of uit wordt gezet door de mate van de druk. Deze zijn zo in te stellen dat dit altijd gebeurt op de door u gewenste druk.
Een drukvlakschakelaar, ook wel tiptoetsschakelaar genoemd, is een schakelaar die terugspringt oftewel terugveert naar de oorspronkelijke stand wanneer op de schakelaar wordt geduwd. Hetgeen wat is ingeschakeld, bijvoorbeeld licht, blijft bij een drukvlakschakelaar ingeschakeld wanneer de schakelaar wordt losgelaten.
Een wipschakelaar wordt gebruikt om een elektrische verbinding tot stand te brengen, deze te verbreken of om verdere processen te activeren door middel van een schakelimpuls. De wipschakelaar is gescheiden van de onder spanning staande schakelcontacten zodat de gebruiker de schakelaar veilig aan- en uit kan schakelen.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.
De verplichting voor een dubbelpolige schakelaar in de badkamer is sinds enkele jaren echter ook bij indienststellings-of gelijkvormigheidsonderzoek niet meer verplicht. Deze verplichting bestond inderdaad aanvankelijk wel.
Om twee lampen aan één lichtpunt te bevestigen, heeft u twee lasklemmen nodig. U opent de lasklemmen door de oranje klepjes omhoog te duwen. Vervolgens neemt u de gestripte snoeren en haalt u de blauwe en bruine kabels uit elkaar.
Begin altijd bij de eerste schakelaar. Koppel de blauwe draad van de schakelaar en de blauwe draad die naar de lamp loopt aan elkaar. Vervolgens bevestig jij de resterende kabels aan de schroeven. De bruine fasedraad of zwarte schakeldraad koppel je aan het schroefje waar 'L1' boven staat.
Drukvlakschakelaars zijn schakelaars waarbij de schakelwip altijd in de originele positie terugspringt. Een drukvlakschakelaar wordt compleet inclusief schakelwip geleverd, beide onderdelen zijn niet los te bestellen. Een drukvlakschakelaar plaatst u in een afdekraam, de sierrand rondom.